2010'da kültür başkenti olmaya hazırlanan, her yerde megaşehir olarak anons edilen İstanbul'da sel oldu. 11 kişi hayatını kaybetti. Topbaş'a göre tüm bunların en büyük sorumlusu doğayı hoyratça kullanan insanoğlu... Dere yatağına ev yapılmasına göz yuman yöneticiler, yağmura dayanamayan yolları, köprüleri yapan ya da yaptıranların hatası ise eser miktarda...

Belediye başkanı 11 kişinin ölümünün ardından alınacak tedbirleri açıklarken de şaşırttı. "Gerekirse valilikçe anons yapılacak" dedi. Neden meteorolojinin uyarısına uyup bugünü tatil ilan etmediği ise açıklığa kavuşmadı...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş İstanbul'daki sel görüntülerinin ardından "Bu tablo tedbirsizliğin faturası olarak karşımıza çıkıyor." dedi. Bu sözler ilk etapta Topbaş'ın sorumluluğu üzerine aldığı gibi yorumlansa da gerçek öyle değildi. Topbaş'ın tedbirsiz dediği kişiler şehri yönetenler değil çevreyi hoyratça kullanan insansoğlu idi... Yani bir anlamda selde ölen 11 canın faturası İstanbullu'ya kesildi.

BUNLARIN NEDENİ İNSANOĞLU

NTV'ye konuşan Topbaş "Tedbirsizliğin faturası demekten kastım insanoğlunun faturasıdır. Geçmişten bugüne gezegeni kullanan insanoğlunun.. Ekolojik denge bozuldu. 80 yılın yağışlarının en güçlüsü bir saatte düşüyorsa, insanoğlunun çevreyi ve doğayı hoyratça kullanmasının faturasıdır...

Bir spreyi kullanıyorsanız, gazın ozon tabakasını da deldiğini bilmeniz gerekiyor.

YÖNETİCİLERİN SUÇU YOK MU?

Peki yöneticilerin bu işte hiç mi suçu yok? Yerleşim planını yapmak sizin emrinizde değil mi? Topbaş bu soruya da şöyle yanıt verdi: 

"Doğrudur.  İstanbul'un topolojik yapısı ortada. Bu topolojik yapıya göre yerleşim yapılması gerekir. Doğal şartları ve geçmişi de gözönünü alınarak yerleşim yapılmalı. Alibeyköy'de eskiden seller yaşanırdı, şimdi yok. Çünkü orada gecekonduları artırdık ve ciddi yatırım yaptık. Demek ki dere yataklarında yerleşim olmamalı. Bunları görüyoruz."

Topbaş bir anlamda günah da çıkardı ve şunları söyledi: "Bugün biziz, yarın başkaları, dün başkaları yönetiyordu. Daha çevreci ve daha kenti tahrip etmeyen adımlar atılması gerekiyor, böyle kararlar verilmesi gerekiyor."

GEREKİRSE ANONS YAPILACAK

İstanbul belediye başkanı alınacak önlemleri de kısaca açıkladı: "Yağış devam ediyor. Meterolojinin uyarısı var. Daha dikkatli olmamız gerekiyor. Gerekirse valilikçe tedbirler almak için ananslor yapılacak..."

Editör: TE Bilisim