Türkiye'nin, Suriye'nin saldırısına verdiği karşılığın, İdlib'e değil, Akçakale 'ye top mermilerinin atıldığı noktalara gerçekleştirildiği öğrenildi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Suriye'den atılan top mermilerinin Akçakale'de 5 kişinin ölümüne 10 kişinin yaralanmasına neden olmasının ardından, Türkiye'nin angajman kuralları doğrultusunda verdiği karşılık idlib'e değil, saldırının düzenlendiği askeri noktalara gerçekleştirildi.
Radarla tespit edilen, top mermilerinin ateşlendiği noktalara karşılık verilerek hedefler vuruldu.
Şam kaynakları, Türkiye'den açılan top ateşi sonucu İdlib'teki bazı askeri hedeflerin vurulduğunu iddia etmişti.

Türk jetinin Suriye sınırında vurulduğu iddialarından sonra Meclis 'teki AK Parti Grup toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugünün sinyalini vermişti.

Erdoğan o gün yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin dostluğu ne kadar değerliyse herkes bilsin ki Türkiye'nin gazabı da o kadar şiddetlidir, o kadar kahredicidir'' demiş ve şunları eklemişti:

"Türkiye'nin dostluğu ne kadar değerliyse herkes bilsin ki Türkiye'nin gazabı da o kadar şiddetlidir, o kadar kahredicidir. Türk ordusunun 'angajman' kuralları değişmiştir. Suriye rejimine ait, sınırlarımıza yaklaşan her askerî unsur, tehdit olarak algılanacaktır."

İşte bu açıklamanın gereği dün yerine getirildi. Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne Suriye tarafından düşen ve 5 kişinin ölümüne neden olan top mermisinin ardından Diyarbakır'dan kalkan savaş uçakları, Suriye sınırında keşif uçuşu yaptı. Uçaklar vurulacak hedeflerin koordinatlarını belirledikten sonra bu hedefler top atışıyla vuruldu.

DİYARBAKIR'DAN JETLER KALKTI

Suriye'den gelen ve Akçakale'de 2'si kadın 3'ü çocuk 5 kişinin ölümüne neden olan top mermisinin ardından Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nde büyük bir hareketlilik yaşandı. Üsten saat 18.00 sıralarında 'acil emirle' silahlı olarak havalanan 5 F-16 savaş uçağı ile Malatya 7'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan RF-4E keşif uçakları, Türkiye-Suriye sınırında keşif uçuşu yaptı. Suriye hava sahasını ihlal etmeyen savaş uçakları Suriye'nin Türkiye sınırında bulunan askeri hedefleri belirledi.

F-16'LAR TESPİT ETTİ OBÜSLER VURDU

Belirlenen askeri hedeflerin koordinatları da tespit edilerek, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bildirildi. Türk savaş uçaklarının Suriye'de belirlediği hedefler, daha sonra sınırdaki birlikler tarafından top atışı ile vuruldu. Atışlar, yüksek hassaslığa sahip T-155 Fırtına obüsleri tarafından vuruldu. 8 ila 25 kilometre arasında değişen menzilde etkili olan bu obüsler, hedefleri yüksek hassaslıkla vurabiliyor.

TSK'NIN ELİNDE 150 ADET VAR

Tank üzerine yerleştirilen ve kundağı motorlu obüs olarak adlandırılan sistemlerden Kara Kuvvetleri enanterinde toplam 150 adet bulunuyor. Bu obüsler, Güneydoğu'daki operasyonlarda yoğun olarak kullanılıyor. Askeri yetkililer, şu ana kadar Suriye'ye havadan bir operasyon düzenlenmediğini belirterek, "Belirlenen hedefler sadece karadan yapılan top atışı ile vuruldu" dedi.

Angajman kuralları nedir?

Angajman kuralları ülkeye yönelecek herhangi bir tehdide karşı uygulanacak yaptırımın boyutlarını ve tehdidin niteliğine göre yapılacak karşı askeri müdahaleyi belirliyor. Örnek olarak Türkiye angajman kuralları gereği, kendi hava sahasını ihlal eden uçakları uyarıyor, herhangi bir saldırıda bulunmuyor. İhlal devam ederse, savaş jetleri havalanarak ihlal yapan uçağı ya inişe zorluyor ya da uçağın hava sahamızı terk etmesi sağlanıyor. Eğer ihlali yapan uçak hasmane tavrına devam ederse, ateş etme hakkı bulunuyor. Angajman kurallarında tek istisna nefs-i müdafaa. Yani bir komşu ülkeden üzerinize ateş açılırsa kendinizi korumak için gerekeni yapabiliyorsunuz.

Editör: TE Bilisim