Yalçınkaya, anayasanın uzlaşma içinde olmazsa topluma mal olamayacağını söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, basın toplantısı düzenledi.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı binasındaki basın toplantısı saat 15.00’de başladı. Yalçınkaya' Anayasa değişikliği taslağı ile ilgili ağır eleştiriler yaptı.

Yalçınkaya konuşmasında şunlara yer verdi...

Bu düzenlemeyle Anyasa mahkemesi ve HSYK gibi kurumlar siyasallaştırılıyor...

Bakan ve müsteşarın HSYK'da kalması demokratik toplum düzenini bozar..

Bağımsız olmadan tarafsız olunmaz, HSYK bağımsız olmazsa Türkiye'deki Tüm mahkemelere ve milletimize yansır Yargının tarafsızlığı için iktidarın müdehalesinin olmaması lazım siyasi etkiyi önlemenin tek çaresi Anayasa mahkemesi ve HSYK'nın üyelerin seçiminin siyasi olmamasıdır Venedik komisyonundan görüş alınmaması soru işareti yaratıyor...

ÖNERİLER

Bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi için bakan ve müsteşar HSYK'dan çıkarılmalı Göreve gelecek hakim ve savcı adaylarını HSYK belirlesin...

Adil yargı için gerekli tedbirleri almak görevi HSYK'ya verilsin...

Siyasi yetkiden uzak mahkeme olmazsa yüce millet haklarına kavuşamaz.

AK Parti'den Yalçınkaya'ya jet yanıt

AK Parti Grup Başkanvekili Sulat Kılıç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın anayasa değişiklik teklifini eleştiren sözlerine anında yanıt verdi. Kılıç, ''Yalçınkaya'nın sözleri CHP'nin tezleriyle aynı. Hukuk devleti değerlerini tartışmaya açmak aklımızdan geçmez'' dedi.

Kılıç, teklifin anayasanın ilk 3 maddesine aykırı olmadığını belirtti ve ''Hukukçular, hukuku zorlayan açıklamalardan kaçınmalı'' şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim