Ya ben İstanbul’u alacam ya da İstanbul beni

 Çocukluğundan beri tüm hayalleri ve oyunları  Bizans’ı alıp Hz.Muhammed’in övgülerine layık olmak için tasarlayan Mehmed Han nihayetinde 21 yaşında Osmanlı devletinin başındaydı.O güne kadar bir çok İslam devleti tarafından kuşatılan Bizans yani Kostantinopolis  bir türlü fethedilemiyordu.

 İstanbul Times Haber Merkezi

 21 Yaşındaki Sultan Mehmet Ya ben İstanbul’u alırım ya da İstanbul beni diyecek kadar kararlıydı.Çünkü Buranın fethedilmesi Osmanlı devleti için bir çok açıdan gerekliydi.

 Osmanlı Doğuda İran üzerine sefer yapacağı zaman batıda Bizans hemen Osmanlı şehirlerine saldırıp ağır zaiyatlar veriyor,şehzadeleri devlete karşı kışkırtıyordu.Genç padişah bu durumdan oldukça rahatsız olduğu için Bizans’ın ortadan kaldırılması gerektiğine daha çocukluğundan beri inanmıştı.

 Ayrıca Mehmet Han Kostantinopolis’i fethedip Hz.Muhammed’in övgülerine layık olabilmeyi de çok istiyordu.Bunun için her türlü plan ve çalışmayı yaparak 5 Nisan 1453’de uygulamaya koydu.Bin bir türlü zorluk ve meşakkatten sonra İstanbul artık 29 Mayıs 1453’de Devlet-i Ali Osman’ın Payitahtı olmuştu.

 Mehmet Han Kararlı Ve Bilimsel Çalıştı

 Konstantinopolis’in alınması için bir taraftan Hocası Akşemsettin’in dualarına muhtaç olduğunu söyleyen Padişah öte yandan kendi elleri ile çizdiği plan ve projelerle Bizans’ın surlarını yıkabilecek güçte toplar yaptırıyordu.

 Nihayetinde Bizans zindanlarında kaçırdığı Macar Top ustası Urban’ın da bilgilerinden yararlanarak o güne kadar yapılamayan muhteşem bir top yaptı.İsmine de ŞAHİ dedi.Şahi Bizans’ın o çok güvendiği surlarını darmadağın edecek güçteydi.

 Bizans Ve Osmanlı’nın Başkanları

 Bugünkü manada belirtecek olursak o zamanın süper gücü olan Bizans’ın başında XI Konstantin Palaiologos vardı.Bu zat hem devlet başkanıydı hem de ordu kumandanı.Aynı şekilde Devle-i Ali Osman’ın başın da Murad-ı Hüdavendigar’ın cesur,kararlı ve atılgan oğlu Sultan Mehmet Han Vardı.Mehmet Han’ın karşısında her türlü şeytanlık ve oyunu bilen Palaiologos bu kuşatmanın da değerleri gibi başarısız olacağına inanıyordu.Bu kanaate de Osmanlı içinde bazı hain paşaların kendilerine teneke teneke altın karşılığı casusluk yapmalarından dolayı elde ettiği bilgilere güveniyordu. Hatta Çandarlı Halil Paşa  kuşatmaya kaldıralım diyerek Sultan Mehmed’e teklifte bulunması karşısında “ya ben İstanbul’u alırım ya da İstanbul beni” dediği söylenir.

 Osmanlı Ordusu 80 ile 200 Bin Kişi

 Fatih Edirne’den o güne kadar oluşturulamamış donanımlı ve kararlı bir ordu ile Edirne’den yola çıkarak Zeytinburnu Kazlıçeşme ile Eyüp Ayvansaray arasındaki geniş bir alanda ordugahını kurdu.Bir tarafta Bizans’a elçiler gönderip şehri teslim edin derken öte yanda Avrupa’da gelen yardımların Bizans’a ulaşmasını engellemeye çalışan Sultan Mehmet han bir ara yardıma gelen donanmanın Osmanlı donamasını aşıp haliç’e girerek Bizans’a destek olmayı başardığını görünce o hiddet ve sinir ile atını denize sürdüğü tarihi kayıtlarda vardır.

Osmanlı’nın muhteşem ordusuna karşın Bizans’ın Sur üstünlüğü vardı.İstanbul’u 2.000’i yabancı olmak üzere toplam 7.000 asker savunuyordu.Kuşatmanın 53.gününde Bizans bu saldırının eskileri gibi olmadığını anladı ve ağır zaiyatlar vererek şehri bırakmak zorunda kaldı..

 Orta Çağ kapandı yeni Çağ Açıldı

 29 Mayıs 1453 tarihine kadar dünya siyaset sahnesini dizayn eden Bizans’ın tarih sahnesinden silinmesi ile Ortaçağ kapanmış 1789 Fransız ihtilaline kadar sürecek olan yeni çağ açılmıştır. Sultan Mehmet han İstanbul’un Fethi ile Fatih ünvanını almış ve ünü artık tüm dünyaya yayılmıştı.Haçlı zihniyeti benimseyenler halen Salı gününü uğursuz sayarlar.Düşman uyumuyor .Yerel yöneticiler başta olmak üzere tüm vatandaşlarımıza yapacakları işler düşüyor.

 Temsili Fethi Gösterileri her yıl 29 Mayıs’ta Belgrad Kapıda  

 İstanbul fethinin yıldönümü olan 29 Mayıs’ta Zeytinburnu Belgrat Kapıda temsili saldırılarında yer bir çok etkinliğin yapıldığı programları takip etmek üzere tüm İstanbulluları davet ediyoruz.

Okurlarımızdan aldığımız mail ve telefonlarda birçoğu Zeytinburnu Belediyesinin  Merkez efendi tıp festivali ile İstanbul Fethini birleştirerek tarihi 20 ile 30 Mayıs arasına çekmesi  halinde İstanbul’un fethi ile alakalı da bir çok tiyatro,panel ve etkinliğin yapılarak Zeytinburnu ilçesinin Fethe karargahlık yapma vazifesi gördüğü halka anlatılmalıdır.

 

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim