Fransız Haber Ajansı AFP, İstanbul’a gelen kaçak Ermeniler’in kentte yerleşik bir düzen kurduklarını, kendi okullarını yaptıklarını ve Ermenice eğitim verdiklerini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Nisan ayında yaptığı bir konuşmada, “Türkiye’de 70 bin Ermeni kaçak olarak çalışıyor” demesinin ardından, bu sözler çok tartışılmıştı. Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemdeki “Protokol yakınlaşmasından” sonra, dünyanın gözleri de Türk-Ermeni ilişkilerine çevrildi. Fransız haber ajansı AFP, Türkiye’de özellikle, İstanbul’da kaçak olarak çalışan Ermeni göçmenleri buldu, onların hayatlarını anlattı. AFP’nin haberindeki en ilginç nokta ise, bu göçmenlerin çocuklarının İstanbul’da bir binanın bodrum katında inşa edilen, derme çatma okullarda ders görmesi oldu. Öğlen uykularını bile bu “okul”da uyuyan çocuklar, dersleri de Ermenistan’dan getirilen Ermenice kitaplardan öğreniyor.



20 bin Ermeni var

Tabii ki öğrencileri, velileri gibi, bu okullardan, buradaki öğrencilerden de hiçbir Türk yetkililinin haberi yok... İşte AFP’nin gözü ile Türkiye’deki Ermenistan: Bu kaçak göçmenler, Gürcistan üzerinden 35 saat yolculukla İstanbul’a geliyor. Bir aylık vize alıyorlar. Ayda 50 ile 350 dolar para kazanıyorlar. Koç Üniversitesi’nin araştırmasına göre sadece İstanbul’da 20 bin kaçak Ermeni var. Tek korkuları, sınırdışı edilmek ancak Türk hükümeti yasadışı Ermeni göçmenlere “insani nedenlerden” ötürü göz yumuyor. İstanbul’a gelenlerin çoğu temizlikçi veya çocuk bakıcısı olarak çalışıyor. Hiçbiri Ermeni oldukları için ayırıma uğramamış. İstanbul’a Erivan’dan her hafta 6 otobüs kalkıyor. Türkiye’ye girmenin, Moskova’ya girmekten daha kolay olduğunu söylüyorlar. Türk polisleri, Ruslar’ın aksine sınırda hiçbir şey sormuyormuş. Çoğunun hayali, iki ülke arasında barış anlaşmasının imzalanması. Böylece iki ülke arasında ticaret yapmayı umuyorlar.

Editör: TE Bilisim