Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yabancı turistler ülkemizin sahil bölgelerine akın etmeye başladı bile. Yaklaşan seçimler, yerli turisti tatilini iptal ettirmek mecburiyetinde bıraksa da, seçimlerin tamamlanmasının ardından yerli turistlerin de Akdeniz ve Ege kıyılarını doldurması bekleniyor. Başaran Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran’a göre Türkiye, elindeki turizm imkânlarını tam anlamıyla değerlendiremiyor ve bu konuda yerinde sayarak atılması gereken yeni adımları atmıyor. Türkiye’nin bir turizm ülkesi olduğuna dikkat çeken Başaran, bu anlamdaki potansiyeli daha üst noktalara çıkaracak yeni projelere ihtiyaç olduğunu belirterek, Türkiye’nin güney sahillerinde yapay adalar inşa edilmesi önerisini getirdi.

‘Uluslararası finansman sağlanır’

Başaran’ın önerisine göre Antalya gibi, özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı olan tatil mekânlarının sahil şeritlerinde, Dubai’de inşa edilen ‘Palmiye Adaları’ benzeri adacıklar oluşturulabilir. Basra Körfezi kıyısında palmiye ağacı şeklinde tasarlanan yapay adalar çok sayıda ikamet, serbest alan ve eğlence merkezleri barındırması bakımından ülkenin ekonomisine yaptığı büyük katkıyla tanınıyor. Türkiye’de de buna benzer yapılacak bir mekânın turizm sektörüne yeni bir soluk ve ivme kazandırılabileceğini söyleyen Başaran, maliyet konusuna da çözüm getirerek,“Adalar için uluslararası finansman olanağı mevcuttur. Bu adalar, yatırım yapmak isteyen uluslararası yatırımcılara 99 yıllığına kiralanarak, projenin finansmanı sağlanabilir. Bize bahşedilen tatil cenneti ülkemizin kıymetini bilerek, onun potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Meme kanseri görülme sıklığı her yıl bir önceki yıla nazaran artış gösteriyor. Üstelik çok değil bundan 20 yıl öncesine dek kadınlarda genellikle 45-55 yaşları arasında görülürken, günümüzde 35, hatta çok daha genç yaşlardaki kadınları bile tehdit ediyor. Ancak rakamlara bakıp umutsuzluğa kapılmamak gerekiyor. Zira “erken tanı” konulan meme kanseri tedavisinde başarı oranı, son yıllarda geliştirilen yeni tedavi yöntemleri ve ileri teknolojik uygulamalar sayesinde yüzde 90’a ulaşıyor, hatta hasta tam şifaya kavuşabiliyor. Ancak toplumda meme kanserine yönelik kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler nedeniyle yapılan hatalar yaşamsal öneme sahip olan erken tanıyı geciktirebiliyor.

Editör: TE Bilisim