Adalet Bakanlığı, “Demokratik Açılım” ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları doğrultusunda, terörist başı Abdullah Öcalan’ı kapsamayan ancak diğer terör suçlularına yeniden yargılama yolunu açan bir çalışma başlattı. Taslak halini almayan çalışmada, TCK’nın 221. maddesnin esnetilmesi gündemde. İtirafçılık tanık koruma programına alınacak.

Terör suçlularına yönelik AİHM kararlarının Türkiye’ye verdiği cezalar Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Her yıl AİHM’den yüzlerce davadan ceza alan Türkiye terör suçlularını yeniden yargılanma yolunu açan düzenlemeye gidiyor.

Hükümet ilk adımı büyük çoğunluğunu DHKP-C ve PKK’lıların oluşturduğu Türkiye’de yeniden yargılanmalarının yolunu açan ve geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtırdığı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 311'inci maddesinin 2'nci fıkrasının değiştirilmesini öngören tasarı ile atıyor.

Adalet Bakanlığı da bu çerçevede hem AİHM kararları doğrultusunda hem de “demokratik açılım” çerçevesinde başlattığı çalışmayla; AİHM’in Türkiye’ye gönderdiği yaklaşık 207 dosya da ya yeniden yargılanmaya gidilecek, ya da dosyalar incelenecek.

Öte yandan, Türk Ceza Kanunu’nun terör suçlularına yönelik etkin pişmanlık maddesini düzenleyen 221. madde de yeniden düzenlemeye gidilmesi planlanıyor.

-İTİRAFÇILIK TANIK KORUMA KAPSAMINA ALINIYOR-

ANKA’nın edindiği bilgilere göre, taslak metin haline gelmeyen ancak yapılan çalışmalar çerçevesinde, TCK`nın 221. maddesinde esnekliğe gidilecek. Öngörülen düzenlemeyle; suça karışmış veya karışmamış olan ancak kendi isteğiyle teslim olan PKK`lıları kapsıyor. Yeni düzenlemeyle maddedeki bilgi verme koşulu daraltılarak kendiliğinden teslim olan teröristin "itirafçı" damgasından kurtarılması, böylece dağdan inen terörist sayısının artırılması hedefleniyor.

Yeni düzenleme, nitelikli bilgi veren teröristin tanık koruma programından yararlanmasını öngörüyor.

Bu maddeden yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik hükümlerinde de değişikliğe gidilerek bilginin niteliğine göre mali destekten yeni bir yaşam kurmaya kadar pek çok farklı imkan sağlanacak. İtirafçı Tanık koruma programından yararlanabilecek.

TCK’nın 221. maddesinin dördüncü fıkrasında düzenlenen örgüt kurucu ve yöneticisinin bilgi vermesi halinde ceza almayacağı hükmü genişletiliyor. Aynı fıkrada örgüt kurucu ve yöneticisinin yakalanmasından sonra bilgi vermesi halinde cezasının hafifletilmesi de öngörülüyor

Editör: TE Bilisim