2900 kg. Plastik Kapak, 56 Tekerlekli Sandalyeye Dönüştü

Kartal Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü, maddi imkansızlıklar nedeniyle tekerlekli sandalye sahibi olamayan engelli vatandaşlar ile ilgili toplumsal duyarlılığı artırmak ve onların birer tekerlekli sandalye sahibi olmalarını amaçlayan bir projeyi gerçeğe dönüştürdü. Doğaya zarar veren gazeteler ve plastik kapakların toplanarak geri kazanılmaları ve bu sayede vatandaşların çevre bilincini arttırmayı hedefleyen proje sayesinde 2014 yılının son gününe kadar toplam 2900 kilogram plastik kapak toplandı. 200 kilogram plastik kapağın geri dönüşüm firmasına verilmesi karşılığında 1 adet manuel tekerlekli sandalyenin verildiği projede, 2014 yılı boyunca Kartal Belediyesi’nin ve gönüllülerin desteği ile toplam 56 tekerlekli sandalye, ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara verildi. Projenin uygulamaya konulduğu 2012 yılından beri dağıtılan tekerli sandalye sayısı ise 156’yı buldu.

1.683 Vatandaşa Evde Kişisel Bakım Yapıldı

Yaşlılık, hastalık, maddi imkansızlık veya engelli olma durumundan dolayı evde kişisel bakım ihtiyacını tek başına karşılayamayan vatandaşların imdadına, 2014 yılı boyunca Kartal Belediyesi koştu. Kartal’da ikamet eden yaşlı ve engelli vatandaşların kişisel bakımlarının yapılmasını sağlayarak sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için çalışan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, yaklaşık 2 yıllık süre zarfında toplam 1683 vatandaşa hizmet verdi. Telefon, dilekçe, elektronik posta ve bizzat gelen taleplere bağlı olarak vücut temizliği, saç-sakal kesimi, fön, manikür, pedikür, tıraş gibi hizmetler vatandaşlara evlerinde verilirken bu hizmetten 2014 yılında 526’sı kadın, 564’ü erkek olmak üzere toplam 1090 vatandaş yararlandı.

‘Engellilere İstihdam Projesi’ ile 103 Vatandaş İş Sahibi Oldu

Engelli vatandaşların iş hayatına ve sosyal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla işverenlerle bir araya getiren Kartal Belediyesi, 103 vatandaşın iş sahibi olmasını sağladı. Bu kapsamda bu güne kadar 42 engelli vatandaş Kartal Belediyesi kadrosunda istihdam edildi, 61 engelli vatandaş ise Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından engelli personel açığı bulunan firmalarla ile buluşturularak işe girmeleri sağlandı.

770 Kişiye Engelliler Konusunda Farkındalık Eğitimi Verildi

Engelli vatandaşların temel haklarını korumak ve onların yaşadıkları sorunları halkın gündemine taşıyarak engelliler konusunda duyarlılığı artırmayı hedefleyen Kartal Belediyesi 770 vatandaşa eğitim verilmesini sağladı.

Engellilere Yönelik Kültürel Geziler Düzenlendi

Engelli vatandaşların çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılmalarını sağlayarak sosyal hayata uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için uğraş veren Kartal Belediyesi, 2014 yılında da çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetler ve geziler düzenledi. Engelli vatandaşların ve ailelerinin toplumdan soyutlanmadan sosyal hayata katılmalarını sağlayacak el sanatları sergileri, resim sergileri, halk oyunları yarışmaları, koro, tiyatro, müze ziyaretleri, tarihi ve turistik mekanlara geziler gibi kültür-sanat faaliyetleri düzenlemeyi ana faaliyetler alanlarından biri olarak belirleyen Kartal Belediyesi, farklı pek çok yere de gezi düzenledi. Dünyanın farklı denizlerinden getirilmiş çeşitli deniz kabuklarının bulunduğu Can Geyran Deniz Kabukları Müzesi’ne, Kartal Belediyesi Ekolojik Pazar Eğitim Çadırı’nda sergilenen Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesi’ne, Kartal Belediyesi Büyükada Sosyal Tesisi’ne, Balıkesir Gönen Disk Kemal Türkler Tesisleri’ne ve Balıkesir Altınoluk Yeşil İda Tatil Köyü’ne geziler düzenleyen Kartal Belediyesi’nin yaptığı organizasyon ile Ramazan ayında gaziler, engelliler ve yaşlılara iftar yemeği verildi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz tarafından verilen iftar yemeğinde gaziler, engelliler ve yaşlıların sorunları dinlenerek daha sonra yapılacak projeler için bilgi toplandı. Kartal Belediyesi Sosyal Tesisi Kartal Kapadokya Hotel’e düzenlenen geziye ise engelliler ve ailelerinden oluşan 88 Kartallı vatandaş katıldı.

2050 Aileye Erzak Yardımı Yapıldı

Kartal’da yaşayan ve yardıma ihtiyacı olan vatandaşları sosyal ve ekonomik yönden destekleyerek yaşam seviyelerini arttırmayı ve böylece sosyal dayanışma ve yardımlaşma bilincini geliştirmeyi hedefleyen Kartal Belediyesi, 2009’dan bugüne kadar 4.300 vatandaşa gıda yardımı yapılmasını sağladı. Vatandaşların bağışları ve Kartal Belediyesi’nin katkıları ile Kartal’da yaşayan yardıma muhtaç ailelere gıda yardımı yapılmasını öngören proje doğrultusunda, 2014 yılı boyunca toplam 2050 adet erzak dağıtımı yapıldı.

Gönül Çarşısı ile 61 bin 750 adet Yardım Yapıldı

Hayırsever vatandaşlar tarafından bağış olarak verilen giyim, ev eşyası ve tekstil gibi her türlü malzemeyi ihtiyaç sahiplerine dağıtarak kullanıma kazandırmayı ve aile ekonomisine katkı sağlamayı hedefleyen Kartal Belediyesi, kurduğu Gönül Çarşısı ile binlerce Kartallıyı sevindirdi. Gönül Çarşısı’nda, projenin başladığı 2007 tarihinden itibaren 6 bin 128 adet ev tekstili, 10 bin 964 adet mobilya ve ev eşyası, 187 bin 172 adet kıyafet yardımı yapılarak toplam yardım sayısı 203 bin 256’ya ulaştı. 2014 yılında ise 1926 adet ev tekstili, 3 bin 512 adet mobilya ve ev eşyası, 56 bin 312 adet kıyafet yardımı olmak üzere toplam 61 bin 750 adet yardım gerçekleşti. Gönül Çarşısı aracılığı ile yardım yapılan toplam kişi sayısı ise 5 bin 225 oldu.

4 bin 190 Engelli Vatandaş Kayıt Altına Alındı

Kartal’da yaşayan engelli vatandaşlar ile ilgili verileri toplayarak ihtiyaç ve sorun analizi yapan, onları hakları konusunda bilgilendiren Kartal Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü, saha çalışması yaparak 4 bin 190 engelli vatandaş a ait bilgileri bilgisayar ortamında kayıt altına aldı. Bu çalışmanın sonucu olarak 1000 engelli vatandaşın sorunları yerinde tespit edilerek gerekli çözümler sağlandı.

Engellilere Özel İnternet Sitesinden 17 bin 533 Kişi Yararlandı

Engelli vatandaşların Kartal Belediyesi’nin hizmetlerine ulaşmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen görme engellilere özel internet sitesi http://ge.kartal.bel.tr/ adresinden, 2014 yılında toplam 17 bin 533 vatandaş faydalandı. Sitedeki haberlerin, duyuruların ve etkinliklerin “Ekran Okuma Programı” ile görme engellilere aktarılmasının sağlandığı uygulamanın sonucu olarak görme engellilerin, hem Kartal Belediyesi ile ilgili bilgilere erişmesi hem de gerekli başvurularda bulunabilmesi sağlandı.

16 Personel İşaret Dilini Öğrendi

Engelli vatandaşların bilgiye erişimlerini kolaylaştırmayı hedefleyen Kartal Belediyesi, Hürriyet Mahallesi Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde ‘Engelsiz Bilgi Evi’ni açtı. Haftada en az 10 engelli vatandaşın ziyaret ettiği Engelsiz Bilgi Evi’nde; görme engelliler ve omurilik felçlileri için üretilmiş program yazılımıyla (Sesli Ekran Okuma Programı, Sesli Komut Programı, Ekran Büyütme Programı, Kitap Okuma Makinesi ve Kulaklık, Kabartama Yazıcı, Masaüstü Büyüteç Sistemi, Kabartma Monitör, Renk Tanıma Cihazı) engellilerin bilgiye erişimi kolaylaştırıldı. 2014 yılında ayrıca yine aynı yerde bulunan ‘Engelsiz Üretim Atölyesi’nde 17 engelli eğitim alarak eserlerini sergileme fırsatı buldu. 2014 yılında SosyalYardım İşleri Müdürlüğü’nün Kartal Halk Eğitim Merkezi ile yaptığı işbirliği sonucu 16 belediye personeline, 6 hafta süren işaret dili eğitimi verildi.

Kadın Danışma Merkezi’ne 196 Vatandaş Başvurdu

Kartal Belediyesi tarafından kurulan ve ayrımcılığa, şiddete maruz kalan kadınların, yaşadıkları şiddetle mücadele ederken farklı alanlarda ihtiyaç duyabileceği desteği sağlayan Kadın Danışma Merkezi’ne 2014 yılında toplam 196 kadın başvurdu. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olan merkeze başvuran 196 kadından 68’ine hukuki destek verildi. İçinde çocuk oyun alanı da olan merkezde 2014’te kadınlara 872 seans psikolojik destek verildi.

Ramazan Ayı’nda Halk Sofraları Kuruldu

Ramazan ayında Kartal Belediyesi tarafından 13 mahallede kurulan halk sofralarında iftar ve sahur yemeği verildi. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün de yer aldığı organizasyonla toplam 724 bin 923 vatandaşa iftar ve sahur yemeği verildi. Muharrem ayı etkinlikleri kapsamında ise 2014 yılında 33 bin 100 adet iftar yemeği ve Muharrem ayının son günü aşure dağıtıldı.

Kadın Konukevi’ne 42 Kadın ve 21 Çocuk Misafir Oldu

Kartal’da yaşayan yaşlı vatandaşlar ile ilgili veri bankası oluşturmayı hedefleyen Kartal Belediyesi, bugüne kadar 65 yaş üstü 25 bin vatandaşı ziyaret ederek kayıt altına aldı. Müdürlük ayrıca şiddete maruz kalan kadın ve çocukların barınma ihtiyaçlarını karşılamayı, psikolojik destek vererek sosyal hayata kazandırmayı hedefleyen Kadın Konukevi’nde kalan mağdurların çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladı. Kadın Konukevi’nde 2014 yılında 42 kadın ve 21 çocuk misafir edildi.

28 Engelliye KPSS Kursu

2014 yılında 1981 koli hasta bezi, 56 adet tekerlekli sandalye ve 6 vatandaşa muhtelif medikal malzemelerin dağıtılmasını sağlayan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Kartal Meydanı’na da akülü araç kullanan vatandaşlar için şarj istasyonu kurulmasını sağladı. Engelli vatandaşların sağlık kuruluşlarına ulaşımlarını sağlama konusunda yapılan çalışma sonucunda ise 2014 yılında toplam 244 sefer nakil hizmeti sağlandı. Engelliler Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılacak vatandaşlara yönelik bir kurs hazırlayan Kartal Belediyesi ayrıca 28 öğrenciye rehberlik ve danışmanlık hizmeti sundu.

3 bin 385 Üniversite Öğrencisine Burs Verildi

Kartal’da ikamet eden yardıma muhtaç ailelerin çocuklarına eğitim desteği verilmesi projesini yürüterek 2013-2014 öğretim yılında 6 bin 112 öğrenciye burs verilmesini organize eden Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne 2014-2015 eğitim yılında 1. dönem başvuruları alınan 3 bin 385 üniversite öğrencisine eğitim desteği verilmesi planlandı.

Sokakta Kalanlar Unutulmadı

Kartal Belediyesi, Kartal’da yaşayan ve işsizlik, yetersiz gelir gibi nedenlerle ev kiralarını ödeyemeyen, sokağa atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan, parklarda, hastane kapılarında, cami avlularında ağır şartlarda yaşam mücadelesi veren vatandaşlara da 2014 yılı boyunca el uzattı. Bu kapsamda, maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlara yönelik olarak kiralık ev bulunması, kira giderlerinin karşılanması, boyasız, camsız, evlerin boya-badana, kapı, pencere, çatı vb. tadilat işlemlerinin yapılması; ev eşyası, beyaz eşya, kıyafet, ev tekstil vb. ihtiyaçlarının Gönül Çarşısı’ndan karşılanması gibi hizmetler sunuldu. Bu çalışma kapsamında sokaklarda yaşayan, dilenen, toplumsal yaşamın dışına itilen 11 vatandaşa destek olunarak yaşam koşulları iyileştirildi. Ayrıca 2014 yılı içerisinde Kasım ayı sonu itibariyle 50 vatandaşa kira yardımı ve 11 vatandaşa afet ( yangın – su baskını vs. durumlarına ilişkin olarak ) yardımı yapıldı.

60 Engelli Rampası Yapıldı

Kartal’da, engelli vatandaşların erişim güçlüğü yaşadığı yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri ve parklar gibi ortak kullanım alanları ile ilgili çalışma yapan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, başta Fen İşleri Müdürlüğü olmak üzere Kartal Belediyesi’nin diğer birimleri ile ortak girişimlerde bulundu ve 2014 yılında farklı yerlere 60 engelli rampası yapılmasını sağladı. 2013 yılında 848 engelli rampasına eklenen 60 rampa ile Kartal daha engelsiz bir ilçe oldu.

İşitme Engelliler Orkestrası Kuruldu

Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün başlattığı bir diğer önemli proje olan ‘Engelsiz Üretim ve Sanat Atölyesi’nde 2014 yılında 17 engelli vatandaş eğitim almaya devam etti. Proje kapsamında yer alan Sanat Atölyesi’nde ise işitme engellilerin bireysel olarak müzik yapabilmelerinin yanı sıra grup halinde orkestra şeklinde müzik yapabileceklerini ortaya koymak amacıyla 18 işitme engellinin yer aldığı “İşitme Engelliler Müzik Orkestrası” oluşturuldu.

 
Editör: TE Bilisim