Kartal Belediye Meclisinin 09 Mart Cuma günkü oturumunda CHP’li Kartal Belediye Meclis Üyesi Ali Haydar Süslü’nün İSPARK ’a dönük hafta başında yaptığı eleştiriler için değerlendirme yapmak üzere Kartal ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve İBB Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Abubekir TAŞYÜREK gündem dışı söz aldı.


İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber  
 

Konuşmasının başında “Belediye meclisinde İSPARK için yapılan mesnetsiz suçlamaların kendisini bu konuşmayı yapmaya sevk ettiğini açıklayan Abubekir TAŞYÜREK, siyaseten bu eleştirileri yapan meclis üyesinin şaka yollu da olsa “hiç değilse değnekçilerle pazarlık yapıyor, 5 yerine 3 ödüyorduk” ifadesini bir meclis üyesinin kullanmasını çok yadırgadığını belirtti.  

 

Sözlerinin başında “İSPARK ’ın İstanbul halkına kazandırılmış çok önemli bir değer” olduğunu belirten Abubekir TAŞYÜREK,  İSPARK ’ın web sitesini incelediğini, çok modern ve iyi çalışılmış bir site olduğunu, şirketle ilgili istenen tüm bilgilerin buradan sağlanabileceğini anlatarak, “Kartal’da yüksek ücret, başka ilçelerde düşük ücret” ifadesinin çok yanlış bir değerlendirme olduğunu, sadece web sitesinin Fiyat Tarife bölümünün incelenmesi halinde bile böyle bir yanlış ifadenin kullanılmayacağını ifade etti.
 
İSPARK ‘ın Pendik-Kartal ilçelerine ait yıllara göre otopark ücret tarifelerinin elinde olduğunu, isteyen meclis üyesinin bunu inceleyebileceğini, Kartal’ın daha merkezi olmasına rağmen Kartal İDO otoparkı ücreti daha düşük tutulduğunu, caddelerdeki ücretlerin ise araç yoğunluğuna göre belirlendiğini, bu yöntemle araçların ana caddelere park etmelerinin caydırılmaya ve trafiğin rahatlatılmaya çalışıldığını anlatan
Abubekir TAŞYÜREK
İstanbul halkının bu güzel kurumunu yanlış bilgilerle yıpratmanın kimseye faydasının olmadığını belirtti.

Web sitesinde yayımlanan şirketin bilançosundaki mali bilgileri incelediğini anlatan Abubekir TAŞYÜREK, İstanbul halkının mali yapısı, öz varlığı sağlam böyle bir şirketi olduğu için bir İstanbullu olarak gurur duyduğunu ifade etti.

İSPARK ’a ödenen paraların belediye payı, vergi, sigorta pirimi, personel maaşı ve ulaşım yatırımı olarak halka geri döndüğünü anlatan Abubekir TAŞYÜREK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “İstanbul'u tarihi ihtişamına yakışır bir noktaya taşımak ve geleceğin dünya başkentini inşa etmek için bağlı kuruluşlarıyla, iştirak şirketleriyle hep birlikte ciddi bir çalışma yürüttüğünü” söyledi.

 

Kısa adı İSPARK olan İSTANBUL OTOPARK İŞLETMELERİ TİCARET A.Ş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında kurulduğunu, İSPARK'ın kuruluş amacının “İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait açık, katlı ve yol üstü otoparkları devralıp, tek elden ve sistemli bir şekilde yönetip işletmek olduğunu” ifade eden Abubekir TAŞYÜREK, İSPARK in, şehir içinde kısa süreli parklanmayı teşvik etmek ve uzun süreli parklanmayı ana arterlerden alıp daha az yoğun olan bölgelere aktarmak için projeler geliştirerek uyguladığını belirterek, “ana arterlerde yüksek, dış bölgelerde düşük otopark fiyatı uygulamasına giderek, uzun süreli parklanmanın önüne geçilip, toplu taşıma araçlarının kullanımı teşvik edilerek araçların trafiğe çıkmasının önlenmeye çalışıldığını” ifade etti.


Abubekir TAŞYÜREK
, İSPARK ’ın kent genelinde modern ve teknolojik otoparkları İstanbulluların hizmetine sunmaya devam ettiğini, tekne park, heliport, taksi ve minibüs durakları gibi farklı projeleri de hayata geçirdiğini bütün İstanbul halkıyla beraber kendisinin de izlediğini ve bu güzel hizmetlerden dolayı mutlu olduğunu anlatarak konuşmasını tamamladı.


Abubekir TAŞYÜREK
’in açıklamaları sonrasında söz alan CHP Meclis Üyeleri Ali Haydar SÜSLÜ ve Orhan İSPEKTER ile AK Parti meclis üyeleri Temel YAZ ve Abdi KESİMAL konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.


CHP Meclis Üyesi Ali Haydar SÜSLÜ, konuyu meclisin gündemine kendisinin taşıdığını hatırlatarak, önceki toplantıdaki düşüncelerini ve özellikle “İSPARK görevlilerinin İBB Meclis üyesi olmasına rağmen kendisine park ücreti tahakkuk ettirerek cezalı gösterdiklerini” tekrar etti. İSPARK ‘ın Kartal’dan ciddi manada gelir sağlamasına rağmen buraya bir yatırımının olmadığı, Adalar’a fayton parkı, boğaza marina yaptığını, bunun da Kartallıları ilgilendirmediğini anlattı.


CHP Meclis Üyesi Orhan İSPEKTER, “İSPARK ’ın sağladığı gelirlerden Kartal’a dönüşümün olmadığı şeklindeki Ali Haydar SÜSLÜ ‘nün görüşünü pekiştiren açıklamalar sonrasında, Büyükşehir Belediyesinin şirketi AĞAÇ A.Ş. de de yanlış uygulamalar yapıldığını” iddia etti.

 

AK Parti meclis üyesi ve Grup Başkanvekili Temel YAZ konuşmasında, Büyük şehir belediyesi şirketlerini eleştiren CHP’li üyelere Kartal Belediyesi’nde ve belediyenin şirketlerinde yapılan yanlışlıklarda neden sesleri çıkarmadıklarını hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesinin hizmetlerini “İstanbul halkının takdir ettiğini ve Büyükşehir Belediye Başkanını ikinci kez seçtiğini” söyledi.

AK Parti meclis üyesi Abdi KESİMAL ise konuşmasında, “CHP’li üyelerinin her fırsatta kendi başarısızlıklarını örtmek için Büyükşehir belediyesini suçladıklarını” belirterek, “Nevşehir’de alınan Otelin, Adalar kiralanan plajın ve diğer yanlış harcamaların hesabının verilmesi gerektiğini ve Kartal’ın İstanbul’un bir parçası olduğunu yatırımların buna göre yapıldığını” söyledi.

Konuşmalar sonrasında konunun anlaşılmadığı ve bazı ilave açıklamalar yapılması gerekçesi ile tekrar söz alan Abubekir TAŞYÜREK, ücretlerle ilgili tekraren yaptığı açıklamalar sonrasında “İSPARK ilişkin verilere dayanarak yaptığı açıklamalara CHP’li meclis üyelerinin verdiği tepkileri hayretle karşıladığını” ifade ederek, “İSPARK ’ın Adalar İlçesinde yaptığı Faytonpark ve İstanbul Boğazındaki Teknepark faaliyetlerini eleştirmek misyon, vizyon ve ufuksuzluk göstergesidir” dedi.

Ayrıca “İstanbul’un 39 ilçesiyle bir bütün olduğunu, bunu anlamaktan yoksun siyasi anlayışı milletimizin ömür boyu muhalefete mahkum edeceğini” belirterek konuşmasını tamamladı.

Editör: TE Bilisim