Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından Kazım Karabekir Mahallesi’nde yaptırılan Valide Camii’nin açılışı Başkan Hasan Tahsin Usta ve İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş tarafından yapıldı. Açılış törenine Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın yanı sıra Kaymakam Yaşar Karadeniz, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Bekir Derin, İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bekir Servet Bakırcı, İlçe Müftüsü İsa Gürler, Belediye Başkan Yardımcıları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından protokol konuşmalarına geçildi. Başkan Hasan Tahsin Usta, konuşmasında Valide Camii’nin 1999 yılındaki depremde zarar gördüğünü ve daha sonra yıkılarak yeniden yapılması ihtiyacı doğduğunu bilgisini verdi. Kendisinin de Belediye Başkanı olmadan önce bizzat caminin yapımına destek olduğunu ifade eden Başkan Hasan Tahsin Usta, belediyelerin camilere destek olmasının önünün açılmasıyla Valide Camii’nin yapımına destek olabildiklerini ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Daha sonra camilerin Türk ve İslam toplumlarındaki yerine değinen Başkan Usta, “İslam, doğuşundan itibaren hayatın merkezine mabed ve mescidi yerleştirerek cami merkezli bir medeniyet oluşturan bir dindir. Camiler hayatın her alanına girmiş, sosyal dayanışmayı güçlendirici çok önemli bir işlev üstlenmiştir. Camilerimizde ekonomik ve sosyal statü bakımından farklı seviyedeki insanlar aynı safta omuz omuza namaz kılarlar ve böylece birlik olurlar. Bu birlik sathi değil, zihinlere ve gönüllere yerleşen bir birliktir.” diye konuştu.

Valide Camii’nin yapılışı hakkında da bilgi veren Başkan Hasan Tahsin Usta, şunları söyledi:

“Camimiz 140 metrekare mahfel katı, 350 metrekare ana ibadet katı, 300 metrekareden oluşan birinci bodrum katı ve 350 metrekareden oluşan ikinci bodrum katı, 150 metrekare tuvalet ve şadırvan ile 220 metrekarelik avlusu olmak üzere toplamda 1510 metrekarelik bir kullanım alanına sahip. Camimizde dış cephe doğal taş kaplama, kubbe üzeri yalıtım, kurşun kaplama; mihrap, minber ve kürsü, halı kaplama, çini kaplama, ses ve kamera sistemi, aydınlatma, alttan ısıtma tesisatı vs. tüm işleri Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğü yaptı. Bu işler toplam 2.2 milyon TL’ye mal oldu.”

Karaman’daki maden faciasında mahsur kalan işçiler için dua edilmesini isteyen Başkan Hasan Tahsin Usta, “Karaman Ergene’de yaşanan maden faciasında mahsur kalan 18 işçimiz için dua etmenizi sizlerden istirham ediyor, Valide Camimizin hayırlara vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum.” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Mustafa Karataş ise camilerin İslam ümmeti için önemine değindi. Prof. Dr. Karataş, Karaman’daki maden faciasında mahsur kalan onlarca kişinin kurtarılması için gözyaşartan bir dua etti. Onlarca kişi ellerini semaya kaldırarak mahsur kalan işçilerin sağ salim sevenlerine kavuşması için Allah’a yakardı. Açılış töreni yapılan duanın ardından vatandaşlara aşure dağıtılmasıyla sona erdi.
 
Editör: TE Bilisim