Maliye Bakanı Naci Ağbal taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmalara ilişkin son durumu özetledi. Ağbal, taşeronların kadroya alınması hususunda çalışmaların devam ettiğini belirtti ve konuyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Bakan Ağbal, bir televizyon programında yaptığı açıklamada “Konuyla ilgili yasal düzenlemeyi 21 Mart’tan önce Meclis’e sevk etmiş oluruz” diyerek tarih verdi.

KAÇ KİŞİ TAŞERON KADROSUNA ALINACAK?

Kadroya alınması planlanan taşeron sayısını da açıklayan Maliye Bakanı Ağbal, kamuda asıl işlerde çalışan 100-150 bin kişinin kadroya alınacağını açıkladı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı açıklamada, kamuda temizlik, güvenlik ve yemek işleri ile ilgili yan işlerin dışında kalan asli işleri yapan taşeron işçilerin kadro alacağını belirtti.

Taşeron kadrosu ne zaman hangi taşerona kadro var?

ASIL İŞ VE YARDIMCI İŞ

Ağbal konuşmasında, "Asıl iş dediğimiz işlerde çalışıyorsanız, o zaman yapacağımız yasal düzenlemede bu kişileri kamuda istihdam etmeye başlayacağız. Bu konunun iki boyutu var. Asıl iş ve yardımcı işin belirlenmesi lazım. Geçen sene yapmış olduğumuz yasal düzenlemede bu konuyu Bakanlar Kurulu kararı ile belirleyeceğimizi söyledik. Bakanlık olarak bu çalışmayı biz koordine ediyoruz. Çalışmalar, belirli bir seviyeye geldi. Çalışma Bakanlığımı'zla en son üzerinden geçerek, bir değerlendirme yapacağız. Daha sonra kanun çerçevesinde sendikalarla bu konuda görüşmeler yapmamız lazım. Bu çalışmaları yapacağız. Bu konuda Bakanlar Kurulu kararını çıkarmış olacağız. Çünkü bizim orada taahhüdümüz var. Bakanlar Kurulu ile ilgili çalışmanın son aşamasına geldiğini biliyorum. Çünkü önceden de bu konuda epey bir çalışmamız olmuştu." ifade etti.


Ağbal taşeronların kadroya geçirilmesi hakkındaki takvime ilişkin olarak, "İnşallah 21 Mart'tan önce bu düzenlemeyle ilgili tüm belirsiz kalan konuları çözüp, kamuoyuna açıklama yaparız" açıklamasını da yaptı.

Taşerona kadro ve kıdem tazminatı TBMM gündeminde...


ASIL İŞİ YAPANLAR KİMLER OLACAK?

Taşeron çalışanların yanıtını en çok merak ettikleri soru kimlerin asıl işi yaptığıdır. Konuyu netleştirmek için bazı örnekler verelim. Hastanede görev yapan bir taşeron işçi teknisyen olarak röntgende veya ultrasonda çalışıyorsa asıl işi yaptığı için kadroya alınacaktır. Burada asıl önemli husus hangi alanda çalışılıyorsa kadroya geçebilmek için o alanla ilgili işi yapmaktır. Sağlık sektöründe çalışan taşeron işçi sağlık alanıyla ilgili bir işte görevliyse asıl işi yaptığı için kadroya alınacaktır. Sağlık kurumunda çalıştığı halde sağlıkla ilgili bir alanda görev yapmayan biri ise yardımcı işi yaptığından dolayı kadroya alınmayacaktır. Hastanede çalışan bir yemekhane görevlisi veya güvenlik görevlisi sağlık alanıyla ilgili bir görevde çalışmadığı için yardımcı işi yapan personel statüsünde tanımlanacaktır. Maliye Bakanlığı çalışma alanlarında yapacağı tanımlamayla asıl iş yardımcı iş kavramlarını çalışan kadrolara göre belirleyerek Bakanlar Kurulu'na sunacaktır. Kamuoyunda asıl işi yapan taşeron işçi sayısının yaklaşık 200 bin kişi olduğu açıklansa da kesin rakamlar çalışma sonrasında ortaya çıkacaktır. Planlanan süreçte gecikme olmazsa en geç yaz ayı başlarında çalışmalar bitirilip uzun zamandır kadro bekleyen taşeronların belirli bir bölümü bu hayallerine kavuşmuş olacak. Kamu kurumlarında güvenlik görevlisi, temizlikçi ve yemekhane çalışanı olarak görev yapanlar yardımcı iş olarak değerlendirileceği için kadroya alınmayacaktır. Daha önce kadroya alınmayacak taşeron işçiler için maaşları ve izin süreleriyle ilgili iyileştirmeler yapılacağıda açıklanmıştı. Bizim temennimiz uzun bir süredir ülke gündemini meşgul eden taşerona kadro sorununun, objektif bir şekilde herkesi memnun edecek adımlar atılarak çözülmesidir. Çalışmaların yeni mağduriyetler yaratmadan bitirilmesi devlet nezdinde olumlu bir imajı daha da güçlendirecektir.
 
Editör: TE Bilisim