Bakırköy ve Zeytinburnu İlçeleri sınırında ki Çırpıcı Çayırı ve Hipodrum alanını kapsayacak Bölgede yapılması düşünülen ve 2,5 yıldır yapılmayan Bölge Parkı için endişelerini yazılı bir soru önergesi ile dile getiren CHP’li Meclis Üyesi Berke Merter, 2,5 yıl geçmesine rağmen Bölge Parkı için girişimde bulunmamasının bölgede betonlaşmaya yol açacağı endişesine dikkat çekti ve şu açıklamalarda bulundu: “İstanbul yetersiz sayıda parklara sahip, kişi başına düşen yeşil alan miktarı dünyada başka metropolerle kıyasladığımız zaman çok düşük. Onun için öncesinde Veliefendi'de yapılması için söz verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş yerel seçim park şehrimiz için de oldukça önem taşıyor.

İstanbul Times Haber  Merkezi 

Keşke bizim de Central Park, Hyde Park gibi büyük parklarımız olsaydı. Bu konuda İstanbul'da Beylikdüzü Belediyesinin önemli çalışmaları var. Beylikdüzünde İstanbul'un en büyük bölge parkı yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu konuda daha fazla çalışma yapması gerekiyor.

Hava kirliliği ve yaşam kalitesi açısından zaruret!
 Başkan Topbaş’ın İstanbul’a nefes aldıracak proje olarak açıkladığı, Başbakan ve Bakanın desteğini aldığını söylediği ‘Bölge Parkı’ projesi aradan geçen 2,5 yıllık zamana, gerekli kamulaştırma işlemlerinin yapılmış olmasına rağmen, ‘Bölge Parkı’ projesinde bir ilerleme kaydedilememiştir.

Açık bir soru soruyoruz: Bunun nedeni nedir? 500 ila 1 milyon metrekare alana yapılması planlanan projenin Central Parkt’tan daha büyük olacağını Sayın Belediye Başkanının açıklamalarından öğreniyoruz. Yine başkan Topbaş’a soru soralım: 3 milyon 491 bin metrekare alana kurulu olan Central Park, nasıl oluyor da ‘Bölge Parkı’ olarak planlanan projeden daha küçük oluyor?”


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi 2016 yılı Ocak ayı toplantılarında Bahçelievler Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyeleri Mehmet Berke Merter ve Hasan Tapan’ın 
imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önerge:


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanlığı’na


Konusu: Başkan Kadir Topbaş tarafından 2, 5 yıl önce yapılacağı konusunda söz verilen Veliefendi Hipodromu ve çevresi için düşülünen “Bölge Parkı” projesi hakkında.


2013 yılının Temmuz ayında yerel seçimler öncesi Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş: “Hipodrom, İstanbul’un nefes alma alanı. Büyük şans. Tescil edilme girişimin destekliyorum. Arkada Çırpıcı Çayırı ile ilgili özel ve kamu arazilerini birleştirmek için çalışma başlattık. İBB’nin, İSKİ ve TOKİ arazileri ile özel mülkiyetler var. Yaklaşık 500 bin metrekarelik bu alanı Bölge Parkı yapmak istiyoruz. Centrak Park’tan daha büyük olacak. Sayın Başbakanımıza anlattım, bizi desteklediler ve doğru buldular. Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız bu konuda bize destek verdi… Maliyeti de belediye olarak biz karşılayacağız. Kamulaştırma görüşmelerine başladık… Birkaç ay içinde bu işi bitirmeyi hedefliyoruz. 2,5-3 milyon İstanbullunun nefes alacağı bir yeşil alanı kısa sürede oluşturacağız”dedi.


Şubat 2014’te İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “Kentsel Sit Alanı” ilan edilen ve koruma grubu II olarak belirlenen, geçmişi 100 yıl önceye giden tarihi hipodromun yeşil alan olarak düzenlenmesinin önünde herhangi bir engel kalmamıştır. Bu Kapsamda Sormak Gerekirse:


a)
 Aradan geçen 2,5 yıllık zamana, gerekli kamulaştırma işlemlerinin yapılmış olmasına rağmen “Bölge Parkı” projesinde herhangi bir ilerleme kaydedilmemiştir. Bunun nedeni nedir?


b)
 Osmanlı döneminde Şeyhülislam Veliyüddin Efendi’ye ait olan ve kendisi tarafından mesire alanı olarak vakfedilen söz konusu araziye Şeyhülislam Veliyüddin Efendi tarafından bir köşk yaptırıldığı da bilinmektedir. Tarihsel değeri olan bu bölgede eğer söz konusu proje hayata geçirilecek olursa gerekli koruma önlemleri alınacak mıdır?


c)
 500 bin ila 1 milyon metrekare alana yapılması planlanan projenin Central Park’tan daha büyük olacağını Sayın Belediye Başkanının açıklamalarından öğreniyoruz. 3 milyon 491 bin metrekare alana kurulu olan Central Park nasıl oluyor da “Bölge Parkı” olarak planlanan projeden daha küçük oluyor?   

Önergemizin Başkanlığa havalesini arz ederiz. Saygılarımızla.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim