İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Gyeongsangbuk Eyalet Valiliği, Gyeongju Belediyesi ve Dongni Mokwol Literary Museum’un (Edebiyat Evi) işbirliğinde Gyeongju Yazarlar Birliği ve Gyeongju Dünya Kültür EXPO destekleriyle düzenlenecek olan 5. Türkiye Kore Edebiyat Sempozyumu, iki gün boyunca üç oturum şeklinde İstanbul’da Grand Cevahir Otel’de gerçekleşecek.

Sempozyum, 16 Eylül Cumartesi günü 10.00’da İBB Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren,  İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Gyeongsangbuk Eyalet Valiliği Kültür Müdürü Kim Jongsu ve Dongni Mokwol Edebiyat Evi Başkanı Joo Hantae’nin açılış konuşmalarıyla başlayacak. İki ülkeden birçok akademisyen ve edebiyatçının katılacağı sempozyumun birinci oturumu,  “Türk ve Kore Halk Âdetlerinin Edebiyata Etkisi” başlığıyla gerçekleşecek. İlk oturumda; Park Sangwoo “Aşkın Özgünlüğü ve Dünyevîliği, Ayrıca Geri Dönüşselliği”, Prof. Dr. A. Azmi Bilgin “İnanç ve İnanışların Edebiyata Yansıması”, Park Yanggeun “Kore Edebiyatında Görülen Korelilerin Yemek Sofrası Bilinçleri”, Ömer Altan “Âdetlerimiz, Geleneklerimiz ve Edebiyatımız” başlıklı tebliğlerini sunacak. “Türk ve Kore Geleneksel Kültürünün Günümüz Edebiyatında Kullanımı” ana başlıklı ikinci oturumda ise konuşmacılardan Kang Seuk Kayong “Samgukyusa’da Gördüğümüz Korelilerin Orijinal Hâlleri”, Doç. Dr. Mehmet Samsakçı “Cumhuriyet’e Kadar ki Edebiyatımızın Aynasında Türk Kültürü ve Yaşama Üslûbu”, Jang Yunik “Modern Romanda Kore Geleneksel Kültürünün Yansımaları” ve Elif Önder “Türk Geleneksel Kültürünün Günümüz Edebiyatında Kullanımı” hakkında konuşacak.

Sempozyumun son günü 17 Eylül Pazar 09.30’da başlayacak üçüncü oturum ise “Türk ve Kore Masallarının Geleneksel Kültürdeki Yeri” ana başlığıyla gerçekleşecek. 
Bu oturumda; Lee Taehee “Dongmyeongwangpyeon’un Masalsı Düşünce Gücü”, Prof. Dr. Abdülkadir Emeksiz “ Hiç Eksik Yok!”, Lee Heesoo “Kore Edebiyatında Goryo Şarkısı Ssangwhajeom’un Tarihselliği ve Türk Kültürünün Etkisi”, Sema Çeker “Anadolu’da Sözlü Kültür ve Masallar” adlı tebliğlerini sunacak.

Türk Kore edebiyatındaki geleneksel kültür unsurlarının ele alınacağı sempozyum, değerlendirme oturumunun ardından okunacak sonuç bildirgesinin imzalanmasıyla son bulacak.

 Türkiye Kore edebiyat şöleninin beş yıllık serüveni

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gyeongsangbuk Eyalet Valiliği ve Gyeongju Belediyesinin 2012 yılında imzaladığı mutabakat zaptı ile başlayan Türkiye ile Kore arasındaki kültürel etkinlikler, 2013 yılından itibaren her sene sırayla iki şehir arasında düzenlenen edebiyat sempozyumlarıyla devam ediyor.

İlki 2013 yılında “İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo” etkinlikleri kapsamında İstanbul’da gerçekleşen Türkiye Kore Edebiyat Sempozyumu’nda; Türk ve Kore edebiyatları arasındaki etkileşim, Türk ve Kore edebiyatlarının mevcut durumları, günümüz Türk ve Kore edebiyatlarında hikâye ve romancılık, Türk ve Kore edebiyatlarında şiirin yeri, Türkçe ve Korece dil eğitimi ve edebî eserlerin çevrilmesiyle ilgili konular konuşuldu.

 2014 yılında “İstanbul Kore’de” etkinlikleri kapsamında Kore’de gerçekleştirilen edebiyat buluşmasının ikincisinde; Türk ve Kore edebiyatındaki mitolojiler, destanlar, insan sevgisi, Hacı Bektaş Veli ve Yi Gwang-su’nun kardeşlik düşüncesi ve felsefesi ile Türkçenin ve Korecenin kökleri ve eğitimi meseleleri ele alındı.

 2015 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen edebiyat buluşmasının üçüncüsünde; Türk ve Kore edebiyatında kimlik tespiti, kimlik tespitinde sorunlar ve çözümleri, bugünkü evrensellik anlayışı ve uygulaması, bugünkü evrensellik anlayışı ve uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözümleri üzerinde duruldu.

2016 yılında Kore’de gerçekleştirilen edebiyat buluşmasının dördüncüsünde Türk ve Kore edebiyatının kimliğini oluşturan unsurların tespiti, Türk ve Kore edebiyatında kimlik konusuna ilgi gösteren yazarlar, Türk ve Kore edebiyatının kimlik köklerinin geleceğe taşınması önündeki engeller ve çözüm yolları hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

 Bu yıl İstanbul’da beşincisi gerçekleşecek olan Türkiye Kore Edebiyat Sempozyumu’nda ise konuşmacılar, Türk ve Kore halk âdetlerinin edebiyata etkisi, Türk ve Kore masallarının geleneksel kültürdeki yeri ile Türk ve Kore geleneksel kültürünün günümüz edebiyatında kullanımı hakkında tebliğlerini sunacak.

Editör: TE Bilisim