Yeşilyurt:Haksızlığa uğradım 

Bir süre önce Sarıyer belediyesi’nin yaptığı asfalt ihalesi için en uygun teklifi verdiği halde ihale dışı bırakılan Mert İnşaat sahibi  Abdurrahman Yeşilyurt gazetemize konuştu.

Yeşilyurt,gazetemize yaptığı açıklamada haklı olduğu halde ihalenin 4 .olan firmaya verilmesini doğru bulmadığını söyledi. Buna rağmen bu saatten sonra yasal yollara başvurup ihaleyi alması halinde bile  iş veren olan Belediyenin kendisine karşı artık objektif olamayacağına inandığı için Sarıyer Belediyesinin ihalesini almak adına hiçbir çabanın içinde olmadığını ifade etti.  

İstanbul Times haber Merkezi  

Mert İnşaat firması sahibi Abdurrahman Yeşilyurt belediyenin bu konuyu haber yapan gazete ve internet sitelerine ihtarname göndermesine de anlam veremediğini sözlerine ekledi.

Yeşilyurt,Asfalt Serme ve Sıkıştırma işine ait ihaleyle ilgili iddialarda bulunmuştu. Bu iddialar karşısında sessiz durmayan belediye Gazetemiz İstanbul Times dahil haklarında haber yapan internet siteleri ve gazetelere karşı İhtarname göndererek düzeltme yayınlamamızı istemişti. Biz de hiç düşünmeden ve mecbur olmadığımız halde bahse konu düzeltmeyi www.istanbultimes.com.tr haber portalında yayınladık.

Bu yayını gören Mert İnşaat sahibi Abdurrahman Yeşilyurt gazetemize özel açılamalar yaptı.

Haksızlığa Uğradım…

Sarıyer Belediyesi gazetemize gönderdiği yazıda şunları söylüyor; Haberlerin içeriğinde adı geçen Mert İnşaat adlı firma yetkilisi Abdurrahman Yeşilyurt tarafından ihaleye şaibe karıştığı yönündeki iddialar haksız ve yersizdir. Söz konusu ihaleyle ilgili 10 isteklinin teklifi gelmiş, bir adedi evrak eksikliği, üç adedi de aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuatın istediği kabul edilebilir belgelere dayandırılmadığından değerlendirme dışı bırakılmıştır. Teklifleri değerlendirmeye alınan altı adet isteklinin teklif bedeli en düşük olan istekli üzerinde ihale bırakılmıştır.” deniliyor.

*Bu konuda neler söylemek istersiniz? Belgeleriniz var mı? Var ise paylaşır mısınız ?

Fen İşleri Müdürlüğünce tarafıma yapılan tebligat yazısı ile; “Yapılan Aşırı Düşük Teklif Sorgusu sonucunda savunmanızın ekindeki analizlerde aritmetik hata olduğu ve analizi destekleyici onaylı faturaları olmadığı görülerek değerlendirme dışı bırakılmıştır.”bilgisi verildi.

1-Öncelikle ihale Kanununa göre % 10 aritmetik hata olabileceğini belirtmek isterim. Kaldı ki burada aritmetik hata sayılamayacak bir durum söz konusudur. Çünkü bilgisayarın küsurat yuvarlaması sonucu olmuştur.

Sunduğum ve yayınlamanızı istediğim belgede görüleceği gibi bilgisayar toplaması ile hesap makinesi toplaması arasındaki küsurat yuvarlama farkından kaynaklanan ve sonuca hiçbir ciddi etki yapmayan bir durumdur. Belgede bu durum açıkça görülmektedir.

Sunduğum belgedeki farkı ortaya koymak adına yapılan küsurat düzeltmesi ise tamamen ilgili kurum yetkililerinin el yazısı ile yazılmıştır. Dediğim gibi sonuca hiçbir ciddi etkisi yoktur.

2-İlgili yasaya göre ihale sürecinin şöyle işlemesi gerekir. İhaleye katılanlar ile birlikte dosyaları, ihalenin yapılacağı salona gelir. Her zarf,  ihale komisyonu ve katılımcıların huzurunda tek tek açılır. Eğer herhangi bir evrak eksikliği var ise bu durum orada teklif sahibinin yüzüne söylenir ve bu çerçevede tutanak tanzim edilir. Doğru ve sağlıklı olan yol budur.

 Ama bizde böyle bir şey olmadı. Yani herhangi bir evrak eksikliği olduğu belirtilen ortamda tarafıma söylenmedi ve tutanak tutulmadı. İhalede değerlendirme dışı bırakacak olsalardı bu ilk gün yani orada olurdu. Evrak eksikliği bulunmamaktadır.

Kaldı ki; firmamız bu verdiğimiz fiyata  yapacağına dair gerekli taahhüdü Belediyeye vermiştir. Ayrıca banka teminat mektubumuz da ellerindedir. İşi yapamadığımız takdirde istedikleri an bu teminat mektubunu nakde çevirme yetkisine sahiptir.

Ayrıca; Belediyenin de Kamu İhale kurumuna şikâyet etme hakkı vardır. Bu yolla da yasal tedbirler alabilirler. Ki buna asla gerek olmayacaktı. Çünkü biz bugüne kadar herhangi bir ihtar dahi almayan, aksine teşekkür alan bir firmayız.

*“Sözü edilen ihale sürecinin tamamlanmadığı da gözönünde bulundurularak itiraz edenin yasada belirli koşullarda Kamu İhale Kurumuna şikâyet haklarını kullanma yolu açıktır. Habere konu edilen ihaleyle ilgili süreç halen devam etmekte olup, Kamu İhale Kurumu Yasası gereğince ilgililerin itiraz hakları mevcuttur” deniliyor.

*Bu bilgiler ışığında siz Kamu İhale Kurumuna itirazda bulundunuz mu? Bulunduysanız hangi yasal gerekçelere dayandırdınız? Eğer bulunmadıysanız nedenini açıklar mısınız?

Belediyeye itirazda bulundum. Ancak Kamu İhale Kurumuna itirazda bulunmadım. Çünkü Sarıyer Belediyesi ile firmamızın bu aşamadan sonra sağlıklı biçimde iş yapabilmesinin söz konusu olamayacağı düşüncesindeyim. Bu sebeple bulunmadım.

İhale sürecinin sonuçlanmadığı iddiaları konusuna gelince; tarafıma tebliğ edilen Fen İşleri Müdürlüğünün yazısında İhalenin 4. Sırada olan Özgen İnşaat firmasında kaldığı bildirilmiştir. Bu sürecin sözleşmeyle sonuca bağlanıp, bağlanmadığını ise benim bilmem mümkün değildir.

*Peki size bu süreç içerisindeki gelişmelere istinaden Sarıyer Belediyesi tarafından herhangi bir dava açıldı mı?

Hayır. Bana bu doğrultuda dava açmaya yönelik herhangi bir resmi tebligat yapılmamıştır. Yapıldığı takdirde ise biz Türkiye Cumhuriyetimizin savcılarına, hâkimlerine ifade vermekten onur duyarız. Hiçbir kaygım da yoktur. İstedikleri zaman dava açabilirler. Dava açmalarını da içtenlikle bekliyorum.

Yeri gelmişken ifade etmek isterim. Bu ihaleye konu olan işte, asfaltı Belediye veriyor. Firmamızın ihaledeki konumu ise; asfaltı Belediyenin plentinden sahaya nakletmek, sahaya bunu makinelerle ve teknik personelle uygulamasını yapmaktır. İddia ediyorum ki firma olarak İstanbul’da 20 adet asfalt firması var ise bizim firmamız ilk 10 firma içerisinde yer alır. Makineler, Teknik Personel ve Deneyim açısından.

*Belediye kurumunun ve yönetiminin yıpratılması amacıyla iddialarda bulunduğunuz ifade ediliyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Tamamen yanlış buluyorum. Biz hiçbir zaman için devletimizin hiçbir kurumunun yıpratılmasını istemeyiz. Yönetimler içinde aynı yaklaşımımız söz konusudur. Ama bir de gerçekler vardır. Ben yanımda çalışan onlarca personelin yaşamından sorumluyum. Yani ben yönetici olarak bu konuda sadece personel değil, insani anlayış noktasındayım. Bu açıdan  ve yasal dayanaklara bakıldığında niçin değerlendirme dışı bırakıldığımı inanın anlamaya çalışıyorum. Hiçbir önyargımda yoktur.

*Son olarak neler söylemek istersiniz?

Sarıyer Belediye Başkanı Sayın Şükrü Genç, seçimlerden önce “Sarıyer halkının kuruşunun israf edilmesine izin vermeyeceğim.”demişti. Bu açıdan bakıldığında kamunun zarara uğratılıp, uğratılmadığını ise Sarıyer halkının takdirine bırakıyorum.

Şahsım ve firma olarak bu konuyla ilgili olarak karşı taraftan herhangi bir dayanaksız açıklama, suçlama olmadığı sürece de artık herhangi bir yorum yapmayı düşünmüyoruz. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum.

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim