36 kişinin yaşamını yitirdiği kanlı 1 Mayıs 1977'den sonra kutlamalara kapatılan Taksim meydanı 33 yıl sonra ilk kez işçilere açıldı.

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması için sendikalarla mutabakata varıldığını açıkladı.

Güler, ''Taksim, Emek ve Dayanışma Günü için tahsis edilecektir'' dedi.

İstanbul Valiliğinde işçi ve memur konfederasyonları genel başkanlarıyla bir araya gelen Güler, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre, Taksim'in bir toplantı ve gösteri yürüyüşü alanı olmadığını ifade ederek, ''Ancak kanunun öngördüğü istisna çerçevesinde, Taksim, Emek ve Dayanışma Günü'nün bayram kutlaması tarzında o gün için tahsis edilecektir'' dedi.

Bayram kutlamasının coşku içinde yapılabilmesi için konfederasyonlarla valilik ve emniyetin gerekli koordineyi sağlayacağını belirten Güler, Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılında 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan edildiğini anımsattı.

Güler, şöyle konuştu:

''Daha sonra da ulusal bayram ve genel tatiller hakkındaki kanunda yapılan düzenlemeyle de resmi tatil olarak ilan edildi. Devletimizin önemli görevlerinden biri çalışma hayatıyla ilgili özgürlüklerin önünü açmak, dünya ile uyumlu hale getirmek ve çalışanlara daha yaşanabilir bir ortam sağlamaktır. Üretimin vazgeçilmez unsuru olan emeğin kutsallığı çerçevesinde emekçilerin 1 Mayıs'ın huzur ve güven içinde, demokrasiye yakışır bir şekilde bayram havasında kutlaması en doğal hakları olarak görülmektedir. Bu itibarla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün ülkemize yakışır bir şekilde tüm sosyal taraflarca barış ve huzur içerisinde demokratik bir olgunlukla kutlanması konusunda bir mutabakat sağlanmıştır.''

Editör: TE Bilisim