Çeşitli sebeplerle Türkiye’de sayısı giderek artan göçmenlerin sorunlarına, temel hak ve özgürlüklerine katkıda bulunmak için harekete geçen Marmara Bölge Çalıştay’ı, Türkiye’de düzensiz göç ve göçmenler için düğmeye bastı. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Eğitim Dairesi Başkanlığı Göç Araştırmaları Merkezi ve İstanbul Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği “Türkiye’de Düzensiz Göç Marmara Bölge Çalıştayı”na katılan proje ortaklarından Zeytinburnu Belediyesi Yerel Kalkınma ve AB İlişkileri Koordinasyonu Merkezi (ZEYKOM), “Göçmenlerin Entegrasyonu İçin Yerel Kurumların Eğitilmesi” projesini Çalıştay’a tanıttı.
 Katılımcılara düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye entegrasyonu konusunda yerel kurumların eğitilmesi ile ilgili hazırladıkları projeden bahseden Proje Yöneticisi Tuba Duman Yıldızbakan, göçmenlerin entegrasyonu için eğitim kitapçığının hazırlanması ve bunların Avrupa düzeyinde ortak paylaşımlı yükseltilmiş araç ve uygulamalarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Göçmenlerin Türkiye’ye entegrasyonu için oluşturulacak eğitim materyallerinin geliştirilerek, Avrupa’da ve özellikle Türkiye’de uygulanacak biçimde uyarlanacağını ifade eden Yıldızbakan, pilot eğitiminin ise Türkiye’de test edileceğini belirtti.

GÖÇMENLERE “AÇIKÖĞRETİM” PROGRAMI MÜJDESİ

Göçmenler için uluslararası açıköğretim programının da uygulanacağını belirten Yıldızbakan, farklı dillerde tasarlanacak olan açıköğretim programının eşit öğrenme fırsatı sağlarken şeffaf bir eğitim ortamı da oluşturacağını ifade etti. Buna göre yenilikçi eğitim müfredatının hazırlanacağı sınır ötesi açıköğretim programında seminerler vasıtasıyla yerel yönetimler, STK’lar ve göç kurumlarında kaliteli ve yetkin bir eğitim anlayışı geliştirilecek. Ayrıca hazırlanacak olan açıköğretim programının sürdürülebilirliğini sağlamak için de programa, tüm ülkelerden serbest erişim imkanı sağlanacak. Bunun yanı sıra ihtiyaç analiz testleri, eğitim kaynakları, eğitim ve öğretim materyalleri gibi desteklerle açıköğretim yetişkin eğitim programı, nitelikli hale getirilecek.
Daha kapsayıcı bir göç yönetimi için geliştirilecek “Yerel Yönetim Rehberi” sayesinde yerel kurumları, STK’ları ve göç kurumlarını yol gösterici bir şekilde destekleyeceklerini söyleyen Yıldızbakan, yetişkin eğitimini desteklemek için bilgi teknolojilerine dayalı yenilikçi araçlar ve ulus ötesi bilgilerden yararlanma gereğini vurguladı.

GÖÇ KONUSUNDA TECRÜBEYE SAHİP 3 AVRUPA ÜLKESİNDEN PROJEYE DESTEK

Projenin uygulanacağı süre boyunca İtalya, İspanya, Avusturya gibi göç konusunda tecrübeye sahip ülkelerin de çeşitli alanlardaki farklılıkları çözmek adına daha fazla çalışmalar yapması gerektiğini vurgulayan Yıldızbakan, göçmenlere karşı oluşan önyargının toplumun algısına büyük ölçüde etki ettiğini bu nedenle Avrupa ülkelerinde göçmenlerle ilgili yapılmış iyi uygulamaların örnek alınacağını ifade etti.

Göçmen hizmetleri alanında yerel aktörleri desteklemek adına “Göçmenlerin Daha İyi Entegrasyonu İçin Eğitim” başlıklı yetişkin eğitim müfredatının geliştirilerek İtalya’da uygulanacağını belirten Yıldızbakan, ayrıca projenin yaygınlaşmasını sağlamak için web sitesi, broşür, e-bülten hazırlanarak, öğrenim platformuna giriş rehberi oluşturulacağını söyledi.
Projeden uzun vadede olumlu beklentiler içinde olduklarını belirten Yıldızbakan, zamanla; ekonomik ve sosyal anlamda göçmenlerin girişimciliğini destekleyici bir ulus ötesi anlayışın olacağını, insan hakları ve eşitliğin sağlanması gibi yaklaşımlara daha olumlu bakılacağını, göçmenlerin toplum ve iş hayatına entegrasyon süreçlerine etki edeceğini ve aynı zamanda projenin Türkiye’deki mesleki eğim sektörüne de katkı sağlayacağını belirtti.

Temsilcisi oldukları Zeytinburnu ilçesinde projenin pilot uygulamalarını gerçekleştirdiklerini söyleyen Yıldızbakan, Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’nde (AKDEM), bugüne kadar; 213 yetişkin göçmene 128 saat, 201 göçmen çocuğa da 120 saat Türkçe okuma-yazma kursu verildiğini, eğitim, sağlık gibi danışmanlık hizmetlerinin sağlandığını, kente uyum hizmeti kapsamında 157 göçmen çocuğa trafik kuralları, çevre, sağlık, görgü kuralları gibi eğitimlerin verildiğini, 15 göçmen çocuğa enstrüman çalmayı öğretildiğini toplamda ise 808’i Afganistanlı, 901’i Suriyeli, 4’ü Pakistanlı, 5’i Suudi Arabistanlı, 13’ü Doğu Türkistanlı, 32’si Çinli, 15’i İranlı, 12’si Iraklı, 61’i ise diğer farklı ülkelerden 1857 göçmenin “AKDEM Kente Uyum Hizmeti” programına başvuruda bulunduğunu ifade etti.
  
Editör: TE Bilisim