Uzun bir yaz tatilinin ardından yaklaşık 18 milyon öğrenci 2015-2016 eğitim-öğretim yılına dün başladı. Resmi ve özel okullarda yaklaşık 600 bin derslikte, yöneticiler de dahil olmak üzere 900 bin 794 öğretmen eğitim verecek. Yeni eğitimöğretim yılıyla birlikte 1 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan ortaöğretim kurumları yönetmeliği de yürürlüğe girdi. Yönetmelik, uzaklaştırma cezasından okul değiştirmeye hatta okuldan atılmaya kadar cezaları içeriyor. Buna göre, öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarıyla meşgul olan öğrenciye disiplin cezası verilecek.Okulda çekilen görüntü ve fotoğrafları sosyal medyada paylaşan öğrenciler, disipline sevk edilecek. Sosyal medyadan iftira atan, sarkıntılık yapan, bu mesajları yayanlar ise okuldan uzaklaştırılacak.
'MİLLİ DEĞERLER' KRİTERİ
Milli ve manevi değerlerin yanı sıra genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmak da okuldan uzaklaştırma nedeni olarak sayıldı. Sosyal medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapan öğrencilere ise okuldan atılma cezası verilecek. Atılan öğrenci okula dönemeyecek.
DEVAMSIZLIK SÜRESİ KISALDI
Devamsızlık nedeniyle sınıfta kalma süresi 45 günden 30’a indi. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak. Raporlu olarak 60 gün devamsızlık yapılabilecek. İlköğretim 5. sınıftan itibaren öğrenciler hafızlık eğitimi almak isterse devam zorunluluğu aranmayacak.
BAKAN AVCI: İZİNSİZ ÇEKİM YAPMAYIN
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı açılışını Atatürk Mesleki ve TeknikAnadolu Lisesi’nde yaptı. Konuşmasında sosyal medyayla ilgili yönetmeliğe de değinen Bakan Avcı, "Yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikte de başkalarının, özel hayatına müdahale anlamına gelebilecek çekimler veya paylaşımlar. Sakın bu tür şeylere girmeyin. Kimsenin hoşlanmayacağı görüntülerini çekmeyin, çektirmeyin, paylaşmayın" dedi. Bakan Avcı, cep telefonu ve tabletbilgisayar gibi cihazların çok aşırı kullanımının yetenekleri körelttiğini de öne sürdü.
Editör: TE Bilisim