Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları  Derneği (TİAD) ve Bahçeşehir Üniversitesi Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme Merkezi, Nitelikli iş gücü verimliliğinin arttırılması, teknik eğitim programlarının incelenmesi, uygulamaya  yönelik çalışmaların geliştirilmesi ve uluslararası teknik eğitim programlarıyla uyum sağlanması amacıyla 18 Şubat Perşembe günü bir protokol imzaladı. Ayrıca TİAD ve METGEM’in Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu işbirliği ile düzenlediği “Mekatronikte Nitelikli İşgücü Verimliliği Çalıştayı” günümüzde gittikçe önemi artan biri olan elektrik sistemlerinin mekanik sistemlerle entegrasyonunu kapsayan mekatronik dalında işgücü verimliliği ile ilgili konular tartışmaya açıldı, sorunlara çözüm arandı.

dsc_0212.20100222145814.jpg

Açılış konuşmalarını Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, TİAD Başkanı Hayrettin Kağnıcı, METGEM Başkanı ve MYO Müdür Vekili Azize Gökmen ve Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksek Mühendis Oktay Alnıak’ın yaptığı çalıştay Bahçeşehir Üniversitesi ile TİAD’ın birlikte gerçekleştireceği projelerin ilki.

İlk açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Yüksek Mühendis Oktay Alnıak konuşmasında eğitimin bir numaralı olgusunun öğrenci olduğunu ve bu öğrencilerin geleceğimiz olduğunu vurgularken artık ilkokul mezunu, işi birinin yanında iyi kötü öğrenmiş kişilerin değil sanayinin ihtiyacı doğrultusunda teknik eğitim almış, nitelikli kişilerin istihdam   edilmesinin, Türk Sanayisini dünyada farklı bir konuma taşıyacağını belirtti.

“Sanayi üniversitelere ödev vermeli, üniversiteler de bu ödevi çözmek için gerekirse dünyayı gezmeli”

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel konuşmasına Mekatronik kavramının disiplinlerarası bir kavram olmasının ve dünyada eğitimin bu yöne doğru gittiğinden bahsederek başladı. Sözlerine “Dünyada temel bilim eğitimi veren üniversitelerin yanısıra uygulamalı bilimler adı altında Mekatronik gibi disiplinlerarası dallara eğilmiş üniversiteler bulunuyor. Biz eğitim grubu olarak sürekli bir şekilde eğitimi geliştirmek için dünyayı geziyoruz.

dsc_0174.20100222145932.jpg

Bundan 10 yıl kadar önce AB tartışmaları daha hararetliyken Türkiye’de ilk kez AB İlişkileri bölümünü kurduk. Bu bölüm olmaz diye eleştirildik. Yakın dönemde dünyanın gündeminde enerji yerleşti, biz birkaç yıl önce Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümümüzü kurduk. Bu bölümler kurulurken sanki ilahi bir kitabı değiştiriyormuşuz gibi tepkilerle karşılaştık ki bir süredir Tıp Mühendisliği Bölümü kurmaya çalışıyoruz fakat bir türlü izin alamadık” şeklinde devam eden Yücel bu yaklaşımla eğitim içeriğinin sanayiye uymasının imkansız olduğunu söyledi. Bunu kırmak için METGEM’i kurduklarını CO-OP eğitim programını başlattıklarını belirten Yücel konu ile ilgili düşüncelerini “Üniversitelerin ürettiği şey mezunlarıdır, bu ürünün alıcısı da sanayidir.  Peki bu üründe hiç mi müşteri memnuniyetine bakılmaz? Eğitim artık tüm dünyada uygulama ile iç içe yürümektedir. Hocalarımız alınmasın ama ‘Ben böyle eğitim verdim kardeşim, istersen işe alırsın’ mantığıyla bu iş yürümez. Sanayi ile üniversiteler kol kola, iç içe yürümelidir” sözleriyle belirtti. Sanayi ile üniversite işbirliğinin bir diğer ayağının ise sanayideki problemlerin çözümü üzerine olması gerektiğini aktaran Yücel “Sanayi bize ödev vermelidir. Örneğin tekstilde üretim verimliliğinin yüzde beş artması isteniyorsa bunu bize ödev vermesi bizim de bunu gerçekleştirmeye çalışmamız gereklidir. Bunu kendimiz yapmalıyız, Yapamaz isek yurtdışında 100 küsür tane partner üniversitemiz var, onlarla görüşmeliyiz, fakat o sorunu çözmeliyiz. Üniversiteler uygulamanın önünde olmalıdır, bugün olduğu gibi sanayide olanları ‘O da neymiş?’ diyerek şaşkınlıkla karşılamalıdır” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

dsc_0217.20100222145849.jpg

“İş hayatı Formula 1 arabası, aracı kullanacak pilot arıyoruz”

TİAD Başkanı Hayrettin Kağnıcı konuşmasında iş hayatının sürekli bir değişim dönüşüm içinde olduğunu ve sürat gerektirdiğini belirterek başladı. Kağnıcı “İş hayatı Formula 1 arabası, aracı kullanacak pilot arıyoruz” benzetmesiyle iş hayatının gerektirdiği hıza uyum sağlayabilecek nitelikli eleman sıkıntısının sanayinin en önemli sorunu olduğunu belirtti. Bu platformun bu konuya çok fazla katkısı olacağını söyleyen Kağnıcı  “Üniversite-sanayi işbirliği bu güne kadar birkaç kere kurmaya çalışıp da beceremediğimiz bir konu. Bu taraflar birbirini anlamakta, aynı dili konuşmakta sıkıntı çekiyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere baktığınızda üniversite-sanayi işbirliği mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bir olgudur. Bu platform da başka çalıştaylara ve bu ortak dilin kurulmasına katkıda bulunacaktır” dedi.

“Bu işsizlik değil mesleksizlik sorunudur”

METGEM Başkanı ve MYO Müdür Vekili Azize Gökmen konuşmasına bu çalıştayın mekatronikte işgücü ihtiyacı için ortak bir platform oluşturulması amacıyla düzenlendiğini belirterek başladı. Sözlerine “Günümüzde gençler eğitim alıyorlar fakat mezuniyet sonrası istihdam edilemiyorlar. Çünkü eğitimle kazandıkları nitelikler sanayinin talep ettiği ile örtüşmüyor. Sonuç genç nüfusta yüzde 30’lara varan işsizlik. Bu işsizlik değil mesleksizlik sorunudur” şeklinde devam eden Gökmen, şirketlerin bu eğitim sorununu aşmak için kendi akademilerini kurma yoluna gittiklerini bunun da ciddi bir maliyet ve zaman kaybı olduğunu ekledi. METGEM’in birinci hedefinin eğitimle istihdamı örtüştürmek olduğunu aktaran Gökmen “Meslek Yüksekokulumuzu sektör işbirliğiyle sürekli olarak yeniden yapılandırıyoruz, güncelliyoruz ve buradaki en önemli farkımız tüm kararları sektör ile birlikte alıyor, tüm değişimi sektörle birlikte yapıyor olmamız” dedi.  

Çalıştayda Nitelikli iş gücü verimliliğinin arttırılması, teknik eğitim programlarının incelenmesi,  uygulamaya yönelik çalışmaların geliştirilmesi ve uluslararası teknik eğitim programlarıyla uyum sağlanması amacıyla düzenlenen Bahçeşehir Üniversitesi ile TİAD arasında bir de işbirliği protokolü imzalandı.

dsc_0158.20100222145958.jpg

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, TİAD Başkanı Hayrettin Kağnıcı, METGEM Başkanı ve MYO Müdür Vekili Azize Gökmen ve Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksek Mühendis Oktay Alnıak’ın imzaladığı protokol TİAD ile birlikte yürütülecek çalışmalar için bir temel oluşturacak. Protokol ile işbirliği yapılacak konular ise; eğitim programları geliştirme, uygulama programları geliştirme, proje yürütme ve proje geliştirmedir.

Editör: TE Bilisim