Greenpeace, Türkiye’nin sekiz şehrinde “Shell Kendine Gel” etkinlikleri düzenledi. Adana, Ankara, Hatay, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin ve Yalova’da gerçekleşen etkinliklerde petrol şirketlerinin Kuzey Kutbu’ndan uzak durmasını talep eden her yaştan katılımcılar, “Shell’i Durdur” ve “Kuzey Kutbu’nu Kurtar” yazan dev pankartlar  boyadı.

İstanbul Times Haber Merkezi

Türkiye’de yapılan eylem dünyanın dört bir yanında Kuzey Kutbu’nu Shell gibi petrol şirketlerinden kurtarmak için başlayan hareketin bir parçası. Kanada, İsviçre, Almanya, İ
spanya, Hollanda, Danimarka, İsveç ve Finlandiya gibi ülkelerde yapılan eylemler sürerken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Kuzey Kutbu’nda eriyen buzullar ziyaret etti. İklim değişikliğini yavaşlatmak için hemen harekete geçilmediği takdirde bilim insanlarının söylediği gibi iklim değişimi felakete yol açacağını vurguladı.


Halihazırdaki petrol rezervlerinin tüketilmesi iklim değişikliği felaketine sürüklenmemize yeterliyken, petrol şirketlerinin Kuzey Kutbu’nun erimesini fırsat bilip bu bölgede yeni rezervler arama peşinde olmalarını delilik olduğunu vurgulayan Greenpeace Akdeniz Kuzey Kutbu Kampanya Sorumlusu Ayşe Bereket, “Shell, Kuzey Kutbu’ndan petrol çıkarmak isteyerek felakete davetiye çıkarıyor. Kuzey Kutbu’nun hava ve deniz şartlarında petrol çıkarmak son derece riskli ve bir sızıntıyı temizlemek neredeyse imkansız. Shell’in 2015 planlarını inceyelen ABD hükümeti olası bir petrol sızıntısı ihtimalini %75 [1] olarak veriyor. Dünyanın dört bir yanından sesler birleşip, Shell’in daha da fazla kar etmek uğruna hepimizi bu riske sokmaktan vazgeçmesini ve Kuzey Kutbu’ndan uzak durmasını talep ediyor. Bugün biz de Türkiye’de 8 şehirde ‘Shell Kendine Gel’ demek için buluştuk’’ dedi.

 

Shell, sondaj sezonunun açılmasıyla birlikte, sondaj yapacağı Chukchi Denizi’ne gitmek üzere Alaska’da son izinleri almayı bekliyor. Greenpeace’in kampanyasını kuzeykutbu.imza.gp sitesini ziyaret ederek destekleyen 7 milyondan fazla kişi Shell’in Kuzey Kutbu’na girmemesini talep ediyor.

 

Shell, Kuzey Kutbu’nu riske atmaktan vazgeçmiyor.

 

Shell’in geçmiş Kuzey Kutbu petrol sondaj denemeleri sondaj platformu Kulluk’un karaya vurması gibi kazalar ve skandallarla son bulmuştu. Kuzey Kutbu’nun sert iklim koşulları, bölgede yapılacak petrol sondaj çalışmalarını çok riskli bir hale getiriyor. Bilim insanları,Kuzey Kutbu’nda gerçekleşecek bir petrol sızıntını temizlemenin imkansız olacağını söylüyor [2].

 

Greenpeace, son üç yıldır, Kuzey Kutbu’nun belirli bir bölgesini koruma alanı ilan etmek için küresel bir kampanya yürütüyor. Bu çağrı, Kuzey Kutbu’nun narin tabiatını ve orada bulunan endemik hayatın petrol sondajından ve endüstriyel balıkçılıktan korunmasını talep ediyor. Bu küresel harekete bügüne kadar 7 milyondan fazla kişi katıldı ve Desmond Tutu, Emma Thompson ve Paul McCartney gibi 1000’den fazla isim Kuzey Kutbu Deklarasyonu’nu imzaladı. 

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 

Editör: TE Bilisim