Amerika’nın doğu ve güney kıyılarında son zamanların en soğuk kışı yaşanıyor. Ancak soğuk havanın sağlığa yararlı olduğu durumlar da var. Nasıl mı?
Mevsim normallerinin altında geçirdiği son dört ay nedeniyle, Chicago’da yaşayan Paige Worthy’e göre bu, hayatının en kötü kışı. “Bu havada nefes almak bile çok zor, ağzımı kapatmak zorunda kalıyorum çünkü soğuk havadan ciğerlerim acıyor.”
Kaç kat giyilirse giyilsin rekor soğuklar hala insanları titretiyor. Cell Metabolism adlı tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, titreme hareketi sırasında vücut, “irisin” adı verilen doğal bir hormon salgılıyor. İrisin de, kahverengi yağ olarak bilinen vücuttaki iyi yağı harekete geçirerek kalori yakmanızı ve kilo kaybetmenizi sağlıyor.
Tıpkı egzersiz yaptığınızda kaslarınızın hareket ettiği gibi. Uzman Francesco Celi önderliğinde, Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde yapılan bir dizi deneyde katılımcıların irisin seviyeleri hem egzersiz yaparken, hem de 12 derecedeki soğutucu battaniyeler altında dinlenirken gözlemlenmiş: “Deneye katılanların birçoğu titredi ve bu titreme beş ila 10 dakika kadar sürdü. Kanı hem testten önce, hem de testten sonra kontrol ettik.”
Deneklerin vücutları irisin üretmeye başlamış ama bir sürpriz de olmuş. Celi: “İrisin oranındaki artış, bir saat egzersiz sonrasındaki seviyeyle aynıydı. Bu sonuç da tezimizi doğruladı, yani titreme en yüksek irisin üretimine neden oldu.”
Celi, irisinin kalori yakılmasına neden olduğunu ve bu buluşun şeker hastalığı ya da obezite ile mücadelede yeni ilaçlar geliştirilmesine öncülük edebileceğini belirtiyor. Celi: “Kısa vadeli etkilerini biliyoruz. Uzun vadede ne gibi etkisi olur bilemiyoruz. Bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Bunun avantajlı olup olmayacağını şimdilik bilemiyoruz.”
Uzun süreli etkileri hala tam bilinmediğinden, doktorlar hala kilo kaybetmek uğruna soğukta uzun süre kalınmasını tavsiye etmiyor. Doktor Celi, soğuktan titremenin egzersiz yapmaya benzer sonuçlar üretmesine rağmen, egzersizin yerine geçmeyeceğini de söylüyor. 
Editör: TE Bilisim