Basın toplantısındakonuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, aynı zamanda “Mukaddime” adlı eserin de yazarı olan İbn Haldun’un, hem İslam hem de batı dünyası için çok önemli bir bilim adamı olduğunu söyledi.

İstanbul Times Haber Merkezi

Ünlü düşünür İbn Haldun, 28-29 Eylül tarihlerinde Bağcılar Holiday İnn Otel’de Bağcılar Belediyesi ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenleyeceği  “Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu”nda anılacak. Dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Şerif Mardin ve 2005 yılında dünyanın en önemli 100 entelektüeli arasında 73. sırada yer alan Afrika Çalışmaları Birliği Başkanı Ali Mazrui’nin yanı sıra dünyaca tanınmış akademisyen, tarihçi, sosyolog, yazar ve gazetecilerin katılacağı sempozyumda İbn Haldun’un hayatı, eserleri ve bilim dünyasındaki etkileri tartışılacak.
 
Değerlerimizi Genç Nesille Buluşturuyoruz

Başkan Çağırıcı sempozyumun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada 14. Yüzyıl’da Kuzey Afrika’da yaşayan siyaset, sosyoloji ve tarih bilimi üzerine önemli eserler yazan İbn Haldun adına panel düzenleyecek olmalarından dolayı çok mutlu olduğunu söyleyerek, "Aliya İzzetbegoviç, Babıali’den Bağcılar’a Küreselden Yerele, Hoca Ahmet Yesevi, Balkan Savaşları ve Doğumunun 200. Yılında Uluslararası Gümüşhanevi başlıklı uluslararası sempozyumlardan sonra bu kez de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu'na ev sahipliği yapacağız"dedi.

"Belediye başkanlığımızın altıncı yılında 6. Uluslararası Sempozyumu'nu düzenleyecek olmaktan dolayı çok mutluyum. Burası, Bağcılar için ‘nereden nereye’ cümlesinin en güzel karşılık bulduğu yerdir. Bugün itibarıyla nüfusuyla İstanbul’un en büyük ilçesi olan Bağcılar’ın dünü ve bugününü ele aldığımızda bırakın toplantı yapılabilecek salonları yemek yenilecek lokantalar bile yoktu" diye devam etti. İlçenin hızlı süreçte şehircilik, altyapı ve çevre bakımından değişim yaşadığını vurgulayan Çağırıcı, bununla birlikte sosyal ve kültürel değişimin de olması gerektiğini ifade etti. Parayla çok güzel eserler inşa edilebileceğini kaydeden Çağırıcı, ancak bu eserleri dolduracak ve değerlendirecek sosyal ve kürtürel değişiminde olması gerektiğini ifade etti.


26 Bin Metrekarelik Kongre Merkezi İnşa Edeceğiz

Konuşmasında dolu dolu kültür programları yaptıklarını kaydeden Çağırıcı, ilçenin üç adet beş yıldızlı otele kavuştuğunu ve 15’nin inşaatının da devam ettiğini hatırlatarak bölgeyi bir Kongre Vadisi haline getirdiklerini söyledi. Çağırıcı, uluslararası sempozyumlara ev sahipliği yapan Bağcılar’ın metrosu ve tramvayıyla modern görünüme kavuştuğunu ifade eden Çağırıcı, şunları söyledi:

“26 Bin metrekarelik kongre merkezi için arazimizi hazırladık. Bağcılar merkez olma noktasında sona doğru ilerliyor. Değerlerimizle değer verdiğimiz genç nesli buluşturuyoruz. Manevi önderlerimizi, sanat ve düşünce dünyamızın önemli isimlerini anmak ve anlamak için programlar düzenliyoruz. Siyaset, sosyoloji ve tarih bilimi üzerine önemli eserler bırakan İslam dünyasının son büyük filozofu olan ibn Haldun olarak kabul ediliyor. Modern bilim temellerini batılı bilim adamlarından önce ortaya koymuştur. O, Mukaddime’deki görüşleri sebebiyle milliyetçilik, sosyalizm gibi modern ideolojilerin de ilk kuramcısı olarak biliniyor. ABD başkanlarından Kennedy, Reagan ve İngiltere Başbakanı Teacher bile onun ekonomik bilgilerinden faydalanmışlardır. Dar boğazdan çıkma ve işsizliği aza indirmek için mukaddimeye başvurmuşlardır."


Yüzyıllar önce yazdığı ‘Mukaddime’ adlı kitabıyla ABD’nin ekonomisini uçurumun kenarından alan İbn Haldun’u anlamak adına uluslar arası AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk ise Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’yı, büyük bir sosyal bilimciyi anlamak ve anlatmak konusunda düzenlediği sempozyumdan dolayı kutladığını belirterek, 
“Bağcılar Belediyemizi tebrik ediyorum. Uluslararası katılımcıların da bulunacağı bu sempozyumu düzenlemek çok önemli. Bunun günümüze taşınması ve anlatılması da çok önemli bir konudur.” diye konuştu. Tanzimat’tan günümüzde kadar ‘medeniyet’ konusunun hep tartışıldığını vurgulayan Prof. Dr. Recep Şentürk ise politikaların hep batının sentezleri üzerine kurgulandığını kaydetti. Cumhuriyet’in ilanıyla tamamen batı medeniyetinin önem kazandığını da vurgulayan Şentürk, “Medeniyetler arası çatışma tezleri sebebiyle bu konu sıcak bir gündem olarak yerini aldı. Bu noktada da İbn Haldun, bize ışık tutacak çok önemli isimlerden birisidir.” dedi.


Gezi Parkı Ve Arap Baharı Tartışılacak

İbn Haldun’un ‘Medeniyet Dilinin’ kurucusu olduğunu da vurgulayan Şentürk, ‘Ahmet Cevdet Paşa Mukaddime’yi Arapça’dan Türkçeye çevirdi. Dünya dillerine de çok sayıda tercüme edilmiştir. Osmanlı entellektüelleri ve siyasetçileri de İbni Haldun’u analiz etmişlerdir. Dünyada sosyal bilimlerde Avrupa merkeziyetçi yaklaşım var. Günümüzde dünyaya batılı teoriler hakim. Avrupa merkezciliğini açmanın yolu da İbn Haldun’a dönmektir.” dedi. Prof. Şentürk, bir çok bakımdan çok önemli bir sempozyum düzenleneceğini belirterek konu başlıkları arasında yer alan “Arap Baharı” ile “Taksim Gezi Parkı” olaylarının da dünya çapında tanınan bilim adamları tarafından tartışılacağını sözlerine Basın toplantısına Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula ile İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Karaoğlan’ın yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.  
Editör: TE Bilisim