Suudi Arabistan'dan yaklaşık 30 kişilik bir işadamı heyeti, toplam maliyeti 80 milyar doları bulan inşaat projelerinde Türk taahhüt firmalarıyla işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere İstanbul'a geliyor.

İşadamı heyeti, 10 Haziran 2009 tarihinde DEİK'in düzenleyeceği "Türk-Suud İş Konseyi 9. Ortak Toplantısı" kapsamında İstanbul'a geliyor.

DEİK'ten yapılan yazılı açıklamada, toplantı sırasında Suudi Arabistan'ın 2006-2020 yıllarında sürdüreceği büyük altyapı projeleri ve halen yürüyen, kısa sürede de tamamlanması planlanan Liman Kenti, Endüstri Kenti, Sahil Kenti, Eğitim Kenti ve Yaşam Kenti adlı yaklaşık 80 milyar dolar tutarındaki dev projelerde Türk taahhüt firmalarının yer almasının gündeme geleceği bildirildi.

Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkiler son dönemde hızlı gelişme gösterdi. 2008 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 41 artarak 5.5 milyar dolara ulaştı.

İki ülke arasında resmi temaslar da en üst düzeyde sürüyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şubat ayında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a üç günlük bir resmi ziyaret gerçekleştirmişti.

Suudi yatırımcıların, kendi ülkelerindeki su kaynakları kısıtlı olduğu için gıda arzını güvence altına alabilmek için Türkiye'de tarım yatırımlarıyla ilgilendikleri biliniyor.

Hail Agricultural Development Co adlı şirket de geçen ay, önümüzdeki iki yılda kuzey Sudan'da tarım alanları kurmak için 43.5 milyon dolar yatıracağını ve ayrıca Türkiye ile Kazakistan'da da yatırım olanaklarını inceleyeceğini bildirmişti.

Editör: Ferdi Türk

Editör: TE Bilisim