Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Genel Sekreteri, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Genel Başkanlığı, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanlığı görevlerinde bulunan Dr. Ahmet Türköz, gözyaşları arasında toprağa verildi.

Ömer ADIYAMAN/ISTANBUL TIMES

Zeytinburnu Emine İnanç Vakfı Camiisinde düzenlenen cenaze törenine İstanbul Vali Yardımcıları, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, AK Parti Zeytinburnu İlçe Başkanı, çok sayıda Türk Dünyasından düşünür ile birlikte sivil toplum kuruluşu yetkilileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Düzenlenen cenaze töreninde cenaze namazından önce, Dr. Ahmet Türköz’ün özgeçmişi ile iligli bilgi verildi. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni, gözyaşların sel olduğu bir alana döndü. Kılınan cenaze namazının ardından Türköz, şehir mezarlığında toprağa verildi.

DR. AHMET TÜRKÖZ KİMDİR?

Dr. Ahmet TÜRKÖZ 26.03.1963 yılında İstanbul-Zeytinburnun'da doğdu. Kazım Özalp İlkokulu, Abdülhakhamit Ortaokulu ve İhsan Memerci Lisesinden mezun oldu. Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde yaptı. Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Prof. Dr. Hikmet ALTUĞ danışmanlığında "Türkiye'de Pozitivist Akım ve İlk Pozitivistler" adlı tezini hazırlıyarak 05.04.1989 yılında bitirdi. İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsünde, Prof Dr. Mahir AYDIN'ın danışmanlığında "Doğu Türkistan'da İnsan Hakları" adlı Doktora tezini hazırlayarak 23.11.1991 yılında Tarih Doktoru oldu.

 YAYINLANAN ESERLERİ

Dr. Ahmet TÜRKÖZ Doğu Türkistan'da Çin mezalimi, Doğu Türkistan'da İnsan Hakları, Türk dünyasının çeşitli meseleleri konularında, yurt içi ve yurt dışında yayınlanan dergilerde çok sayıda makale, bildiri, inceleme ve raporu yayınlandı. Birçok Sempozyum, konferans ve çalıştaylara Doğu Türkistan'da Çin işgali, asimilasyon ve insan hakları ihlalleri konusunda tebliğler sundu.

BİRÇOK STK’DA GÖREV ALDI

Dr. Ahmet TÜRKÖZ Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Genel Sekreteri, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Genel Başkanlığı, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Doğu Türkistan Göçmenler Derneği'nin yayın organı olan Doğu Türkistan dergisinin Yazı İşleri Mürlüğü görevini başarıyla yaptı.

 TİCARETLE UĞRAŞIYORDU

Dr. Ahmet TÜRKÖZ Deri Konfeksiyon sektöründe ticaretle uğraştı. Sırasıyla, Milli Eğitim Bakanlığı Yozgat Şefaatli İlköğretim okulunda, İstanbul Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesinde, Adile Mermerci Anadolu Lisesinde Bozkurt İlköğretim Okulunda, Abdülhakhamit İlköğretim okulunda, Silivri Fenerköy İlköğretim Okulunda ve son olarak Zeytinburnu Nuripaşa İlköğretim okulunda öğretmenlik yaptı. 

Dr. Ahmet TÜRKÖZ Kazakça ve İngilizceye sahip; Evli ve İki erkek çocuk babasıydı.

Editör: TE Bilisim