Ümraniye Belediyesi ve Ümraniye Rizeliler Derneği işbirliğiyle “Hamsi ve Horon Festivali” düzenlendi. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen festival, Ümraniye Meydanı’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Festivalde horon oynayan ve şarkı söyleyen Ümraniyeliler, ikram edilen hamsilerden tatmak için saatler öncesinden sıraya girdi. Yaklaşık 4 ton hamsinin dağıtıldığı festival renkli görüntülere sahne oldu.

Festivale eski İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun yanı sıra, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Ümraniye Kaymakamı Mustafa Çek, Şile Kaymakamı Salih Yüce, Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul AK Parti İl Başkan Yardımcısı Selim Temurci, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Enver Sedat Çakıroğlu, AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Halit Hızır, AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanı Salih Kırıcı, Ümraniye eski AK Parti İlçe Başkanı Öztürk Oran, Sağlık Bakanı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, RİDEF Genel Başkanı Celal Erdoğan, Ümraniye Rizeliler Dernek Başkanı Necmettin Birinci, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta, STK Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kemençe ve tulum eşliğinde horonların çekilmesi ve Karadeniz’e özgü halk oyunlarının sergilenmesiyle başlayan festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ümraniye Rizeliler Dernek Başkanı Necmettin Birinci; “Ümraniye Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz 1. Hamsi ve Horon Festivaline emeği geçen, başta Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can olmak üzere dernek yönetimimize teşekkür ediyorum. Bu festivalimize katılım gösteren Ümraniyeliler ve İstanbullulara da teşekkür ediyorum. Bu meydanda Anadolu kardeşliğini gösterdik. Yörelerimizin kültürlerini yaşatmak da ayrıca bizi çok mutlu etti. Burada tonlarca hamsiyi hemşerilerimize dağıtmanın da bahtiyarlığını yaşıyoruz” dedi.

Rize Dernekler Federasyonu Başkanı Celal Erdoğan konuşmasında; “Mavisinin dinginliğini, yeşilinin güzelliğini, Karadeniz’inin hırçın dalgalarının özelliğini kendi karakterinde yaşayan ve onları kendi karakterinde yaşatan Rizeli hemşerilerim; bugün burada Rizeliler olarak bir aradayız ve bir arada olmamıza vesilen olan çok değerli Ümraniye Belediye Başkanımız Hasan Can ve Ümraniye Rizeliler birliği başkanına bu güzel organizasyon için teşekkür ediyoruz” dedi.

ENVER SEDAT ÇAKIROĞLU; “KÜLTÜRLER VE ALT KÜLTÜRLER ÜLKEMİZİN ZENGİNLİĞİNİ VE GÜCÜNÜ OLUŞTURMAKTADIR”

Ak parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu ise yaptığı konuşmasında; “Ülkemiz birçok kültüre sahip ve bu kültürlerin oluşturduğu, alt kültürlerden oluşan zenginliklere sahip bir ülkedir. Bu kültürler ve alt kültürler ülkemizin zenginliğini ve gücünü oluşturmaktadır. İşte bu kültürlerin içerisinde özel bir yeri olan, bu renklerin içerisinde özel bir rengi olan, Karadenizliliği bugün burada yaşıyoruz. Karadenizlilik, Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla, mavisiyle, yemyeşil doğasıyla, zor coğrafi koşullarıyla, horonuyla, hamsisiyle ve yemekleriyle özeldir. Bende bu kültüre sahip olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Ve bugün burada bu organizasyonu gerçekleştiren, Ümraniye Belediyemize, Belediye Başkanımıza ve Rizeliler Derneğine çok teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN HASAN CAN; “MİLLETİMİZİ BİRBİRİNE KENETLEYEN, KARDEŞLİĞİ, MUHABBETİ SAĞLAYAN PROGRAMLAR, ETKİNLİKLER, BİZİM YÜREĞİMİZDE YER BULUYOR”


Festivalde bir konuşma geçekleştiren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can; “Bugün Ümraniye Meydanında Belediyemiz ve Ümraniye Rizeliler Derneği ile ortaklaşa düzenlediğimiz bu festivale katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Milletimizi birbirine kenetleyen, kardeşliği, muhabbeti sağlayan programlar, etkinlikler, bizim yüreğimizde yer buluyor. Rabbim bu heyecanımızı ve tadımızı eksik etmesin. Aslında hamsi bahane, asıl olan muhabbet ve bu kadar güzel insanla bir arada olmaktır. Derneklerimizin yaptığı bu şekildeki etkinlere hep destek verdik, bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkan Hasan Can; “Bu senede Ümraniye Rizeliler Derneğiyle birlikte bu programı icra etmek bizlere nasip oldu. Burada bulunduğunuz meydan 2011 yılında bizim tarafımızdan, bizim dönemimizde yapıldı. Buradaki okul bir başka yere taşınmak suretiyle, hem de buradaki İGDAŞ binası yıkılmak suretiyle meydana dönüştürüldü ve hizmete hazır hale getirildi. Tabi niyetimiz burayı daha da geliştirmek, altına otopark yaparak hem de otopark sorununa çözüm üretmek ve daha güzel daha görünümlü bir meydan haline getirmektir. Allah nasip ederse, 2015 seçiminden sonra artık yaklaşık 1- 2 yılda burası muhteşem bir meydan haline dönüşmüş olacaktır. Ben bu festivalin hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi daim eylesin” dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen; “Hamsi denizden uzak en güzel nerede yenir? Derseniz, Ümraniye meydanında deriz. Bu güzel meydanı Ümraniye’mize kazandırdığı için ve inşallah seçimlerden sonra, ayrı bir estetik katacağı için, Hasan Can başkanımıza teşekkür ediyoruz. Rabbim bu güzel milletin, bu gençlerin birlikteliğini daim etsin” dedi.

AK Parti İstanbul İl Başkan yardımcısı Selim Temurci ise yaptığı konuşmada; “Bu güzel ortam için özellikle Rizeliler derneğine ve değerli kurucumuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşı Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can abime, Karadenizlilerin sesini bu meydanda bu güzellikte yansıttığı için ve desteği için şükranlarımı sunuyorum. Bu birliktelikler bu organizasyonlar bizim medeniyetimizin, kültürümüzün, geleneklerimizin devamı için siyasal organizasyonunda zaman zaman önüne geçmesi gereken faaliyetlerdir” dedi.

Ümraniye Kaymakamı Mustafa Çek yaptığı konuşmasında; “Rizeliler derneğiyle, Ümraniye Belediyesinin katkılarıyla bugün 2’ncisini yaptığımız hamsi ve horon festivalinde Ümraniye meydanında binlerce kişiyi görüyoruz. Ümraniye ilçemiz 660.000 nüfuslu İstanbul’un 3. Türkiye’nin 7. Büyük ilçesi ve bu ilçe içerisinde, yurdun dört bir yanından gelen insanlar, kendi yörelerini kendi kültürlerini örf adetlerini yaşatmaya çalışıyorlar. Bu çerçevede 500’ün üzerinde hemşeri derneği faaliyet gösteriyor. Rizelilerin bugün hamsi ve horon festivalinde, hep birlikte bu değerleri yaşamanın sevincini paylaşıyoruz. Bu etkinliğe katkıda bulunan tüm dernek ve belediye ve şahıslara kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Rize Valisi Ersin Yazıcı yaptığı konuşmasında; “Öncelikle bu güzel organizasyonu hazırlayan Ümraniye Rizeliler Derneğine ve burada
emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Rizeliler burada hasret kaldıkları hamsiyi tatmak ve horonu oynama fırsatı buldular” dedi.

Rize'yi "cennet" diye tanımladıklarını dile getirerek, Türkiye'nin her yerinin "cennetten bir köşe" olduğunu söyleyen Vali Yazıcı, ülkenin birlik ve beraberliği için çaba sarf ettiklerini, birlik beraberlik mayasının en güçlü taraflarından birinin, Karadenizliler olduğunu belirtti.
Rize Milletvekili Nusret Bayraktar; “Bugün 2’ncisini gerçekleştirmekte olduğumuz, hamsi ve horon festivali ile sizlerle beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hamsi ve horon festivali bahane birlik ve beraberliğimiz şahane, çünkü bu festivallerin asıl amacı sadece hamsi yemek değil, her şeyden önce birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu ortamlardır. Ümraniye Belediye Başkanlığımızın öncülüğünde organize edilen, Ümraniye Rizeliler Dernek Başkan ve yöneticilerinin, gayretleriyle oluşan bu tablo son derece önemlidir. Bu etkinliği gerçekleştiren Ümraniye Rizeliler Dernek Başkanına ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

HÜSEYİN AVNİ MUTLU VATANDAŞLARA HAMSİ DAĞITTI

Vatandaşlara elleriyle hamsi ikramında bulunan Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Karadeniz kültürünün İstanbul’da yansıtılmasından ve yoğun katılımdan dolayı mutlu olduklarını belirtti. Mutlu, “Festival çok keyifli, gerek Rizelilerin gerekse İstanbul’da yaşayan bütün Karadenizlilerin yoğun katılımı ile devam ediyor. Bu güzel organizasyonunda emeği geçen Ümraniye Rizeliler Derneği’ne ve Ümraniye Belediyesine teşekkür ediyorum” dedi.

Protokol konuşmaları ve Hamsi ikramının ardından kaldığı yerden devam eden festival, Karadeniz müziğinin sevilen şarkılarıyla daha da hareketlendi. Karadeniz türküleri festivale katılanları coşturarak, herkese keyifli dakikalar yaşattı. Öte yandan festivalde düzenlenen hamsi yeme yarışması, vatandaşlara keyif dolu dakikalar yaşattı. Kazananlara ise ödülleri takdim edildi.

 
Editör: TE Bilisim