Kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesinde Ankara şok bir haberle sarsıldı. Genelkurmay Başkanı Org. Işık  Koşaner ve kuvvet komutanları topluca emekliliklerini isteyerek görevlerini bıraktı. Ankara'da taşlar 5 saatte değişti. Org. Koşaner ve Kuvvet komutanları 17:45 sularında emekliliklerini istedi ve bir anda ortalık karıştı, Ankara hızlandı. Jandarma Komutanı Org Necdet Özel, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi ve saat 22:30 sularında Jandarma Komutanı Org Necdet Özel Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kararnameyi imzaladı.

Orgeneral Özel, Başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirildi.

Emeklilik talebini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunan Koşaner'in "gördüğü lüzum" üzerine görevinden ayrıldığı belirtildi. Hükümetin bu karar üzerine nasıl bir tavır sergileyeceği bilinmiyor.

2 YIL DAHA GÖREV SÜRESİ BULUNUYORDU

Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyerek ayrılan Orgeneral Koşaner, bu görevi Orgeneral İlker Başbuğ’dan Ağustos 2010'da 3 yıllığına devralmıştı.

ANADOLU AJANSI ÖNCE "İSTİFA", SONRA "EMEKLİLİK" DEDİ

Anadolu Ajansı, TSK'nın zirvesindeki depremi önce "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner istifa etti" başlığıyla verdi. Ajans, bu haberden sonra ise "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner emekliliğini istedi" başlığıyla yeni bir haber geçti.

İşte AA'nın yaklaşık 30 dakika arayla geçtiği o iki haber:

18.22: GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL KOŞANER İSTİFA ETTİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in istifa ettiği bildirildi. Koşaner'in “Gördüğü lüzum üzerine” görevinden istifa ettiği belirtildi.

18.51: İPTAL

“Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner istifa etti” başlıklı haberimizi ve flaşımızı iptal ederek, aşağıdaki haberi yayınlıyoruz.

Saygılarımızla.

KUVVET KOMUTANLARI DA İSTİFA ETTİ

Koşaner'le birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay'ın da istifa ettiği bildirildi.

İSTİFA ETMEDİLER EMEKLİLİKLERİNİ İSTEDİLER

Genelkurmay Başkanı Koşaner ve diğer Kuvvet Komutanları'nın istifa etmedikleri, emekliliklerini istedikleri iddia edildi

YAŞ KRİZİ

YAŞ'ta tutuklu generallerin durumuyla ilgili krizin çözülmesi için bir dizi toplantı yapılmıştı. Komuta kademesinin tutuklu generallerle ilgili rahatsızlık duyduğu belirtiliyordu.

Ankara'da dün de Koşaner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve İçişleri Bakanlarının katılımıyla bir zirve gerçekleştirilmişti.

Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner, görevi geçen yıl İlker Başbuğ'dan devralmıştı.

ŞİMDİ NE OLACAK ?

Bu Türkiye tarihinde ilk kez görülen bir kriz. Teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı'nın Genelkurmay Başkanı olması gerekiyor. Ancak Kara kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu'nun da istifa etmesi durumu zorlaştırdı.

Üç yıllığına seçilen Org. Koşaner bir yıl önce göreve gelmişti. Jandarma Genel Komutanı'nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı ardından da Genelkurmay Başkanlığı'na gelmesi bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanları zaten emekli olacaktı. Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın yerine Donanma Komutanı görevlendirilecek.

Hava Kuvvetleri Komutanı'nın görev süresinin bir yıl uzatılması konuşuluyordu. Ancak bu durumda ortadan kalktı. Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı tutuklu olduğu için Hava Kuvvetleri'ne komutan olamıyor. Hava Kuvvetleri'nde terfi süresi gelen tek bir korgeneral var; o da Mehmet Erten. Bu durumda korgeneral, orgeneral yapılabilir.

Kara Kuvvetleri Komutanı'nın kim olacağına ilişkin bir netlik yok. 1. Ordu Komutanı olabilir.

GÖZLER JANDARMA KOMUTANI'NDA

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile hareket etmeyen tek komutan Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel oldu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay'ın emekliliklerini istemesinin ardından gözler komuta kademesinin ne olacağına çevrildi.

Teamüller doğrultusunda ortaya tek bir isim çıkıyor: Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel.

NECDET ÖZEL BAŞBAKANLIKTA

Özel şu an Başbakan Erdoğan'la başbaşa bir görüşme yapıyor. Orgeneral Özel henüz diğer komutanlarla birlikte hareket ettiğine dair bir bilgi yok. Eğer Özel emekliliğini istemez ve görevine devam ederse Genelkurmay Başkanlığı'nın en önemli adayı olacağı yorumları yapılıyor.

Özel yaklaşık 45 dakika içeride kaldıktan sonra saat 20.05'te Başbakanlık'tan ayrıldı.

ÖNCE BAŞBAKANLIK ARDINDAN KÖŞK !

Özel yaklaşık 45 dakika içeride kaldıktan sonra saat 20.05'te Başbakanlık'tan ayrıldı. Org. Özel, Başbakanlık’ta Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelmek üzere Çankaya Köşkü’ne çıktı. Jandarma Komutanı Org Necdet Özel, görüşmenin ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kararnameyi imzaladı.

Orgeneral Özel, Başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirildi.

Editör: TE Bilisim