Ekibimiz ihbara konu kapının bölgesinde incelemelerde bulundu.Çift başlı kartal kabartmasının yerinde yeller esiyordu…

İstanbul Times Haber Merkezi / Fatma Ozan’ın Özel Haberi

Merak edilen konu ise şu acaba bu tarihi çift başlı kartal kabartmasını gerçekten Fatih Belediyesi ekipleri kontrol altına almak için mi aldı, yoksa tarihi eşya kaçakçıları Fatih Belediyesinin logolarını kullanarak bu tarihi çift başlı kartalı kendi adlarına yurt dışına mı kaçırdı ?

2000 yıllık tarihi ile göz kamaştıran surlardan yeteri kadar yararlanamıyoruz

Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet’e kadar 21 kez kuşatılmasına rağmen bir türlü alınamayan Bizans’ın tek korunma şekli Surlardı. O dönemlerde şehre giriş kapılarının önemi çok büyüktü. Yedikulede  bulunan Kapı ise Bizans İmparatorunun önemli seferlerde dönerken şehre girdiği kapı olduğu için o zamanlar buna ALTIN kapı deniyordu. Bunun üst tarafında da çift başlı bir kartal kabartmasından tabela vardı.Bir çok tarihi materyal gibi bu çift başlı Kartal kabartması da kısa bir süre önce üzerinde Fatih belediyesi logoları olan Kartal kabartmasının gün ortasında söküldüğünü ifade eden okurumuz yaptığı ihbar ile dikkatimizi buraya çekti.

2012 yılında Zaman Gazetesinin yaptığı haberde şu ifadeler var

"Yedikule’den Belgrad Kapısı’na Yedikule Kapısı bugün de kullanılmakta ve yoğun araba trafiğine hizmet vermektedir. Bu trafikten imkan bulursanız kapının iç tarafındaki kemerin üzerindeki Bizans döneminden çift başlı kartal kabartmasını görebilirsiniz. (Bu haber deki ifade  2012 de yazılıyordu bugün o çift başlı Kartal artık yerinde değil) Yedikule Kapısı’ndan Belgrad Kapısı’na kadar 11 burç sıralanır.

Sekizinci burcun üzerinde Leo III ve oğlu Constantino V’in onarımlarına ait kitabe yer alır. Onuncu burçta ise, John VIII Palaeologus’un 1434’teki onarımına ait bir kitabe vardır. Sur kapılarının en büyüğü olan Belgrad kapısı Bizans devrinde “Pyle tou Ksylokerkou” adıyla tanınırdı. Bugünkü adını ise Kanuni’nin 1521 Belgrad Seferi’nden sonra yanında getirdiği esnafı buraya yerleştirmesinden almıştır. Onarım çalışmaları sırasında büyük ölçüde yeniden  ayağa kaldırılmıştır. Eski İstanbul yaşantısında ayrı bir yeri olan bostanların yaşayan örnekleri, halen bu kesimde geleneksel üretimlerini sürdürmektedir".

Fatih Belediyesinden soruyoruz  ;

Yedikule Kapının Fatih’ten Zeytinburnu tarafına geçiş kısmının üst tarafından bulunan çift başlı kabartmalı Kartal figürünü belediye olarak siz mi söktünüz ?

Eğer siz söktüyseniz bu çift başlı kartal kabartması şu an nerededir ?

Siz sökmediyseniz bugüne kadar bu konu ile alakalı belediye olarak siz bir çalışma yaptınız mı ?

Bu ve diğer kapıların üstünde bulunan bu tür tarihi değeri yüksek materyaller halen var mıdır ? Var ise ne tür bir yöntem ile bunlar korunuyor ?

Sorduğumuz soruların cevabını alana ve tatmin olana kadar bu işin peşini bırakmayacağız.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim