Demokrasi deyince seçim, seçim deyince sandık aklımıza gelir. Demokrasinin ayrılmaz parçası seçimlerdir. Seçimlerin olmazsa olmazı da seçim öncesi adaylıklarını açıklayan aday adaylarıdır.

Ülkemizde yerel seçim tarihi olarak önümüzdeki yılın mart ayı (2014 Mart) belirlendi. İçinde bulunduğumuz tarihi düşünecek olur isek 6 ay gibi bir süre kaldı yerel seçimlere.

Yerel seçim denince ilk akla gelen belediye başkanlıkları olsa da bu seçimlerde il, ilçe meclis üyeleri ve mahalle, köy muhtarları da seçilmektedir.

Türkiye’de 81 il,919 ilçe, 632 bucak,19105 mahalle ve 34332 köy bulunmakta olduğunu düşünür isek önümüzdeki yerel seçimlerinin büyüklüğünü gözler önüne sermek için yeterli olacaktır.

Yerel yönetimler dediğimiz belediye başkanlıkları ve yönetimleri halka en yakın çalışılan hizmet noktalarıdır. Bundandır ki halkı, milletvekili seçimlerinden daha çok ilgilendirir.

Her yerel seçim zamanı yaklaştıkça aylar hatta bazen bir yıl öncesinden kıpırdanmalar olmaya başlar. Bu kıpırdanmalar aynı bahar ayı başlamadan önce çiçek veya tomurcuk açan ağaçlar gibi kimi ilk yağmurda kimide biraz sert esen rüzgâr karşısında dökülür, sağa sola savrulur ya da kaybolur.

Yerel siyasette de kıpırdanmalar ülkemizde ve başkent Ankara’mızda da başlamış bulunmakta. Bunu az buçuk gazete okuyanlar özellikle yerel gazete okuyanlar çok kolay görebilmektedir. Aday adaylığını açıklamak için toplantılar düzenleyenler ya da ziyaretlere başlayanlar bu kulvarda önde gitmektedirler.

Önümüzdeki yerel seçim yarışına takriben 20 kadar siyasi partinin katılacağını düşünür isek yerel yarışında çok kalabalık bir aday sayısı ile geçeceğini söyleyebiliriz. Sadece bir ilçeden 15 kadar siyasi partinin seçime katılacağını kabul eder isek ve her siyasi partiden en az 5 aday adayı olacağını varsayar isek yaklaşık 75 aday adayı yerel seçimler için hazırlık yapmakta olduğunu rahatlıkla düşünebiliriz. Birde buna şu an halen belediye başkanlığını yürüten kişinin de bu yarışa katılabileceğini unutmayalım.

Yukarıda sonucu çıkardığımız rakamın sadece bir ilçe ye mahsus olduğunu unutmamak üzere ülkemizde daha 919 ilçe daha bulunduğunu da hatırlatmak istiyorum.

Yerel yönetimlerden inanlar neler bekler? İnsanlar günlük hayatlarında sürekli kullandıkları hizmetleri doğrudan yerel belediyelerden alırlar. Bu hizmetler ulaşım, çevre temizliği, yol, sokak yapımı, su, doğalgaz, sosyal ve kültürel hizmetler gibi çok çeşitli olmaktadır. Bu hizmetler insanlar için yaşam standartlarını tutturabilmek ve sağlıklı bir yaşam için en çok aranan hizmetlerdir.

Halkın bu taleplerine paralel olarak seçim çalışmaları ve hizmet projeleri adaylar tarafından sıralanarak yerel halka seçim sonrası vaatleri olarak anlatılmaya başlanır. İnandırıcılık noktasında görev ve sorumluluk elbette adaylardadır.

Adaylar eğer bu yarışa son dönemeçte değil de yıllar öncesinden hazırlanıyor ise aday olduğu bölgeyi takip etmiş, sorunlarına çözüm önerilerini hazırlamış ve seçim programını hazırlamıştır. Bu seçim programına göre yerelde adaylar arasında öne çıkmak ve bu yarışta ipi göğüslemek istiyorsa kendini ve yapacaklarını hatta kuracağı yönetim ekibini çok iyi anlatmalıdır.

Yerelde siyaset yapmak isteyen adayların seçim bölgesi içerisinden gelmiş olması o adaya avantaj sağlamaktadır. Bu özellik daha önceleri yapılan birçok yerel seçim sonuçlarına göre sabitlenmiş bir konudur. Bu da gösterir ki halk yerel yöneticisini seçer iken kendi bağrında yetişmiş adaylara daha çok inanmakta ve onların peşinde gitmektedir.

Yerelde siyaset yapan aday adayları ve sonrasında da aday olanlar kamuoyuna kendilerine çok iyi anlatabilmek adına yerel basında (gazete, televizyon, radyo) yer alabilmek ve projelerini halka daha iyi anlatabilmek için büyük organizasyonlar düzenlemelidir.

Şahsım adına yukarıdaki bilgi, tespit ve değerlendirmelerim ve âcizane tavsiyelerim üzerine daha çok söylenecek ve yazılacak sözler var elbette ama ilerleyen günlerde yereldeki seçim kıpırdanmalarına göre şekillenecek olan söz ve yazılarımda buluşmak ümidiyle, sağlık ve esenlikler diliyorum.

İstanbul Times Okuru  / Şevket GOLUK

Editör: TE Bilisim