Avrupa'nın en zengin ülkesi belli oldu. 37 ülkenin karşılaştırıldığı listede Türkiye ise 31'inci sırada. Satınalma Gücü Paritesi’ne (SGP) göre Avrupa’da, 37 ülke arasında en yüksek kişi başına gelir, Lüksemburg’da elde ediliyor. Türkiye endeks listesinde 31. sırasında yer alıyor. TÜİK, 2008 yılı Satın Alma Gücü Paritesini açıkladı.

EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları temelindeki uluslararası karşılaştırmalara yönelik 2006 yılı kesin, 2007 ve 2008 yılı geçici sonuçlarına göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Kişi Başına Gerçek Kişisel Tüketim ve Fiyat Düzeyi Endeksleri yer alıyor. Karşılaştırmalar, 27 AB ülkesi, aday ülkeler Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri İsviçre, İzlanda ve Norveç ile Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan’ı kapsıyor.

 Endekslerde, AB’ye üye 27 ülkenin ortalaması 100 kabul ediliyor. Bu çerçevede, hem GSYH hem de Gerçek Kişisel Tüketime ilişkin kişi başına hacim endeksi en yüksek ülke Lüksemburg (sırasıyla 276, 148) oldu. Ayrıca, Norveç, İsviçre, İrlanda, Hollanda gibi Kuzey Avrupa ülkeleri de kişi başına hacim endeksi en yüksek ülkeler arasında yer aldı. GSYH ve Gerçek Kişisel Tüketime ait kişi başına hacim endeksi en düşük ülke Arnavutluk (sırasıyla 26, 30) olarak belirlendi.

Bosna-Hersek, Makedonya, Sırbistan da kişi başına hacim endeksi düşük ülkeler arasında öne çıktı. Türkiye’nin 2008 yılı geçici sonuçlarına göre, kişi başına GSYH hacim endeksi 46, Gerçek Kişisel Tüketim’e ilişkin kişi başına hacim endeksi de 47 olarak belirlendi. Türkiye SGP’ye göre kişi başına GSYH’de 2007’ye kıyasla 1 puan yükseldi ancak listede 1 sıra gerileyerek 31. oldu. Buna göre ilk sıradaki Lüksemburg (276) ile Türkiye (46) arasında 6 kat fark bulunuyor.

-EN PAHALI ÜLKE DANİMARKA-

Ülkelerin uluslararası alanda fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkan sağlayan Karşılaştırmalı Fiyat Düzeyi Endeksinin 2008 geçici sonuçlarına göre, GSYH ve Gerçek Kişisel Tüketime ilişkin fiyat düzeyinin en yüksek olduğu ülkeler Danimarka (sırasıyla 141, 146), Norveç (135, 146), İsviçre (126, 134) gibi Kuzey Avrupa Ülkeleri oldu. En düşük kaldığı ülkeler ise Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan olarak sıralandı. Türkiye’nin GSYH geneline ilişkin fiyat düzeyi endeksi 61, Gerçek Kişisel Tüketim grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 64 oldu.

Editör: TE Bilisim