Geçtiğimiz yıl Gazeteci Mehmet Alpay ve Zeytinburnu – Çevre,Kültür ve Turizm Derneği ( ZEYÇED) Başkanı Ali Gündüz’ün çalışmaları ile, Ulubatlı Hasan'ın Silivrikapı'da bulunan kabrinin yerini tarihi araştırmacılar sayesinde bulmuş ve tarihte ilk defa,kabri başındaki anma törenini , dostlarının katılımıyla yapmışlardı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Ali Gündüz

Bu yıl ki anma töreni de, geleneksel hale getirilmesinin ikinci adımıydı. Celalettin Gözüsulu İlkokulu örencilerinden oluşan Mehteran Takımı. Mehteran eğitimcileri ve okul müdür yardımcısı Fatih Cin ile Mehteran’ın eşsiz marşlarıyla anma törenine iştirak etmeleri takdirle karşılandı.

Anma törenine, Tepebağ Dutluk Camii hocaları da iştirak etti. Ulubatlı Hasan'ın kabri başında yapılan dualardan sonra ,Celalettin Gözüsulu İlkokulu Mehteran Takımı fetih marşlarını çalmaya başladığında çevreden geçenlerce de hayli ilgi topladı.

Gazeteci Mehmet Alpay ile birlikte Organizasyonu gerçekleştiren ZEYÇED Başkanı Ali Gündüz’de açıklamasında, ” İstanbul’un Fethi sırasında ,Bayrağı Burçlara dikerken şehit olan asker Ulubatlı Hasan için 2.defa kabri başında anma proğramını gerçekleştirmiş bulunuyoruz.1423 yılında Bursa -Karacabey’de doğan, 29 Mayıs 1453 ‘te İstanbul’un kurtuluşunda, savaşın kazanılmasında önemli rol oynayan şehit Asker Ulubatlı Hasan’ın “ Erikli Dede ” diye bilinen kabri başındayız.İstanbul’un Fethi’nin 565 yılını kutlar,bu uğurda şehit olan, tüm şehitlerimizi minnet ve saygı ile anıyoruz “ dedi.

İstanbul’un Fethi’nin 565.yılında ,Ulubatlı Hasan’ın İstanbul-Silivrikapı’daki kabri başındaki 2.Anma Proğramına,Turizmci ve Zeytinburnulu iş adamı Ahmet Çelik, Zeytinburnu Yardımlaşma ve Kültür Derneğini temsilen Yüksek Mühendis Hasan Ali Hayıroğlu ve Meclis eski Üyesi Muzaffer Bulut, Semiha Şakir Huzurevi Dernek Başkanı Perihan Akgül, Zeytinburnu Kent Konseyi Kadın Meclis Yönetim Kurulu Üyesi Songül Yardımcı, Telsiz Mahallesi Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kadir Şengül ve Başkan Yardımcısı Şafak Güreşçioğlu,Gazeteci-ZEYÇED Denetleme Kurulu BaşkanI Mehemt Alpay ,ZEYÇED Başkanı Ali Gündüz ve ZEYÇED kurucu üyesi Gülser Bal, İhsan Mermerci Liselileri Dernek Onursal Başkanı Saadettin Sökmen ile yazar- şair Mehmet Ali Osmanlı, Ahde - Vefa Derneği Başkan Yardımcısı Soner Üstündağ, Zühtü Kurtulmuş Anadolu Lisesi O.A.B Başkanı Güllü Çakır Yılmaz, Yöntem Eğitim Kurumları Kurucu Müdürü ve Davranış Bilimleri Uzmanı Mehmet Sabah Yiğit, işadamı Hasan Basri Alim, ressam Berrin Temel, ilçe STK temsilcilerinden Şükrüye Karataş, Yasemin Tekin, Neco baba, Mustafa Dönmez, Merkezefendi Mahallesi sakini Nazan Akyıl, mehteran takımı öğrencilerinin velileri, Silivrikapı sakinleri ve yoldan geçenler iştirak etti.

Şehit Ulubatlı Hasan'ın kabri başında yapılan duadan sonra 17 kişiden oluşan Mehteran Takımı fetih marşları çalmaya başladı. Yine bu yıl da ,vucuduna 27 ok saplanarak,elek elek olan ve bayrağı bırakmayıp,surlara diken ve bu uğurda şehit olan, Ulubatlı Hasan’ın anısına ,27 adet ,büyük boy Türk Bayrağı katılımcılara hediye edildi.

Anma töreni sonunda anı fotoğrafları çekimleri yapıldı ve Mehteran Takımı'nın 17 öğrencisi organizasyonu gerçekleştirenlerce öpülerek ve alkışlarla yolcu edildi.
Organizasyonun öncülerinden Gazeteci Mehmet Alpay da açıklamasında “ Gelecek yıl (2019 ) Allah nasip ederse ,geleneksel hale getirdiğimiz anma törenimizin üçüncüsünü ,şahsi gayretlerin dışına çıkılıp Zeytinburnu ilçe resmi kurumları ve STK'lar ile ,el ele vererek daha muhteşem bir tören düzenleme gayretlerinde olacağız ” dedi.

 

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim