Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotny de, ECB'nin Yunan bankalarına sağladığı acil durum likiditesine devam edip etmeyeceğini pazartesi konuşacağını belirtti. APA haber ajansına konuşan Nowotny, Yunanistan'da euroya paralel bir para biriminin yalnızca kısa vadeli bir çözüm olabileceğini belirterek, bunun "belki de bir hafta" sürebileceğini söyledi. Nowotny, ECB dışında üretilen paraların da yasal olarak geçersiz olacağını ifade etti.

HALK EURO'DA KALMA EĞİLİMİNDE


Bu arada, son anketlere göre pazar günü IMF ve AB’nin kemer sıkma politikalarını oylayacak Yunanlar hükümetin isteğinin aksine “evet” deme ve Euro’da kalma eğiliminde.

BORÇ TAKSİDİNİ ÖDEYEMEMESİ KRİZİ TETİKLEDİ


IMF, Avrupa Merkez Bankası ve çeşitli Avrupa ülkelerine toplam 323 milyar Euro borcu olan Yunanistan, IMF’ye 30 Haziran’da ödemesi gereken 1,6 milyar euroluk taksiti ödemedi.

Euro Bölgesi’nden çıkması gündeme gelen ülkede halk, borç verenlerin şart koştuğu kemer sıkma politikalarını 5 Temmuz’da referandumla oylayacak.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlerin koşullarını şartlı olarak kabul ettikleri yönündeki mektubu nedeniyle Euro Bölgesi Maliye Bakanları ile telekonferans toplantısı yapmıştı.

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan’ın son çözüm hamlesini “not etmekle” yetinmiş ve referanduma kadar Yunanistan'la müzakere etmeyeceklerini belirtti.  Dijsselbloem  "Referandumu bekleyeceğiz ve sonucunu dikkate alacağız" demiş, yani Yunanistan’ın son dakika çabasına olumsuz yanıt vermişti.

TEMERRÜT NEDİR? 

Borçlunun, herhangi bir borç yükümlülüğünü zamanında yerine getirememe durumudur. Zamanında ödenemeyen borç sonrasında, ya alacaklı ile görüşülerek yeniden yapılandırma yoluna gidilir, ya daiflas ilan edilir. Borçlunun bir alacaklıya karşı temerrüde düşmesi durumunda, diğer alacaklılar hızla borçların ödenmesini talep edebilir.
Editör: TE Bilisim