Uluocak’ın Cumhurbaşklanlığı ile alakalı görüşleri:

“Merkez sağ seçmeni olarak, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili görüşlerimi ve seçim sonucu tahminimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
1–AKP 'nin cumhurbaşkanı adayı, AKP Genel başkanı ve başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan algı yöntemiyle CHP ve MHP seçmenlerini etkilemeye çalışmaktadır.
Prof.Drr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bu 2 siyasi partiyi temsil etmediğini, CHP ve MHP’nin kendi adaylarını çıkartamadıklarını vurgulayarak, geçmişte bu 2 siyasi partiye oy veren seçmen ile partileri temsil eden genel başkanları arasına mesafe koymak istemektedir. Seçim meydanlarında siyasi parti genel başkanlarını halkın gözünden düşürmek ve kararsız seçmen üzerinde etkili olmak istemektedir.
Sayın Recep Tayyip Erdoğan, seçim stratejisini; bugüne kadar kendisine oy veren AKP seçmenini kitlesel olarak seçim sandığına götürmek, Algı yöntemiyle ve devletin bütün olanaklarını kullanarak, basın ve medyanın da desteğiyle seçimi açık ara önde götürdüğünü ve seçimi kazanacağını hissettirerek, AKP dışındaki seçmeni seçim sandığından uzaklaştırmak üzerine kurgulamaktadır.
Çok istemesine rağmen cumhurbaşkanı adayı, başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, AKP dışında hiç bir siyasi partinin desteğini alamamıştır.
 
Girdiği bütün seçimlerde Saadet Partisi seçmeninin oylarının büyük kısmını aldığı halde AKP cumhurbaşkanlığı seçiminde Saadet partisinden kurumsal olarak destek dahi bulamamıştır. Buna rağmen, yine de her seçimde olduğu gibi, Saadet partisine gönül vermiş seçmenlerin bir kısmı Milli Görüş çizgisinden geldiğine inandıkları AKP adayı sayın başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerdir.
Sayın Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı olarak seçim çalışmalarında kullandığı Üslup ve sert tutumundan dolayı halkın tamamının desteğini alamayacaktır.
Erdoğan seçildiği takdirde anayasanın kendisine vermediği yetkileri de kullanarak fiili başkanlık sistemini uygulamak istemektedir.

2 – HDP eş başkanı cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, kendi seçmeni olarak gördüğü Kürt kökenli vatandaşların oylarını AKP’ye kaptırmak istemiyor. İlk turda alabileceği en yüksek oyu almak ve AKP oylarını aşağıya çekerek seçimin 2.tura kalmasını hedeflemektedir.
 
Dolayısıyla, cumhurbaşkanlığı seçiminde 2.turda temsil ettiği parti, AKP ile açılım ve çözüm sürecindeki pazarlık konusunda ellerini güçlendirmek istiyorlar.

3–CHP, MHP, DP, DYP, DSP, BBP, BTP gibi köklü siyasi partilerle birlikte 15 siyasi partinin desteklediği ortak aday Prof.Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu cumhurbaşkanlığı seçimine her ne kadar hazırlıksız olarak katıldığı izlenimi verse de, Türk Milleti’nin üzerindeki ilk günkü bu tereddütleri kaldırdı.

Sayın İhsanoğlu bugün itibariyle halkın tamamı tarafından tanınmakta ve halkın büyük çoğunluğu tarafından destek görmektedir. Başbakan ile arasındaki tanınma konusundaki açığı kapatmış gözükmektedir.
Türk Milleti’nin ortak cumhurbaşkanı adayı olan Prof.Dr.İhsanoğlu’nun, halkın gönlünde taht kuran merhum devlet adamları Adnan Mednderes’in, İsmet İnönü’nün, Turgut Özal’ın, Alparslan Türkeş’in, Muhsin Yazıcıoğlu’nun mezarlarını ziyaret etmesi, bu siyasi partilere gönül vermiş büyük halk kitleri üzerinde olumlu etki yapmıştır.
Cumhurbaşkanlığı seçim süresince kavgacı bir tutum sergilememesi ve ramazan bayramında, başta cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi parti liderlerine tek tek telefon açarak bayram kutlaması yapması, kararsız seçmen üzerinde olumlu etki yapmıştır.
Cumhurbaşkanlığı seçimin kaderini, 2007 seçimlerinden itibaren tabanını ve oylarını AKP, CHP ve MHP’ye kaptıran AP, DYP, ANAP ve DP olarak siyasi arenada yerini alan merkez sağ seçmen belirleyecektir.
Bu seçmenlerin büyük çoğunluğu AKP saflarına katılmamakla birlikte, seçimlerde oylarını kendilerine daha yakın hissettiği  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a veriyorlardı.
AKP’nin merkez sağı temsil ettiği seçmene vurgulanıyordu. Hatta bu algıyı güçlendirmek için merkez sağda siyaset yapan bütün aktörleri AKP bünyesinde topladıkları gibi, geçmişte siyasi arenada her türlü hakarete varan eleştiriler sineye çekilerek bu algıyı güçlendirmek için sadece 1,5 yıl DP’de genel başkanlık yapan Süleyman Soylu bile AKP kadrolarına katılarak, genel başkan yardımcısı yapılmıştır.
Geçmişte AKP’ye katılamayan Milli Görüş çizgisindeki bir çok siyasetçi Saadet partisinden kopartılarak has parti’nin kurulması sağlanmış. Süleyman Soylu gibi başbakana ve AKP’ye hakarete varan eleştiriler yönelten Prof.Dr. Numan Kurultulmuş (Genel başkan yardımcısı ) ile birlikte bu kişilerin AKP saflarına katılmaları sağlanmıştır.
Hiç bir siyasi partiye üyeliğim yoktur. Ben DP geleneğinden geliyorum. Ailem DP’lidir. geçmişte Turgut Özal’a, Alparslan Türkeş’ danışmanlık yaptım diyerek halkın karşısına çıkan cumhurbaşkanı adayı Prof.Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu merkez sağ seçmen tarafından destek görmektedir.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kavgadan uzak, uzlaşmacı bir tavır sergileyen Prof.Dr. İhsanoğlu toplumun büyük bir kesimini kucaklamaktadır. Türk Milleti’nin ortak adayı İhsanoğlu 12.Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu söylemekte ve kuvvetler ayrılığının güçlendirilerek, mevcut parlamenter sistemini savunmaktadır.

Benim cumhurbaşkanlığı seçimi hakkındaki tahminim, katılımın yüksek olması durumunda Türk Milleti’nin ortak cumhurbaşkanı adayı sayın Prof.Dr.Ekmeledin İhsanoğlu oyların % 52’sini alarak, 1.turda T.C.nin 12.cumhurbaşkanı olarak seçimi kazanacağıdır.

Sayın başbakan Recep Tayyip Erdoğan oyların % 41’ini alarak, 2011 seçimlerinde halkın oylarıyla kazandığı başbakanlığa devam edeceğidir. Sayın Selahattin Demirtaş oyların % 7’sini alacağıdır. Demokrasi güzel bir şeydir. Daha fazla demokrasi için  Türk Milletinin bütün fertlerini, 10 Ağustos Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanmaya davet ediyorum” Şeklinde görüşlerini aktardı.
 
Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
  
Editör: TE Bilisim