Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi'nce (AKAM) gerçekleştirilen “Türkiye'nin Siyasi Gündemi Ekim 2009” araştırması, 4-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Kocaeli, Bursa, Edirne, Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri, Sıvas, İzmir, Denizli, Kütahya, Adana, Antalya, Mersin, Hatay, Samsun, Trabzon, Zonguldak, Van, Erzurum, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yaşayan 2 bin 150 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi.

AKP DÜŞÜŞTE CHP YÜKSELİYOR

Araştırmaya göre AKP'nin oy oranı yüzde 38'den 30'lara gerilerken yerel seçimlerde yüzde 23 oy alan CHP'nin oyları ise yüzde 25.3'e çıktı.

YARGIYA BASKI VAR MI ?

Katılımcıların yüzde 48.5'i “Türkiye'de ki yargı sistemine siyasi baskı yapıldığını düşünüyor musunuz” sorusuna “Evet” yanıtı verirken yüzde 34'ü “Hayır” dedi. Fikrini açıklamak istemeyenlerin oranı ise yüzde 17.5 olarak kaydedildi.

TSK YIPRATILIYOR MU ?

Katılımcıların yarısı TSK'nin sistemli bir şekilde yıpratıldığına inanırken yüzde 37'si TSK'nin yıpratıldığını düşünmediğini söyledi.

ERGENEKON SİYASALLAŞIYOR MU ?

“Ergenekon davasının siyasallaştığını düşünüyor musunuz” sorusunun sorulduğu katılımcıların yüzde 38'i “Evet” derken yüzde 36.7'si “Hayır” yanıtını verdi. Yüzde 25.3'ü ise fikir beyan etmedi.

AK PARTİ OY KAYBETTİ

29 Mart yerel seçimlerinde İl Genel Meclisi verilerine göre yüzde 38 oy alan AKP'nin oy oranı yüzde 30'lara geriledi.

Yerel seçimlerde yüzde 23 oy alan CHP'nin oyları yüzde 25.3'e çıkarken, MHP'nin oy oranı yüzde 16'dan yüzde 14.5'e geriledi. DTP ise yerel seçimlerde aldığı yüzde 5'lik oy oranını korurken kararsızların oranı yüzde 13.9 çıktı.

DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILSIN MI ?

Araştırmada, “Sizce dokunulmazlıklar kaldırılmalı mı” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 79'u dokunulmazlıkların kaldırılmasını istedi; “dokunulmazlıklar kaldırılmasın” diyenlerin orası ise yüzde 18'de kaldı.

DTP'LİLERİN DURUMU

DTP'li milletvekillerinin polis zoruyla ifade vermelerinin engellenmesi için dokunulmazlıkların genişletilmesi yönündeki görüşlere ise katılımcıların yüzde 71'i karşı çıktı. Dokunulmazlıkların genişletilmesini olumlu karşılayanların oranı yüzde 15.9 olarak belirlenirken katılımcıların yüzde 13.1'i fikir belirtmedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SORUNU

“Size göre Türkiye'nin en önemi problemi nedir” sorusuna katılımcıların yüzde 29'u işsizlik, yüzde 26.9'u ekonomik problemler yanıtını verdi.

Ülkenin en büyük sorunun “Kürt sorunu” olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17 iken, “eğitim” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 11 olarak belirlendi. “Ekonomik kriz sizi nasıl etkiledi” sorusuna ise katılımcıların yüzde 45.4'ü “kısmen etkiledi”, yüzde 27'si ise “çok etkiledi” yanıtını verdi. Krizden etkilenmediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 16.6.

Editör: TE Bilisim