İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk tarihine damgasını vuran şahsiyetleri genç nesillere tanıtmak ve onların günümüzde anlaşılmasını sağlamak amacıyla özel programlar düzenlemeye devam ediyor. Bu kapsamda başlattığı “Torununun Dilinden Kösem Sultan II” adlı programın mart ayında, Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde önemli bir rol oynayan Mahpeyker Kösem Sultan ve o dönemin sosyal ve siyasal yapısı ile gelenekleri konuşulacak.

“Torununun Dilinden Kösem Sultan II” adlı etkinlik, İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde 25 Mart Cuma günü gerçekleşecek. Moderatörlüğünü Orhan Karaağaç’ın yapacağı programda Nilhan Osmanoğlu, imparatorluğun en güçlü kadınlarından Mahpeyker Kösem Sultan’ın hayatı ve kişiliğinin yanı sıra yaşadığı dönemde tahta çıkan; I. Ahmet Han, I. Mustafa Han, I. Osman Han (Genç Osman), IV Murad Han, I. İbrahim Han ve IV. Mehmed Han’ın saltanat yıllarındaki devlet yönetimi ile ilgili bilgileri de katılımcılara aktaracak. Tarih meraklılarının ilgiyle takip edeceği programda ayrıca “Osmanlı’da Harem ve İşleyiş Tarzı”, “Cülûs Merasimleri” ve “Kardeş Katli” gibi konu başlıkları altında o dönemin bilinmeyen tarafları da ele alınacak. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek olan etkinlik, 20.00’de başlayacak.

Program sonunda, Nilhan Osmanoğlu’nun “Kadın Padişah Mahpeyker Kösem Sultan” adlı kitabı davetlilere ücretsiz olarak dağıtılacak. Torunu Nilhan Osmanoğlu, “Kadın Padişah” olarak tanımlandırdığı Mahpeyker Kösem Sultan’ı mayıs ayında da anlatmaya devam edecek.

Mahpeyker Kösem Sultan ve Torunu Nilhan Osmanoğlu

Osmanlı Hanedanı’nın hayattaki sultanlarından biri olan Nilhan Osmanoğlu, 1987 yılında İstanbul’da doğdu. Uzun sürgün yılları sonrasında 1974 yılında Şam’dan İstanbul’a dönen hanedan üyelerinden Orhan Osmanoğlu’nun en büyük çocuğu olan Nilhan Osmanoğlu, Lefke Avrupa Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nü bitirdi. Nilhan Osmanoğlu’nun “Kadın Padişah Kösem Sultan” adlı romanı 2015 yılında yayımlandı.

Mahpeyker Kösem Sultan’ın ise 1590 yılında Bosna’da Anastasya adıyla Ortodoks bir rahibin kızı olarak doğduğu iddia edilir. Kaynaklara göre Kösem Sultan, bir akın sırasında Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul’a kızlar ağasına gönderilir. Saraya geldikten sonra ise ismi Mahpeyker olarak değiştirilir. Mahpeyker Kösem Sultan, hareme girdikten sonra Sultan Ahmed’in dikkatini çeker ve has odalıklar arasına girmeyi başarır. Kısa sürede sarayda etkin hâle gelen Kösem Sultan, I. Ahmed’in vefatından sonra devlet işlerine çok karıştığından I. Mustafa ve II. Osman’ın saltanat dönemlerinde eski sarayda ikamet eder. Fakat 11 yaşında oğlu IV. Murad’ın tahta çıkmasıyla Topkapı Sarayı’na geçer ve yeniden devlet yönetimini etkilemeye başlar. Torunu Sultan IV. Mehmed zamanında da saraydaki hâkimiyetini korur. Fakat padişahın annesi olan gelini Turhan Sultan tarafından yükselişine engel olarak görülmüş ve boğdurulmuştur.
 
Editör: TE Bilisim