Günümüze ulaşan, Türkiye tarihi’nin Anadolu'daki temeli 26 Ağustos 1071'de atıldı. Tarih sırasıyla: Malazgirt, Otlukbeli, Çaldıran, Mercidabık, Mohaç, Sakarya ve nihayet 30 Ağustos 1922'de gerçekleşen Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesi,  aynı amaçlı hareketlerinin, sadece Türkiye açısından değil, insanlık tarihi bakımından da önemli zirve noktalarıdır.

 İstanbul Times Haber Merkezi  / Özel Haber

Aşağıda ismi geçen savaşların hepsi Ağustos ayında gerçekleşmiş
 

 1-)Malazgirt: 26 Ağustos 1071

Selçuklu Devleti Sultan Alp Arslan, Bizans ordusunu yok ediyor. Bizans imparatorluğu Anadolu, Balkanlar ve Güney İtalya'ya hâkim en kudretli ve en medenî Hıristiyan devleti. 3 yıl sonra, 1074'te, taht şehri İznik olmak üzere Türkiye Devleti kuruldu. 

 2-) Otlukbeli: 11 Ağustos 1473

Erzincan yakınlarında gerçekleşen savaşta. Aynı dili konuşan, aynı mezhepten iki devletin vuruştuğu tam bir kardeş muharebesidir. Ancak İran, Irak, Güney Kafkasya ve Doğu Anadolu'ya hâkim Türkmen hâkanı Sultan Uzun Hasan, 25 Avrupa devletinin koalisyonu ile uzun bir savaşa giren ve cihan devletinin temellerini atmaya kesin kararlı Fâtih Sultan Mehmed'i, Anadolu'yu ele geçirip Rumeli'ne sürmek için, Avrupalı müttefikleriyle anlaşmıştı. 

Fâtih, Akkoyunlular'ı Fırat- Toroslar çizgisinin doğusuna uzaklaştırdı. Otlukbeli'nde top'un yalnız kuşatma silâhı değil, meydan muharebesinde de birinci derecede silâh olduğunu gösterdi. Uzun Hasan, vârisi olduğunu iddia ettiği Timur'un başarısını gösteremedi. Osmanlı şevketini kıramadı.

 3-) Çaldıran: 23 Ağustos 1514

Uzun Hasan'ın bütün mirasını ele geçiren torunu (kızının oğlu) Şah İsmail, üstelik yeni bir din iddia ederek, Osmanlı'yı Rumeli'ne atıp Anadolu'yu ele geçirmek iddiasıyla ortaya çıktı. Şiî İsnâ- Aşerî yaptığı yiğit Türkmenleri, Anadolu'yu kana buladı.

 4-) Mercidâbık: 24 Ağustos 1516

Çaldıran'dan tam 2 yıl, 2 gün sonra  Yavuz Sultan Selim'in kazandığı zafer... Çaldıran'da Diyar-1 Acem'e baş eğdirdikten sonra sıra Diyâr-ı Arab'a gelmişti. Bu da gerçekte bir kardeş savaşıdır. 

 5-) Mohaç: 29 Ağustos 1526... 

Mercidâbık'tan 10 yıl, 6 gün sonra... Yavuz Sultan Selim'in oğlu Kanûnî Sultan Süleyman, Macaristan güneyinde Mohaç sahrâsındadır. 

2 saat içinde Macaristan ordusunu krallarıyla beraber yok etti. Bugün ki sınırlarının dört misli olan büyük Macaristan Krallığı, tarihe karıştı. 

11 Eylül'de Macaristan Fâtihi Sultan Süleyman, Osmanlı'nın Budin dediği Budapeşte'ye hiç bir karşı koyma olmaksızın girdi. Macaristan krallarının sarayında tebrik kabûl etti.

 6-) Vâdisseyl: 4 Ağustos 1578

Fas kuzeyinde Vâdisseyl' de Osmanlı'nın Cezayir bahriye beylerbeyisi (orami- ral) Gazi Ramazan Paşa, 80.000 asker ve 360 toptan oluşan İspanyol ve Fas tümenleriyle destekli Portekiz ordusunu, 30.000 Türk ve 30.000 Arap'tan ibaret ordusuyla yok etti. 

16. asrın en büyük zaferlerinden birini kazandı. Yardımcı İtalyan, Papalık, Alman, Fransız birlikleri, Portekiz kralı dâhil, muharebe meydanında kaldı. 360 top ve hazine, Osmanlı'nın eline geçti. 

Atlas Okyanusu kıyısında bekleyen Sinan Reis'in filosu, bir kaç saat sonra İspanyol-Portekiz armadasını bozdu. Fas sultanlığı, Siyah Afrika'ya derinlemesine giren topraklarıyla, Osmanlı himayesine geçti. 

Kuzey Afrika, Endülüs'e dönmekten, İspanya ve Portekiz sömürgesi olup Latin Afrika haline gelmekten kurtuldu.

 7) Başkumandan Meydan Muharebesi

 26 Ağustos'ta başlayan Türk taarruzu, Yunan ordusunun büyük kısmını kuşatıp 30 Ağustos 1922 günü Dumlupınar yakınlarında yok etti. 9 Eylül'de ordumuz, İzmir'de idi. Yüzde yüz başarılı bu sürpriz taarruzun planlarını Fevzi Çakmak Paşa yaptı, Başkumandan Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa icra edip nihâî zaferi kazandı.  İstiklâl savaşımız fiilen sona erdi. Yahya Kemal’in İslâm'ın son ordusu dediği ordumuz İzmir'i, Bursa'yı, İstanbul'u, Edirne'yi geri aldı.

 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi de sonuçları itbari ile çok mühim

Türk tarihi içinde ilk kez halkın kendi Cumhurbaşkanını seçtiği seçim 10 Ağustos 2014  de yapıldı. Bu seçim tarihimiz açısından ilk olması nedeni ile çok önemli.TBMM.de grubu olan  CHP ve MHP'nin dışında 12 partinin destek verdiği Prof.Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu % 38.5 oy alırken Ak Parti'nin destel verdiği aday  Recep Tayyip Erdoğan % 51.7 ,HDPçnin destek verdiği Selahattin Demirtaş ise % 9.8 oy aldı.


Editör: TE Bilisim