SEHER ÖNALAN / YEŞİM BENER-YENI ŞAFAK
Kadın doğum uzmanı doktor Nurgül Yılmaz, çocuklarını spora gönderdiği ENKA Spor Kulübü'nde tenis dersi almak için başvuruda bulununca ilginç bir gerekçe ile şok oldu. Başörtülü olan Yılmaz'a spor kulübünden, imzalaması için “Sportif Branşlara Üye Olma Şartları” yazılı bir belge verildi. Ancak görevliler, Yılmaz'a, başörtüsüyle tenis oynayamayacağı konusunda bir de uyarıda bulundu. Şartnamenin “spor alanlarında çağdaş spor kıyafeti giyeceğime; hiçbir siyasi ve politik görüşün propagandasını yapmayacağıma” şeklindeki 6. maddesi gereğince başörtülü halde tenis sporunu öğrenemeyeceği ve yapamayacağını öğrenen Yılmaz, özel bir spor kulübünün bu yaklaşımının üzüntüsünü yaşıyor.

İSTEDİĞİNİZ YERE ŞİKAYET EDİN

Başörtülü Bahreynli atlet Roqaya Al- Ghasara uluslararası spor müsabakaları ve olimpiyatlarda yarışırken, başörtüsü ile spor öğrenme talebi rededilen Yılmaz, hemen sözleşmedeki maddeye orada itiraz ettiğini belirtti. Yılmaz, hemen ENKA Spor Kulübü'nün Genel Müdürü Ekrem Ay'a başvurduğunu belirterek “Kendisi bana 'bu kıyafetle olmaz' cevabını verdi. Yaptıklarının yasal olmadığını belirttim. Bunun üzerine 'İstediğiniz yere beni şikayet edin' dedi. Böyle bir gerekçeyle karşılaşmaktan dolayı çok üzüntü duydum” dedi.

 

SPOR ÖĞRENMEK HAKTIR

Konuyla ilgil olarak görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Mesut Polat ise başörtüsü olan bir kadının bu seçiminden dolayı spor öğrenme hakkının elinden alınamayacağını savundu. Polat, başörtülü Nurgül Yılmaz'ın konuyla ilgili olarak kendilerine başvuruda bulunması halinde ENKA Spor Kulübü hakkında inceleme başlatılabileceğini sözlerine ekledi.

 

TEPKİ ÇEKMEK İSTEMİYORUZ

Kulüp Genel Müdürü Ekrem Ay ise kulüp olarak başörtülü insanlara karşı bir önyargılarının olmadığını öne sürerek, “1984 yılındaki kuruluş tüzüğüne bu madde ilave edilmiş. Bu maddeyi uygulamak zorundayım” dedi. Ay, Yılmaz'a bone ya da şapka takarak tenis derslerine katılma önerisinde bulunduğunu söyleyerek, “Ancak önerimi kabul etmedi” dedi.

 

Kıyafet değil kafalar çağdışı

Yılmaz, özel bir spor kulübünün başörtülü bir bireyin spor yapma özgürlüğünü böyle bir madde ile elinden almasına anlam veremediğini belirterek, “Ben doktorum, hiçbir hastamı kıyafetine veya inancına göre değerlendirmem” dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim