Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç İsrail'in Türk gemisine yaptığı kanlı saldırıyla ilgili olarak kameraların karşısına geçti. Arınç, Erdoğan'ın yurtdışında olması hasebiyle Başbakan vekili sıfatıyla konuşuyordu.

Önce üzüntüsünü dile getirdi. 'Saldırı karşılıksız kalmayacaktır' dedi. Ardından da Türkiye'nin ilk tavrını açıkladı: Büyükelçimiz geri çekildi.  İsrail'le 3 tatbikat ve Genç Milli Takımımızın maçı iptal edildi

SALDIRIYI ŞİDDETLE LANETLİYORUZ

Arınç İsrail'in yaptığı saldırıyla ilgili şöyle konuştu:

Türkiye Cumhuriyeti bütün kurum ve kuruluşlarıyla gelişmeleri yakından takip etmektedir. Türkiye uluslararası hukukun bütün imkanlarını kullanacaktır. Yaklaşık 35 aydır ambargo uygulanan Gazze halkına insani yardım taşıyan gemiler bugün sabah saat 04.20 sularında İsrail tarafından saldırıya uğramıştır. İsrail Hava Kuvvetleri'nin tamamen sivil gemilere yaptığı bu saldırıyı Türk Milleti ve hükümetimiz adına şiddetle lanetliyoruz.

İşte Arınç'ın konuşmasından satır başlıkları:

HİÇBİR ŞEKİLDE MEŞRU GÖSTERİLEMEZ

İsrail, barışı ve insani değerlerini hiçe saydığını bütün dünyaya göstermiştir. Uluslararası hukuka tamamen aykırı olan medeni bir ülkenin devlet aklına uygun düşmeyen bu operasyon insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Bu işin sorumluları insanlık tarihine ve vicdanına hesap vermekten kurtulamayacaktır. Bu saldırı hiçbir şekilde meşru gösterilemez. İnanıyoruz ki, Türk insanının yanısıra bütün insanlık bu saldırıyı lanetleyecektir. Bütün vatandaşlarımızın metanetini koruyacağına gönülden inanıyoruz.

İSRAİL BÜYÜKELÇİMİZ GERİYE ÇAĞRILDI

Öncelikle İsrail Büyükelçimiz Ankara'ya geri çağrılmıştır. İsrail'le olan 3 askeri tatbikatı iptal edilmiştir. Genç futbol milli takımımızın İsrail'le maçları iptal edilmiştir. Dışişleri sayın Bakanımız BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplantıya davet etmiştir. Ayrıca sayın Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İsrail Dışişleri Bakanı ile bir telefon konuşması yaparak hassasiyetimizi ortaya koymuştur. Öncelikle güvenliğin saldırısı ve yaralıların bir an evvel Türkiye'ye gönderilmesi için girişimler başlatılmıştır.

SALDIRININ SORUMLULARI HESAP VERECEK

Türkiye uluslararası tüm kuruluşları göreve çağırmıştır. İsrail'in dünya kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve uluslararası işbirliğinden kaçınmamıs gerekmektedir. İsrail'in hareketleri ibretle izlenmektedir. İsrail'in bu saldırısının cevapsız kalmayacağı ve Türkiye ve dünyadan gereken yanıtı alacaktır. İsrail, Gazze'ye dönük ambargoyu derhal kaldırmalıdır. Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz. Silahlı saldırı hakkında gereken soruşturma yapılacak ve her türlü girişimde bulunacaktır. Saldırıyı gerçekleştirenler, yönlendirenler ve bu operasyon kararını verenler kesinlikle sorumluluktan kurtulamamalıdırlar.

SORULAR

Bölgeye herhangi bir Türk askeri gemisinin gönderilmesi sözkonusu mudur?

Bu konuda elimizde planlar da var. Bu planlara göre olayın uluslararası açık sularda olduğu gemilerin İsrail karasularında hareket etmediği çok açıktır. Dolayısıyla İsrail'in bu saldırısı kesinlikle kara sularının ihlali olarak anlaşılmamaktadır. Bu korsanlıkla eşdeğer bir eylemdir. Bizim oraya gemi göndermemiz sözkonusu değildir. Türkiye önce diplomatik alanda bu tavrı şiddetle kınayan, yaralılar insanlar için bir an önce uluslararası hukukun yapılmasını arzu eden tutumunu sürdürecektir.

Diplomatik şartlar yerine gelmezse ne olacak. Sayın Başbakan yurda dönecek mi?

Sayın Başbakanım dakika dakika gelişmeleri takip ediyor. Türkiye'de mevzuatımız açısından bu gelişmeleri takip edecek bakanlarımız ve bürokratlarımız mevcut. Sayın Genelkurmay Başkanımızın bulunduğu Mısır'dan döndüğünü veya dönmek üzere olduğunu biliyorum. Sayın Başbakan şu anda Şili Cumhurbaşkanı ile görüşmeye çalışıyorlar. İnanıyorum ki, yarın öğle saatlerinde Türkiye'ye döneceklerdir. Bu şartların yerine gelmesi, taleplerin takip edilmesi bir devlet olarak Türkiye'nin ciddiyeti gösterir. Gelişmelere göre gerekli kararları alacağız.

İsrail'le yapılan ekonomik ve askeri ilişkilerin durdurulması sözkonusu mudur?

Şu aşamada sözkonusu değil.

Şu an oradakilerden haber alınabiliyor mu? İsrail'in bu anlamda Türk hükümetine bilgi vermesi sözkonusu mu?

Sabah saatlerinde İsrail büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı. Bütün haber ve bilgiler perdeleniyor. İsrail bu konuda dünya kamouyona haber ve bilgi sızdırılmaması konusunda uluslararası hukuka aykırı olarak fevkalade perdeleme yapılıyor. Sayın Barak'ın verdiği ölü rakamıyla ilgili yeterli bilgi verilmemiştir.

Editör: TE Bilisim