Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek "Ciltte kabartı, kaşıntı ve döküntülerle kendini belli eden bir cilt hastalığı olanzona (herpes zoster) halk arasında gece yanığı olarak da bilinir. Zonada belli bir bölgeyi etkileyen döküntülerle birlikte kemer ya da bant şeklinde bir görüntü oluşturan, ilk önce su toplayıp ardından kabuk tutan kabarcıklar görülür. Varisella zoster adlı aynı zamanda su çiçeğine neden olan virüs, zona hastalığının da nedenidir. Bu virüs bir kez vücuda yerleştikten sonra vücudun bağışıklık sisteminin zayıf düşmesini bekler ve fırsat bulduğunda harekete geçerek zona hastalığının ortaya çıkmasına sebep olur''dedi.
EN ÇOK GÖĞÜS VE BAŞTA GÖRÜLÜYOR
Dr. Ata Nejat Ertek'' Zona belli bir bölgede ağrı, karıncalanma, yanma ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Öncesinde baş ağrısı, halsizlik, ateşsiz grip belirtileri, ışığa karşı hassasiyet görülebilir. Yanma ve ağrı şiddetliolabilir ve ciltte henüz herhangi bir döküntü ya da kabartı yokken ortaya çıkabilirler. Vücudun zayıf düşme nedenleri arasında depresyon, stresyaşlılık ve çeşitli hastalıkları sayabiliriz. Bu gibi can sıkıcı durumların sonucunda da zona hastalığı ortaya çıkabilir Zonaya yol açan virüs, sinir köklerine yerleşen bir virüs olduğundan zona ağrıları da oldukça şiddetli olabilir. Sırt, göğüs, karın, kalça, kol, bacak, boyun, baş ve yüz bölgeleri zona hastalığının etkilediği bölgelerdir. Zona şikayeti bu bölgeler arasında en çok göğüs ve başta görülür''diye belirtti.
''Hemen her yaş grubunda zona hastalığı görülebilir ancak 50 yaş üzerindeki kişilerde risk daha yüksektir" diyenDr.Ata Nejat Ertek, bu durumun yaşlılıkta vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ilgili olduğunu söyledi. Ertek, "Bir yaşından önce su çiçeği geçirenler ve bir hastalık ya da kullanılan ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olanlar da yine zona hastalığına daha yatkın kabul edilir'' dedi.
GÖZÜ ETKİLEYEN ZONADA GEÇ KALMAYIN!
Dr Ata Nejat Ertek ''Zona virüsü sinirleri etkileyen bir rahatsızlıktır eğer hastalığa müdahale edilmezse işitme kaybı, görme kaybı, yüz felci, kasların oynatılamaması, enfeksiyon gibi daha ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir. Az da olsa zona baş bölgesini, yüzü ve gözleri etkileyebilir. Özellikle gözü etkileyen zonada hemen tedaviye başlanmalıdır. Akciğer, beyin ya da sindirim sistemindeki iç organlar da zonadan etkilenebilir''diye ifade etti.
"Zona tekrarlamayan bir hastalıktır fakat nadiren de olsa hastalığın tekrar tekrar ortaya çıktığı kişiler de vardır" diyenDr. Ata Nejat Ertek, zonanın henüz kesin bir tedavisi olmadığını ve hastalık başladıktan sonra belirtilerin hafif atlatılmasına yönelik tedaviler yapıldığını söyledi. 
Editör: TE Bilisim