Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Çin'de yaşananların etnik bir çatışma değil, dini bir çatışma olduğunu belirterek, Türkiye'nin Pekin'deki büyükelçisini geri çağırmasını istedi.

Doğu Türkistan'a destek için binlerce kişi SP'nin düzenlediği "Doğu Türkistan ile Dayanışma ve Zulmü Tel'in" mitinginde bir araya geldi. Çağlayan Meydanı'nı dolduran binlerce kişi, "Katil Çin şaşırma, sabrımızı taşırma", "Zulme karşı omuz omuza", "Müslüman zulme boyun eğmez" şeklinde sloganlar atıp, tekbirler getirdi.

ULTRAASLANLAR DA MİTİNGE KATILDI

250 sivil toplum örgütünün de destek verdiği mitingde Türk ve Doğu Türkistan bayrakları taşındı. Galatasaray'ın taraftar grubu "Ultraslan" da mitinge katıldı.

Doğu Türkistanlıların da katıldığı mitingde alanı dolduran kalabalığa seslenen Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Türkiye'den destek isteyerek, Çin'de yaşananları "katliam" olarak nitelendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da yaptığı konuşmada, "Doğu Türkistanlı kardeşlerimize sahip çıkmak, zulme "dur" demek, mazlumun yanında olmak bize düştü. Bu kadar olaylar olurken, insan ister istemez, Nerede dünyanın hürriyetten, özgürlükten, adaletten ve insan haklarından bahseden yöneticileri? Sizin duyduğunuzu onlar duymuyorlar. Onlar yan gelmiş yatıyorlar. Ne acı ki bugün de susuyorlar. Bu çifte standardı bir kez daha telin ediyoruz. Nerede AB, nerede kendisinden önceki Bush yönetiminin kirli sayfalarını atacağını söyleyen Obama yönetimi, nerede insan hakları ve nerede en acısı İslam ülkelerinin anlı şanlı yöneticileri, cumhurbaşkanları, başbakanları? Siz buradasınız, millet burada, siz şuanda Bu millet her zaman olduğu gibi mazlumun yanında oluyor. İnsanlık sadece soy kırımları görmedi, nice soykırımları gördüler ama maalesef dünyayı yönetenler neredeyse katliamları ikiye ayırdılar. Ama siz bu millet, bütün soy kırımlara karşı çıktı" diye konuştu.

HERKES DOĞU TÜRKİSTAN'A SAHİP ÇIKACAK

Bütün dünyadan katliamlara karşı çıkmalarını isteyen Kurtulmuş, "Yarından itibaren Türkiye'de medya ve siyasi çevreler Çağlayan Meydanı'ndaki mitingi görmezden gelemeyecek ve herkes Doğu Türkistan'a sahip çıkacaktır" şeklinde konuştu.

Doğu Türkistan'ın büyük bir medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Kurtulmuş, 10 gündür Çin'de devam eden olayların etnik bir çatışma değil, dini bir çatışma olduğunu vurguladı. Çin'de yapılmak istenenin etnik bir temizlik ve dini soykırım olduğunu savunan Kurtulmuş, "Oradaki Müslümanları etnik kimliklerinden ve inançlarından dolayı yok etmek istiyorlar. Ne yazık ki bu 10 günlük bir şey değildir" dedi.

HAMİLE KADINLARA ZORLA KÜRTAJ

Çin'de 8-9 aylık hamile kadınlara zorla kürtaj yaptırıldığını ve kadınların kısırlaştırıldığını anlatan Kurtulmuş, Doğu Türkistan'ın yer altı zenginlikleri bakımından sömürüldüğünü söyledi. Doğu Türkistan'da dini baskıların arttığını ve insanların dini ibadetlerini yapmalarının yasak hale geldiğini anlatan Kurtulmuş, "Doğu Türkistan'da tarih yok ediliyor. Doğu Türkistan kökenli insanlar 30'a yakın ülkede göçmen konumundadır. Nerede insan haklarından bahsedenler? İnsanın gözünün içine baka baka Doğu Türkistan'da insan hakları ihlal ediliyor. Nerede insan hakları? İnsan hakları savunucuları kulaklarını tıkamış. İnsan hakları savunucuları Asya'da bunların olmasının olağan bir şey olduğunu söylüyor. Aziz milletimiz diyor ki bu olağan bir şey değildir ve buna asla izin verilmeyecektir" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim