Suriye’deki iç savaşta babalarını kaybeden yetimlere bir yardım eli de Bunyan Yardım Derneği’nden geldi. Kuveytli dernek, Yenibosna’daki Uluslararası Şefkat Derneği’nde düzenlenen törenle Suriyeli 55 yetime nakdi yardımda bulundu.

Kuveyt Bunyan Yardım Derneği Temsilcisi Hüseyin El Sait, Türkiye’deki Suriyelilerin yanı sıra Lübnan ve Ürdün’deki sığınmacılara da yardamda bulunduklarını belirterek bu yardımların ihtiyaca göre bazen nakdi bazen de gıda, giyim ve tıbbı malzeme olarak yapıldığını söyledi. Mardin, Şanlıurfa ve Hatay’daki kamplarda kalan Suriyelileri de unutmadıklarını vurgulayan Hüseyin El Sait, sürekli irtibat halinde bulundukları Uluslararası Şefkat Derneği’nin talebi üzerine İstanbul’daki Suriyeli 55 yetim için yardımda bulunduklarını anlattı. Uluslararası Şefkat Derneği’ne anneleriyle birlikte gelen yetimlere nakdi yardımları zarfların içinde teslim edildi.

RUSYA KARIŞMASAYDI ESED BİTMİŞTİ

Kuveytli derneğin temsilcisi Hüseyin El Sait, Suriye’nin dışına çıkamayan Suriyelilere de yardım ulaştırdıklarını ancak ülkede durumun çok kötü olduğunu anlattı. Rusya’nın kamplarda kalan sivilleri de vurduğunu belirten El Sait, “Rusya karışmasaydı Esed’in işi bitmiş, teslim bayrağını çekmişti ve belki de iç savaşın sonuna gelinmişti. En azından daha fazla kan dökülmeyecekti.” diye konuştu.        

SURİYELİLERE SAHİP ÇIKILIYOR

Uluslararası Şefkat Derneği Başkanı, İBB’nin Mardinli tek meclis üyesi Mehmet Mazi ise, Kuveytli yardım derneğine teşekkür ederek bu tür projelerin devam edeceği müjdesini verdi.
Derneklerini Ortadoğu’daki yoksulların ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kurduklarını hatırlatan Mehmet Mazi, faaliyetlerini İstanbul’un yanı sıra Mardin, Şanlıurfa ve Hatay’da da sürdürdüklerini anlattı. Türkiye’ye sığınan Suriyelilere iyi bir ev sahipliği yapmanın ötesinde onları kendi hallerinde bırakmadıklarını ve onlar için okul, sağlık merkezi, çeşitli mesleki eğitim vererek topluma
kazandırdıklarını vurgulayan Mazi, şöyle devam etti:

“Yaklaşık 3 yıldır bizimle birlikte yaşayan, aynı kenti, caddeyi, sokağı paylaşan bu insanlara sahip çıkmasak belki de yanlış yollara gidecekler; belki de Allah korusun hırsız, uyuşturucu ya da farklı illegal işlerle uğraşacaklardı. Bu nedenle onlara sahip çıkmamız gerekiyordu ve biz de elimizden geldiği kadar en başta eğitimlerine öne verdik ve 6’sı İstanbul 6’sı da Mardin, Şanlıurfa ve Hatay’da olmak üzere 12 okul açtık. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanan bu okullarda 150 Suriyeli öğretmenler görev yapıyor. İstanbul’da lise öğretmenlerine 500 dolar, ilkokul öğretmenlerine 350, Mardin, Şanlıurfa ve Hatay’da görev yapan öğretmenlere ise 250 dolar maaş veriyoruz. Bu arada, ilkokul 1’den lise son sınıfa kadar öğrenim gören öğrencilerden 70’i mezun oldu.”  

İstanbul Times / Müslüm Aktürk 

MESLEK EĞİTİMİ

Mehmet Mazi, okula gitmeyen ya da mezun olmuş Suriyeli gençler için “Meslek Edindirme” kursları açtıklarını, 3 yıldan beri devam eden kurslarda başarılı olup sertifika alan kursiyer sayısının 2500’e ulaştığını söyledi. 3 ay süren kursta başarılı olan kursiyerlerin tamamının istihdam edildiğini hatırlatan Uluslararası Şefkat Derneği Başkanı Mazi, bu nedenle kurs için yoğun talip olduğunu ancak ellerinde atölye sayısına göre sınırlı sayıda talebe yanıt verebildiklerini kaydetti.

AMELİYAT İPİ YOK

Zaman zaman Suriye’ye de giderek yardımda bulunduklarını bildiren Mehmet Mazi, Suriye’deki durumun sanılandan daha kötü durumda olduğuna dikkat çekti. Yaralıların, hastaların ilkel ortamlarda tedavi edilmeye çalışıldığını belirten Mazi, ameliyat ipi olmadığı için dikişlerin normal iple yapıldığını söyledi. Türkiye’ye döndükten sonra içinde ameliyat ipinin de olduğu bir ambulans dolusu sağlık malzemesini Suriye’ye gönderdiklerini vurgulayan Uluslararası Şefkat Derneği Başkanı Mehmet Mazi, başta hayırsever vatandaşlar olmak üzere bütün STK’ları Türkiye’de misafir olan Suriyelilere yardıma ve hoşgörüye davet ederek şunları söyledi:
“Halkımızın öncelikle şunu bilmesini istiyoruz; cami önlerinde, trafik ışıklarında dilenen insanların büyük bölümü Suriyeli değil. Kendilerini Suriyeli gibi gösterip duygu sömürüsü yapan bu insanlar yüzünden Suriyeli sığınmacılar zan altında kalıyor. Dilenen Suriyeliler var ise, biz onları Suriyelilerin kaldığı kamplara yerleştirebiliriz. Bu kamplarda Suriyelilerin her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca ailenin her ferdi için 100’er lira o aileye maaş veriliyor. Sıcacık ortamda barınmak varken dilenmenin bir anlamı yok. Buna rağmen dilenmekte ısrar edenler ya kampların farkında değil ya da dilenmek kendilerinin tercihi.”  
Editör: TE Bilisim