MİLLETVEKİLİ ve milletvekili olmak isteyen adayların, 5 ay arayla ikinci kez yaşadıkları heyecanlı bekleyiş bugün sona eriyor. Siyasi partiler, 1 Kasım seçimlerine ilişkin milletvekili aday listelerini bugün YSK’ya temsil edecek. AK Parti listelerini önemli oranda revize etti.
ASIL REVİZYON Ak Parti'DE
AK Parti’de kongre operasyonunun ardından beklenen ‘liste revizyonu’ hem Genel Merkez’de, hem de Saray’da oluşturulan ekipler aracılığıyla eşgüdümlü olarak yapıldı.
AK Parti’nin listelerinde en büyük deprem, Doğu ve Güneydoğu’daki 12 ilde ve İstanbul’da yaşanacak. İktidar Partisi, bir önceki seçimde 9 puan kaybının nedenleri arasında yer alan liste hatalarını gidermeye çalışıyor. Her aşamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da bilgi veriliyor. Partide, Doğu ve Güneydoğu illerinde milletvekili listelerinde yapılan hatalar ve Kürt sorununa bakışta kullanılacak dille ilgili olarak 12 ili kapsayan bir rapor hazırlandı. Raporda, hangi ilde, hangi milletvekilinin tercih edilerek yanlış yapıldığı, o isimler yerine kimlerin konulması gerektiğine bilgiler yeraldı. Listeler, il il yaptırılan anketler de dikkate alınarak revize edildi.
İSİM İSİM TARAMA
AK Parti'de, İstanbul, diğer büyük illerden farklı biçimde değerlendirildi. İstanbul’da diğer illeri temsil eden göçmen gruplarının da aday listelerine yansımadığı iddiaları üzerine demografik yapıya göre aday belirlenmesi kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 24 ve 25. dönem milletvekilleri için tek tek anket yaptırdı. Her il için ayrı dosya hazırlandı. Bu seçimlerde, seçim bölgelerinde karşılığı olan eski milletvekillerinin de sahaya sürüleceği ve bölgesel dengelerin gözetileceği ifade edildi. AK Parti, batı illerinde milliyetçi kökenli, Doğu illerinde ise Kürtlerin önemsediği temsilcileri aday göstererek, 7 Haziran seçimlerindeki hataları önleme planı yapıyor. Bu çalışmanın sonucunda milletvekili aday listelerinde yüzde 40’a varan oranda değişiklik yaşanacağı da iddia ediliyor.
  
Editör: TE Bilisim