Almanya'da doğup büyüyen Türk kökenli gençlerin büyük bölümünün, Alman ya da Türk vatandaşlığını seçme sürecinde büyüdükleri ülke olan Almanya'yı tercih ettiği bildirildi. Alman yasalarına göre bu ülkede doğup büyüyen Türk kökenli çocukların, en geç 23 yaş bitene kadar çifte vatandaş olma hakkı var. Ancak söz konusu çocukların, en geç bu zamana kadar yetkili makamlara Alman ya da Türk vatandaşlığını seçtiklerini belirtmeleri ve ondan sonra sadece o ülkenin vatandaşlığını almaları gerekiyor.
 
Konuyla ilgili bir haber yayınlayan Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesi, ülkede doğup büyüyen genç Türklerin, Türkiye 'de askerlik hizmeti zorunluluğu ve Almanya'da seçim hakkı gibi nedenlerden dolayı 23 yaşına kadar da beklemeyerek Alman vatandaşlığını seçtiklerini okuyucularına duyurdu. Her yıl yaklaşık beş bin gencin aynı nedenlerden dolayı bu süreci yaşadıkları ve Almanya'dan yana tercih yaptıkları bildirildi. SZ'nin araştırmasına göre en çok göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde vatandaşlık tercihi yapan 216 gençten 210'u ve Hessen eyaletinde 122 gençten 118'i Alman vatandaşlığını kabul etti. Münih, Hamburg ve Schleswig-Holstein gibi yerlerde de benzer bir durumun söz konusu olduğu bildirildi. Buna göre göçmen çocukların yüzde 95'inden fazlası Alman vatandaşlığını seçti. Rakamın bu denli yüksek olması, hemen hemen tüm Türk kökenli çocukların kendini Almanya'ya çok bağlı hissettiği şeklinde yorumlandı. Buna karşın bazı gençlerin yetkili makamların mektuplarına cevap vermeyerek veya yetkili dairelerin yaptığı yanlışlık ve eksikler sonucunda bu konuda bilgilendirilmedikleri için farkında olmadan Alman vatandaşı olma hakkını kaybettiklerine dikkat çekildi.
 
Bu arada tek vatandaşlığı seçme zorunluluğu (Optionsmodell) yasası göç uzmanları tarafından eleştiriliyor. Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının ve ülkeye sonradan gelen Rus kökenli vatandaşların (Spaetsiedler) eski vatandaşlıklarından vazgeçme zorunluluklarının olmadığını vurgulayan uzmanlar, uygulamanın sadece  Türk kökenli vatandaşları kapsadığına parmak basıyor.Haberde Faslıların dahi devletlerinin kendi vatandaşlarına çıkış vermediği için çifte vatandaşlık hakkı oldukları hatırlatıldı. Aynı haberde Alman devletinin sadece Türk kökenli göçmenleri bu sert uygulamaya tabi tutarak onlara 'ikinci sınıf Alman' muamelesi yapıldığına da yer verildi.
 
Daha önce kırmızı-yeşil hükümet, çifte vatandaşlık yasasını kolaylaştırmak istemiş, ancak 1999 yılında çifte vatandaşlığa karşı kampanya  yapan Roland Koch'un (CDU) Hessen eyaletindeki seçimi kazanması ve kırmızı yeşil hükümetin Federal Konsey'de çoğunluğu kaybetmesi nedeniyle bu hedefe ulaşılamamıştı. Daha sonra Hür Demokrat Parti'nin (FDP) teklifi üzerine, bir vatandaşlığı seçme hakkı (optionsmodel) konusunda anlaşma sağlandı. Buna rağmen Almanya'da çifte vatandaşlığın normal hale geldiği ve milyonlarca kişinin çifte vatandaş olduğu tahmin ediliyor.
Editör: TE Bilisim