Konferansta Türkistan’ın istiklali için mücadele eden ve bu uğurda canını veren kahraman Osman Batur anıldı. Konferansta başta Osman Batur olmak üzere Türk Dünyasının aziz şehitleri için Kur-an-ı Kerim okundu. Daha sonra Osman Batur ve Türkistan göçünü anlatan sinevizyon izletildi.

İstanbul Times Haber Merkezi


Program dahilinde Osman Batur’u anlatan pek çok önemli konuyu Gazeteci-Yazar ve Doğu Türkistan sürgün hükümetinin Başbakan yardımcısı Hızırbek Gayretullah ve Osman Batur’un torunu Bulbul Avdkyerim dile getirdi. Çok önemli anılar ve Osman Batur’un yaşadığı önemli hadiseleri anlattılar.

Programda açılış konuşmasını yapan Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Faruk Aksel: ‘’ Biz her daim Türk Dünyasında kalbi Türklük ve Vatan için çarpanları anmalıyız. Osman Batur’da bu Kahramanlardandır. Yüreği Türkistan için çarpmış ve bu istiklal mücadelesinde canını ortaya koymuştur. Biz bu değerlere sahip çıktıkça, bu değerler hiçbir zaman unutulmayacak ve gelecek nesillere de aktarılacaktır. Biz bu ve benzeri konulardaki çalışma ve faaliyetlerimizi her daim yapacağız ve yapmaya da devam ediyoruz. Bu kutlu davada Şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz’’ diyerek önemli bir konuşma yaptı.

Ayrıca programa çok önemli isimler de katıldı. Bunlardan; Avrasya Türk Federasyonuna bağlı dernek temsilcileri, Zeytinburnu Belediye Başkanı danışmanı İlyas Saka, Nogay Türkleri dernek başkanı Veysel Demir, Norveç Kazak derneği başkanı Mahmut Baştaş, Milli Mefkure Birliği Başkanı Halit Gökalp Küçük, CHP Zeytinburnu Meclis üyesi Satı Oral, MHP Genel Başkan yardımcısı ve Milletvekili adayı Celal Adan, MHP Milletvekili adayı Özcan Pehlivanoğlu, MHP Zeytinburnu İlçe Başkanı Reşat Ok, Saadet Partisi Zeytinburnu İlçe Başkanı Kemal Yılmaz, Saadet Partisi 2. bölge Milletvekili adayı Levent Çotuk, Doğu Türkistan Gençlik derneği Başkanı Tibet Yücetürk, Doğu Türkistan Maarif derneği üyesi Musa Can, Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziye Joyamergen, Zeytinburnu’nun sevilen ve Türk Dünyasının Kumandan’ı Dil Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sn. Osman Kumandan ve yine Zeytinburnu’nun Türk Dünyasına gönül vermiş ismi tam bir Asena olan Hatice Şahin gibi önemli isimler bu güzel programda yer alan değerli şahsiyetlerdi.

Bizde böyle güzel ve faydalı programı düzenleyen ve emeği geçen herkese bizde çok teşekkür ediyoruz. Osman Batur gibi kahramanlarımıza her daim sahip çıkmalıyız ve bu efsane isimleri her daim hafızamızda yaşatmalıyız.

Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)


Editör: TE Bilisim