Milyonlarca üniversite adayı öğrenci ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavlarda ter döktü. Sınav sonucuna göre tercihlerini yapan adaylar yerleştikleri üniversiteyi öğrendi. Şimdi öğrenciler ve ailelerini üniversite kayıt heyecanı sardı. 1 - 5 Eylül 2014 tarihlerindede yapılacak olan kayıt döneminde birçok kurum ve kuruluş üniversite öğrencilerine burs imkânı sağlıyor.
 
Araştırmalarımıza göre öğrencilerin alabileceği burslar şu şekilde;
 
TÜBİTAK
 
Başvurular 1 Eylül-15 Ekim 2014 tarihleri arasında http://e-bideb.tubitak.gov.tr internet adresinden alınacak. Burs başvurusu ilgili dönemin son başvuru tarihindeki mesai saati bitimi olan 17.30’a kadar yapılacak. Burs kategorisi ve miktarı;
 
-Uluslararası Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Yarışması nedeniyle seçilen bursiyerler için verilecek burs miktarıbin TL,
 
-Ulusal Bilim Olimpiyatları nedeniyle seçilen bursiyerleriçin verilecek burs miktarı 750 TL,
 
-Uluslararası Bilim Olimpiyatları nedeniyle seçilen uluslararası bursiyerleriçin verilecek burs miktarı bin TL + 2 bin TL’ye kadar katkı payı,
 
-Uluslararası Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Yarışması sonucunda sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanan veya ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı’nda MF puan türünde ilk 5 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşme nedeniyle seçilen bursiyerler veya ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’ndaYGS-1 puan türünde ilk 5 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşme nedeniyle seçilen bursiyerler için verilecek burs miktarı 2 bin TL,
 
-ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavında MF puan türünde sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak üniversitelerin matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşme nedeniyle seçilen veya ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’ndaYGS-1 puan türünde sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak üniversitelerin felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşme nedeniyle seçilen bursiyerler için verilecek burs miktarı bin TL,
 
- Uluslararası Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Yarışması sonucunda sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanan veya ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavında MF puan türünde ilk 10 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümleri haricinde bir bölüme kayıt yaptırıp, matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden herhangi birinde çift anadal programı (ÇAP)’nda kayıtlı olma nedeniyle seçilen veya Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’ndaYGS-1 puan türünde ilk 10 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümleri haricinde bir bölüme kayıt yaptırıp, felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden herhangi birinde çift anadal programı (ÇAP)’nda kayıtlı olma nedeniyle seçilen bursiyerleriçin verilecek burs miktarı 750 TL.
 
Tekfen Vakfı
 
Birinci sınıftan itibaren mezuniyete kadar devam ediyor. Başvurularda üniversitelere yeni yerleşenlere öncelik veriliyor. Sadece lisans programlarını kapsayan burslar, öğrencilerin sınav sonuçları ve başarı ortalamaları esas alınarak tahsis ediliyor. Burs için adayın ailesinin aylık toplam gelirinin en fazla brüt 4 bin 500 TL olması şartı aranıyor. Maddi kritere uyan adayların değerlendirilmesinde üniversite sınavlarındaki Türkiye sıralaması temel alınıyor. Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler ve Mimarlık Fakülteleri dışında başvuru kabul edilmiyor. Bu bölümler dışında istisnai olarak konservatuvar müzik öğrencilerine de kısıtlı bir kontenjan ayrılıyor. Burslar kasım-mayıs ayı döneminde 7 ay boyunca ödeniyor. Başvuru ve kayıt yenileme 2-15 Eylül tarihlerinde 'www.tekfenburs.org' adresinden yapılacak.
 
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (KYK)
 
Kurum T.C. vatandaşı yurt içinde yükseköğrenim gören öğrencilere burs/öğrenim ve katkı kredisi, yurt dışında yükseköğrenim gören öğrencilere burs/öğrenim kredisi veriyor. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.
 
2014-2015 Burs/kredi başvurularının 29 Temmuz 2014 tarihinden itibaren internet yoluyla kabul edileceği beklenmektedir. Burs miktarı; doktora öğrencilerinin aylık burs ve kredi miktarı 900 TL. Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan öğrencilere ise aylık 220 TL yemek katkısı ödenecek.Lisans öğrencisi ise 520 TL alacak.
 
Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerin burs/öğrenim kredisi müracaatları, ÖSYM sonuçları açıklandıktan sonra kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinden kabul edilmektedir. Ara sınıf, ön kayıt, özel yetenek, master-doktora öğrencilerinin müracaatları da www.kyk.gov.tr internet adresinden kabul edilmektedir.
 
Kurumumuzdan ilk defa burs/kredi alacak öğrenciler www.kyk.gov.tr internet adresinden öğrenecekleri T.C. Ziraat bankası şubesine giderek adına düzenlenmiş olan BANKKART'ını alarak (daha sonrada gönderilebilir) burs ya da öğrenim kredilerini T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zaman, ATM'lerin bulunmadığı yerlerde ise herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir.
 
Burs veya öğrenim kredisi ödemeleri, normal öğrenim süresince öğrencilere her yılın Ocak ayından başlamak üzere her ayın 7 sinde aylık olarak yapılacaktır.
 
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)
 
TOG Gençlik Bursları'na ara sınıflarda okuyanlardan sadece Toplum Gönüllüsü üyesi gençler başvurabiliyor. Üniversiteye yeni kayıt olanlar için ise böyle bir şart aranmıyor. Ancak, yeni sınıflar için kontenjan sınırı bulunuyor. Kore gazisi torunu olan, Türkiye ve K.K.T.C üniversitelerinde okuyan lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Samsung Kore Gazileri Eğitim Bursları'na başvurabiliyor. Ara sınıf başvuruları 1–30 Ağustos, üniversiteye yeni kayıt yapanların başvuruları 15 Ağustos - 10 Eylül tarihleri arasında kabul edilecek. Burs miktarları 175 ile 350 TL arasında değişiyor. 
Editör: TE Bilisim