Lezzet ve zerafet bir araya geldi

Mela'nın sahibi İş Adamı Ahmet Oğuzcan'ın uzun süreden beri türk motifleri ile süsleyerek gerçekleştirdiği açılışa Siyasiler, İş adamları, Türk Dünyasının seçkin simaları İstanbulda öğrenim gören Türk Cumhuriyetlerinden öğrenci grupları ve Basın mensupları iştirak etti.



Ahmet bey çok güzel bir yer açmışısnız öncelikle hayırlı olsun bize kısaca SAMARKAND'dan bahsedermisiniz ?

Samarkand yerini Kasım ayının sonunda devir aldık. Yoğun bir çalışma ile kısa sürede açlışını yaptık. Amacımız, Orsta Asya ile Türk mutfağını aynı mekanda bir araya getirerek dostlarımıza ikram etmektir. Sizinde  gördüğünüz gibi bir çok dostumuz bizi bu mutlu günümüzde yalnız bırakmadı. İnşallah bu mekanda uzun ve güzel bir şekilde hizmetlerimize devam ederiz.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi / Elif Günay /Özel Haber 

Samarkand ismi nedir nerden aklınıza geldi ?

Samarkand Ülkemizdeki Antik kentler gibi Özbekistan’da tarihi bir şehirdir. Ve Özbekler tarihi şehirlerine çok önem veren bir millettir. Öncelikle biz önemli bir tarihi şehir olan “Buhara”’yı düşündük. Fakat İstanbul’da Buhara ismini çok kullanan yer var. Samarkand’ın ise sadece Ankara’da var olduğunu duyduk İstanbul’da kurduğumuz başka bir şirketimizin adı da Samarkand,tekrar böyle devam etsin istedik.

Burasını ne zamandır açmayı düşündünüz ?

Biz burayı 2009’dan beri açmayı planlıyorduk. Bizler Otel kökenli olduğumuz için ortağımızla hep bunun istişaresi içinde olduk. Otel mi, eğlence yerimi açalım,küçük bir Özbek lokantası mı açalım derken böyle büyük bir yer nasip oldu.

"Konuklarımız Samarkand’a geldiği zaman yemeğiyle, hizmetiyle müziğiyle her şeyiyle burada mutluyum demeli "


Neden Özbek mutfağı ?

Birincisi ortağım Özbek, diğeri ise İstanbul’da potansiyel Özbek oldukça fazla olmaya başladı. Artık İstanbul’da hem Özbek Özbeği var, hem de Afgan Özbeği var. Zeytinburnu ve Aksaray tarafında daha çok bulundukları için bizlerde bu bölgelerde bir yer olsun istedik. 

İstanbul’da küçük küçük Özbek lokantaları var fakat biz daha büyük ve daha gösterişli bir yerin düşüncesindeydik.

Özbek mutfağı, dünyanın çok yerinde yaygın olan kaliteli bir mutfak. Özbek mutfağını daha iyi tanıtmak, yerli yabancı Siyasetçi yada herhangi bir vatandaşın rahatça yemek yiyebileceği bir yer olsun istedik.Sonra bunu Türk mutfağıyla birleştirip daha çok çeşit sağladık.

Aslında ortağım Özbek fakat ben Rumeli kökenliyim. Burayı geliştirdikten sonra Trakya’nın Edirne ciğerini İstanbul'a getirmek istiyorum. Burada Özbek mutfağının kültürünü sunarken hem de türk mutfağı olsun istedim. Türk mutfağından lahmacunumuzu, kebaplarımızı, konyamızın etli ekmeğini, sulu yemek ve tatlılarımızı Askanımızda bulmanız mümkündür.

İki farklı kültür olunca mutfaklarda ayrı oluyor. Burada iki mutfağımız var Özbek mutfağın aşçıları Özbek Türk'ü Anadolu mutfağının aşçıları Anadolu Türklerin'den oluşuyor.

Malumunuz, Özbek mantısı Dünyaca meşhurdur. Tamamiyle göz nuru el emeği taşımaktadır. Özbekler bizim sadece kahvaltıda kullandığımız kaymağı mantılarında kullanıyorlar.


Özbek mutfağında ana yemek yok. Onların nohut çorbası bizim nohut yemeğidir. Mesela tatlı kültürleri hiç yoktur. Bizim patlıcan musakka yada İzmir köfte gibi bir yemekleri yoktur. Tamamen mantı ağırlıklı bir mutfaktır. Doğrusunu söylemek gerekirse Osmanlı ve İtalyan mutfağı ile eş değerdedir.



Tecrübeli bir turizmci Ahmet Oğuzcan 

Yer olarak burayı seçme amacım ise, ben burada 30 yıldır yaşıyorum Burada Bürokrasi çok. Vergi Daire Başkanlığı, İl Genel Meclisi, Belediye ve hemen yanımızda Bezmialem Üniversitesi var. Bu anlamda konumu çok iyi bir yer. Bunun haricinde geçmişimde otel müdürlüğü yaptım turizm çevrem var. Bunların hepsi birleşince İstanbulluların özlemini çektiği en iyi hizmeti sunacağımızı adeta konuklarımız burasını evleri gibi hissedeceklerdir. Biz buranın sahibi değil, hizmetkarıyız.



Müzik eşliğinde yemek keyfı Samarkand'da 

Burası iki buçuk katlı bir yer. Ortam alternatifi fazla. Girişte müzik eşliğinde yemek yiyebiliniyor. Belirli günler Özbek müziği olmakla beraber, haftanın her günü canlı müzik yapmayı düşünüyoruz. Alkolsüz yerde canlı müzik olmadığı için alkol kullanmayanlar için müzik eşliğinde yemek yesinler istedik. Elli kişilik toplantı salonumuz, Şark köşesi bölümümüz, hatta sigara içenler için açık bir bölümümüz mevcuttur. Burada insanlar istedikleri bölümde yemek yeme şansına sahipler. 



Bereket azda dedik fiyatlar alt seviyede 

Biz fiyatları yüksek tutmadık insanlar bütçelerini sarsmadan burada yemek yiyebilsinler istiyoruz. Bulunduğumuz yer itibariyle, memur kesimlerime hitap ettiğimiz için fiyatlarımız çok yüksek değildir. Hangi kesimden olursa fiyat ve hizmet açısından asla konuklarımıza ayrı fiyat politikamız da olmayacaktır. On liraya da burada karın doyurmak mümkün. Biz burada hizmet ayrımı da yapmıyoruz. " dedi.



Kazak Türkleri Vakfı Başkanı Celal Kahraman muhteşem bir mekan olmuş

Açılışta bulunan Kazak Türkleri Vakfı Başkanı Celal kahraman da,” Burada bugün kardeşlerimiz güzel bir yer açmışlar. Tüm Özbekistan camiasının yemeklerini burada yansıtmaları çok nezih. Özbek mutfağı Kazak mutfağına göre çok zengin, hamur işlerini çok severler. 

Bizim oralarda hayvancılıkla yaşam geçirildiği için hamur ve et yemekleri ağırlıklıdır. Mesela Türkler gibi bir tatlı kültürü yoktur. Hem açılışında yanında olmak hem de buraya gelen dostlarımla bu güzel açılış yemeğine katılmak istedim. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz Allah işlerinde Halil İbrahim bereketi versin. Kazançları bol olsun”  dedi.



MHP Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Av.Fethi Ahmet Alparslan "Orta Asya ve Türk Mutfağının buluşma yeri Samarkand"

MHP Zeytinburnu Eski İlçe Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Av. Fethi Ahmet Alparslan’da verdiği kısa röportajda şunları söyledi, "Semerkand’da Özbek ve Türk mutfağı birleşmiş ve harika bir lezzet mekânı oluşmuş. Herşey en ince ayrıntısına kadar ele alınmış. Yemeklerin çeşidi bol Çoçura’dan tutun Özbek Pilavına, Türk mutfağının da katkısı ile olağan üstü bir yer hazırlanmış, takdire şayan. Eşimizi dostumuzu rahatlıkla getirebileceğimiz bir mekan bu açılış için buradaki yemekleri keyifle yedik yemekler çok güzeldi. Benim Özbek mutfağıyla aram zaten çok iyidir. Özbek pilavını özellikle çok severim. Telefondan arkadaşlardan talep edip yediğimiz bu Özbek yemeğinin boşluğunu dolduran bir yer oldu. Cenabı Allah hayırlı bol rızıklar nasip etsin kaliteyi bozmadan güler yüzlü tatlı hizmet ile bu müessesenin yıllarca ayakta duracağına inanıyorum". dedi. 



 Türk Dünyasının önemli şahsiyetlerinden  Osman Kumandan, "Gerçekten, İstanbulumuzun böyle bir anlamlı Türk Dünyasının buluşabileceği çok çok önemli bir otağı yüce milletimizin hizmetine sunmuşlar. Adeta kendimi Altaylar'da Ergenekon'da Almatı'da Taşkent'te Aşkaabat'ta Bişkek'te, Bakü'de velhasıl Atamekan Turan'da hissettim. Belkide ömrüm boyunca bu denli çeşit çeşit lezzetin tadına vardım. Türk Dünyasının bir neferi olarak zaman zaman çoookk derinlere gittim. Bilmem ki söylenecek çok şey var fakaaatt sözün bittiği yere geldik. Bu güzel otağı Türk Dünyasının hizmetine sunan bu gönül erlerine şükran ve minnetlerimi sunarken tuttuğunuz altın, alnınız ak olsun inşallah burada toy (düğün), doğum günleri gibi etkinlikler düzenlenerek aziz Türk Milletinin kaynaşma, buluşma sahası olacaktır."dedi.

Açılışa katılan bazı simalar 

Açılışa katılan Zeytinburnumuza çok önemli bir mekan kazandıran UnBeyaz Kafe'nin sahibi Mehmet Gazioğlu, Büro Dekor Yönetim Kurulu Başkanı Hayır- Hak sahibi Kadir Şinas Zekai Mercan, Kazak Türklerinin önemli şahsiyetlerinden Saliha Sultan Ayşe Can, MHP Fatih İlçe Başkanı Ali Dinçer Çolak, Milliyetçi Vatanperver Genç Müteşebbis Soner Üstündağ, Fasülye Lokantası Yön. Krl. Bşk. Mehmet Akif Köse, Kayalar Deri Sanayii sahibi Tamer Kayalar, Güler Büjiteri sahibi Necdet Aydoğan, Fatih İlçe Belediye Mensupları, Bezmialem Üniversitesi Doktor, Hemşire ve personeli açılıştaydı. 

Ak Parti Fatih İlçe Başkanı Ahmet Hamdi Görk, Ziya Şark Sofrası, Etika Smm Ltd Şti, Cafe Cadde 34 Necdet Aydoğan, Ziya Elgin Tayfun İspa , MHP Zeytinburnu İlçe Başkanı Ahmet Fethi Alparslan çelenklerini gönderdiler. 

Adres: Mollagurani Mah. Adnan Menderes Bulv. Vatan Cad. No:85 Fatih / İST

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim