Esenler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, Ayvalıdere Anaokulu’nda öğrenci velilerine yönelik “3-6 yaş Anasınıfı dönemi gelişim özellikleri ve ilk temel alışkanlıklar” konulu seminer düzenledi.

Ayvalıdere Anaokulu seminer salonunda gerçekleşen seminerde, Sağlık İşleri Müdürlüğü Psikologlarından Sibel Akkaya, ebeveynlerin çocuklarının gelişim dönemlerini bilerek onları tanımasının, çocukların daha sağlıklı bir gelişim göstermeleri açısından önemli olduğunu söyledi.

Gelişim çağındaki çocukların büyürken psikomotor, bilişsel, dil, psikososyal ve psikoseksüel alanlarda gelişim gösterdiğini ve bu alanlardan birinde yaşına uygun beceriler gösteremeyen çocuğun ailesinin mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini söyleyen Akkaya, böylece problemlerin erkenden keşfedilebileceğini ve ailelerin doğru yönlendirilebileceğini belirtti. Ailelerin çocuklarının yaşına uygun olmayan farklı düzeydeki beklentilerinin, bu isteği yerine getiremeyen çocukta özgüven eksikliğine neden olabileceğini söyleyen Akkaya, bunun önüne geçebilmek için ailelerin öncelikle çocuklarının dönemsel özelliklerini bilmesi gerektiğini ifade etti.

TELEVİZYON KARŞISINDA YEMEK OLMAZ

Çocukların yaşamlarının ilk dönemlerinde kazanmaya başladığı ilk temel alışkanlıkların, çocuğun sağlıklı bir gelişim göstererek sağlıklı bir yaşam düzeni oluşturmasını sağlayacağını belirten Akkaya, “Yemek yeme, uyku ve tuvalet eğitimi gibi alanları kapsayan ilk temel alışkanlıkları sağlıklı bir şekilde kazanan çocuklar, yaşamlarının devamında kazanacakları yeni alışkanlıklara uyum sağlamakta da zorlanmayacaklardır” diye konuştu.
Ebeveynlerin en çok sıkıntı yaşadığı durumlardan biri olan yemek yeme konusunda çocukları zorlamamaları gerektiğini dile getiren Akkaya, aksi halde çocukların yemek yemeyi sorun haline getireceğini ve anne çocuk, aile çocuk iletişimini zedelenebileceğini ifade etti. “Çocuğu yemek yemesi için zorlamak, ister istemez onda tam tersi bir tepkiye yol açar” diyen Akkaya, “Zorlama ne kadar büyük bir olay haline gelirse çocuk da yemeği o kadar şiddetle reddedecektir” dedi.

Ebeveylerin öncelikle birkaç öğün az yemek yemekle çocuğun kilo kaybedebileceği gibi yanlış saplantıdan kurtulması gerektiğini söyleyen Akkaya, şöyle konuştu:

“ Çocuğun tabağında yiyebileceği kadar az miktarda, sevdiği türden bir yemeğin bulunmasına ve onun tabağıyla ilgilenmemeye hatta bakmamaya özen gösterilmelidir. İştahla yemesi için televizyon karşısında yemek yedirilmemeli, yediği takdirde ise ödül ve rüşvetten kaçınmalıdır. 2-3 yaşından başlayarak çocuğun kendi sandalyesinde, kendi derin tabağında döke saça da olsa kendi kendine yemek yemesine fırsat verilmeli ve bunun için sabır gösterilmelidir.”
 
Editör: TE Bilisim