Engelilere acıyarak yardımcı olamazsınız

Engellilerin toplum içinde yaşamaya ve her türlü imkandan eşit ölçüler içinde yararlanmasının anayasal hakları olduğu herkes tarafından iyice bilinmelidir. Aksi halde acıma duygusu ile yaklaşark engelli bireye yardımcı olunacağını sanmak yarardan çok zarar getirir.

İstanbul Times Haber Merkezi / Müzeyyen Kurt

Devlet ve bireylerin engelliler konusunda daha detaylı bilgilere sahip olmaları gerekir. Bütün eksikliklerine rağmen Türiye'de son 15 yılda engelliler konunsunda gerek zihinsel anlamda gekerse de yapısal anlamda engelli bireylere karşı hatırı sayılı düzenlemelerin yapıldığı toplum nezdinde kabul gömüş durumda.

Türkiye engelliler konsusuda tam anlamı ile yeterli eğitim ve bilgiye sahip değil

,Sosyal Politikalar Bakanlığı,Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere bir çok bakanlık Engelliler konusunda ciddi çalışmalara imza atıyor.Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır. Halkın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb.) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişilebilirliğin artırılmasına yönelik farkın dalık çalışmalarına daha çok önem verilmelidir.

Engeliliğin önlenmesi için yapılması gereken bir çok çalışma var

İlk olarak toplumda her kesin bir gün engelli olabileceği fikri aşılanmalı. Özellikle ilkokullarda bu konularda çocuklara eğitim verimeli. Toplumda Zihinsel değişim şart. Farkındalık oluşturan filimler,yazılar ve tanıtım videolarına önme verilmelidir. Doğumdan engelli olunabileceği gibi daha sonra trafik kazalar,iş kazaları ve değişik nedenlerden dolayı da engelli olunabilir. Devlet ve toplum sonradan alacağı önlemler ile sonradan engelli olunmasını aza indirebilir. Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması çok önemlidir.

Engelliler'de biliçlenmeli

Her engelli için söylenemez ama bazı engelliler her şeyi kuralsız ve kaidesiz yapabileceklerine inanıyorlar.Bu da yanlış bir düşünce. Aciliyeti ve sağlık sorunu yoksa engelli bireyde gerektiğinde bankada veya başka bir yerde sıra bekleyerek normal engeli olmayan bireyden farklı olmadığını kanıtlarcasına gerekirse sıra da beklemey bilmesi gerekir.
Engelliler konusunda gelişmiş ülkeler seviyesine gelmek adına herkes üzerine düşen mesuliyeti yapmalıdır.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
Editör: TE Bilisim