Tahir Elçi'nin cenazesi dün sabah Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi morgundan Türkiye’nin dört bir tarafından gelen baro başkanları ve avukatlar tarafından alındı. Omuzlarda taşınan tabutun üzerine Diyarbakır Barosu'nun amblemi olan bir örtü serilerek, cenaze töreninin yapılacağı Koşuyolu Parkı'na doğru yürüyüşe geçildi.
Yürüyüş sırasında Elçi'nin fotoğrafının bulunduğu Türkçe ve Kürtçe, 'Seni unutmayacağız' yazılı pankart taşındı. Elçi'nin cenazesi, Elazığ Caddesi'ndeki Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı binası önünde 'Barış elçisi' yazılı fotoğrafının bulunduğu cenaze aracına konuldu.
Aracın önünde toplanan kalabalık grup 3 kilometre uzaklıktaki Koşuyolu Parkı'na yürüyerek gitti. Tören alanına getirilirken Elçi'nin tabutunun üzerine sarı, yeşil ve kırmızı renklerden oluşan örtü serildi.
BARO BAŞKANLARI KATILDI
Parktaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 80 ilin baro başkanları, HDP'li milletvekilleri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da aralarında olduğu belediye başkanları, Elçi'nin eşi Türkan, çocukları Arin, Nazelin ile yaklaşık 50 bin kişi katıldı.
Konuşmaların ardından Elçi’nin cenazesi toprağa verilmek üzere Bağlar’daki Yeniköy Mezarlığı’na götürüldü. Törene katılanlar tabuta karanfiller bıraktı. Koşuyolu Parkı’ndaki tören sırasında bir grup terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posteri ve terör örgütü PKK flamaları açtı. Törende, ‘İntikam, intikam’ sloganları da atılırken, Elçi’nin hakkında dava açılmasına neden olan ‘PKK terör örgütü değildir’ sözlerinin olduğu pankartlar açıldı.
Nazelin Elçi
SENİN GİBİ KINALI GÜVERCİNLER
Törende sık sık çocukları Arin ve Nazelin’e sarılarak gözyaşları döken Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, şöyle konuştu:
“Seni faili meçhuller ordusu karşılayacak. Ona diyecekler ‘Sen bizi savundun, peki, seni kim savunacak?’ Benim gibi düşünen eşim var, arkadaşlarım var’ diyecek. ‘Bugün dilekçe verdim, yurtdışı yasağım kalktı, artık özgürüm, kıtaları, denizleri fersah fersah gezeceğim.’ Kaldı mı senin gibi kınalı güvercinler.”
BU DEVLET HİÇBİR ZAMAN BİZİM DEVLETİMİZ OLAMADI
Cenaze töreninde konuşan Demirtaş, özetle şöyle dedi: "Bu devlet hiçbir zaman bizim devletimiz olamadı. Herkesin, hepimizin olsun diye çok uğraştık. Tahir'i öldüren devlet değil, devletsizliktir. Kürt halkı bunu çok iyi bilsin. Biliyoruz ki barış elçisi başkanımızın arkasından 'oh olsun' diyen maalesef on binler de var. Ankara'da bu acıyı yüreğinde hissetmeyen bir yönetim var. Nasıl devletimiz diyebiliriz. Acıda bile ortaklaşamayan bir toplum nasıl bir arada yaşayabilir. Biz bu özgürlük mücadelesini, kervanın başarıya ulaştıracağız. Gözün arkada kalmasın Tahir Elçi. Tahir Elçi son saniyesine kadar barışı dilinden eksik etmedi. Keşke bize nasip olmasaydı senin tabutunun önünde konuşmak. Kolay değil ama bu günlerde geçecek. Tüm acılar bu topraklarda bir gün çiçeğe dönecek.” 
Editör: TE Bilisim