Panelde, Tanburi Cemil Bey’in şahsiyeti, müziği, sonraki kuşaklara ve Türk müziğine olan etkileri konuşuldu. Yazar Beşir Ayvazoğlu’nun başkanlığını yaptığı panelde, Müzisyen Mehmet Güntekin, Tanburi Murat Aydemir ve Araştırmacı Müzisyen İncila Bertuğ konuşmacı olarak yer aldı.

AYVAZOĞLU’NDAN ROMAN MÜJDESİ

Panelde konuşan yazar Beşir Ayvazoğlu, “Cemil Bey’i çok eskiden beri dinliyorum. Hatta onun hayatını roman olarak yazmak niyetindeyim. Yazmak için başladım fakat bir türlü onun hayatını roman yazmayı başaramayınca onun hayatını yazmaya çalışan bir kahramanın romanını yazdım. Dolayısıyla romanda Cemil Bey’in hayatı arka planda var.” dedi.

Tanburi Cemil Bey'in zor bir müziği olduğunu ifade eden sanatçı Murat Aydemir, “Taş plaklarında yaptığı bütün taksimleri, tasarlayarak yaptığına eminim. Çünkü çıkan külliyatta şunu gördük: İki tane taksim var ve birbirine çok benziyor. Birini beğenmiş, bu yayınlanabilir demiş. Diğerini de beğenmemiş ve yayınlanamaz demiş.” şeklinde konuştu.

“HEP SAZINI ARAMIŞ BİR SANATKAR”

Tanburi Cemil Bey'in üç yaşında su doldurduğu bardaklara değneklerle vurarak müzik yapmaya başladığını belirten sanatçı İncila Bertuğ ise, “Hep sazını aramış bir sanatkar. O yüzden eline aldığı her sazı çalmış ama yetmemiş ve bu sebeple yaylı tanburu icat etmiş. En büyük hayali ise okyanus seferi yapacak kadar büyük bir geminin güvertesine, buharla titreşen ve sekiz oktav yani 57 vapur düdüğü genişliğindeki çeşitli düdükleri yerleştirip müzik yapmakmış.” dedi. Programın sonunda Tanburi Cemil Bey’in eserleri Tanburi sanatçısı Murat Aydemir tarafından icra edildi.

Editör: TE Bilisim