ABD'li World Public Opinion şirketince 4 Nisan ile 12 Haziran tarihlerinde 20 ülkede 19 bin 224 kişi arasında gerçekleştirilen ankete göre, Türk halkın yüzde 57'si, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "dünya konularında doğrusunu yapacağına" çok ya da kısmen güveniyor.

Güvenmeyenlerin oranı ise, yüzde 38. Dünya liderlerinden ABD Başkanı Obama konusunda bölünen Türk halkı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev dışında hiçbir bölge liderine güven duymazken, en az güven duyulan lider Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy oldu.

SARKOZY'E GÜVEN YOK

Ankete göre, halkın yüzde 45'i Obama'ya güvenirken, güvenmeyenlerin oranı yüzde 46 olarak belirlendi. Türk halkının yüzde 33'ü Ahmedinejad'a güveniyor, yüzde 48'i hiç veya pek güvenmediğini bildirdi. Yüzde 63 gibi yüksek bir oranının güven duymadığı Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e güvendiklerini söyleyenler yüzde 15'de kaldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'e Türklerin sadece yüzde 13'ü güvenirken, Türk halkının, en az güvendiği lider yüzde 7 ile Fransa Cumhurbaşkanı NicolasSarkozy oldu.

Sarkozy'ye güvenmediğini söyleyenlerin oranı da yüzde 73. Türk halkının yüzde 47'sinin, Aliyev'e güven duyduğunu ifade ettiği ankete göre, Türklerin en az güvendiği bölge lideri Irak Başbakanı Nuri Maliki oldu. Maliki'ye güvenenlerin oranı yüzde 7'de kaldı.

Editör: TE Bilisim