Şenlikte halkoyunları gösterilerinin ardından bir öğrenci tarafından Prof. Dr. Ümit Meriç’in Mor Salkım isimli şiiri okundu. Daha sonra Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara bir konuşma yaptı.

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara konuşmasında Mor Salkım’ın Üsküdar ile bütünleştiğini ifade ederken Mor Salkım’ın ilkbahardan yaza geçişin mis kokulu habercisi olduğunu ve İstanbul’da en güzel baharın da Üsküdar’da yaşandığını söyledi.

Mustafa Kara konuşmasına şöyle devam etti:

“Mor Salkım, küçük bir fidecikken, iki üç sene sonra çiçek açmaya başlar. Üsküdarlılar gibi heyecanlıdır, azimlidir, çalışkandır, çabuk büyür. Aydınlığı sever alnı ak, başı diktir, onurludur, Üsküdarlılar gibi… Üsküdar bir su medeniyetidir, Mor Salkım da suyu sever. İlk dikim yapıldıktan sonra gelişmesi için bolca su vermeniz gereklidir. Doğal, budanmamış haliyle kimi Mor Salkımlar etkileyici Monet tablolarının ve Japon seramiklerinin baş konusu haline gelmiştir. Bu anlamda bir sanata dönüşmüştür. Sanatı ve kültürü sever Üsküdarlılar gibi, sanat aşığıdır.

Eski bahçelerin en klasik sarmaşığıdır. Bu nedenle de Üsküdar’ın tarihi ile özdeşleşmiştir. Mazisi kuvvetlidir, kökleri güçlüdür, geçmişine bağlıdır, Üsküdar gibi… Sürgünlerinin uçlarındaki yaprak yapıları duvarlara ve çitlere tutunmalarına yardımcı olur. Üsküdarlılar gibi hayata olanca gücüyle tutunur. Kavidir, dayanıklıdır, vefakâr ve cefakârdır. Tıpkı Üsküdarlılar gibi…

Dengelidir, mütevazıdır, ağırbaşlıdır, Üsküdar ve Üsküdarlılar gibi… Çiçekleri hoş, güzel ve mükemmel derecede kokuludur. Çiçekleri solsa bile kokmaya devam eder. Üsküdarlılar gibi sağlamdır, güçlüdür , dayanıklıdır, düştüğü yerden kalkmasını bilir. Türkiye'nin çoğu bölgesine rahatlıkla uyum sağlayabilir. Çünkü Üsküdarlıdır, Anadoluludur, bizdendir. Yaz kış demez ışkın verir, sürgün verir. Örnek oluşturur, model olur, referans kaynağıdır. Üsküdar gibi… Ayrıca hoş kokulu çiçeklerinden parfümü de kozmetik sanayisinde yararlanılır. Kadınsıdır, zariftir, nazik ve nazendedir. Tıpkı Valideler Şehri Üsküdar’a yakışır gibi… Fatihtir, fütüvveti ve fütuhatı sever. Mor salkım çiçeğinin anlamı gençlik ve güzellik demektir. Sizler gibi, bahar gibi, gençliğin dinamizmi, saflığı üzerindedir.

Editör: TE Bilisim